Sezon na dynię w pełni, a ja mam ich całkiem sporo w tym roku więc popełniłam takie o to proste dyniowe ciasto z dodatkiem bakalii. Wyszło tak pyszne, że nawet Mąż, zdecydowany przeciwnik dyni zjadł kilka kawałków. :) Składniki: 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni 2,5 szklanki mąki 4 jaja pół szklanki oleju 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)tatę go pominęłam). Całość mieszamy dokładnie. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 st. C. Po ostygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem
Cynamonowe szczęściePyszne wilgotne ciacho kakaowo-bananowe, które nie do końca jest chlebkiem bananowym dlatego nazwałam je murzynkiem bananowym :) Składniki na małą formę keksową: 1 duży dojrzały banan lub 2 średnie 1 1/2 czubate szkl mąki tortowej 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1 jajko 1/3 szkl oleju +/- jeszcze 2 - 3 łyżki ( wszystko będzie zależało od konsystencji ) 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka(...)oraz mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze oleju. 2. Blaszkę o wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niego ciasto i pieczemy w 190 stop przez 1h ( piekr. gazowy ). W 170 stop. przez 1 h ( piekr. elektr. ) Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Gotowanie...to proste !Muffiny z masą krówkową... Wyrośnięte, złociste ciasto. A w środku słodka niespodzianka. Pyszne kajmakowe nadzienie. Idealny dodatek do herbaty! Zapraszam na słodki poczęstunek! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 2 jaja; 325 ml mleka; 125 ml oleju; 150 g gotowej masy krówkowej. Sposób przygotowania: Przygotować 2 miski(...)miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka
Gospodyni MiejskaCzekoladowe...Pyszne...przekładane kremówką...Musicie zrobić, bo domowe najlepsze.Tradycyjne wz- ki Składniki: 1 kostka margaryny 5 jajek 1,5 szkl maki krupczatki 1 1/3 szklanka cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej pól szklanki wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki(...)pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden
Z Majeczką w kuchnijeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym! Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej) 120 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 50 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto
Food SquareKolejna pyszna serowa i słodka propozycja :) Składniki na spód placka: 1 ½ szklanki mąki ½ kostki margaryny 5 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia(...)śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać
Tradycyjna Kuchniamigdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw(...)mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak i wartości odżywcze tego napoju rekompensują wysiłek włożony w jego przygotowanie. Smacznego
w mojej kuchniKolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków. składniki: 100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa(...)kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką
Monia miesza i gotujeUwielbiam słodkie ciasto drożdżowe. Uwielbiam cynamon. A połączenie obu tych rzeczy w postaci pysznych bułeczek jest po prostu nieziemsko pyszne! Słodki, lepki i baaardzo cynamonowy środek oraz chrupiące a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach ciasto to chyba najlepszy opis tych bułeczek :) Polecam wszystkim cynamonoholikom i nie tylko! :) Najlepsze są na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, tylko(...)już strony, jeśli ją odnajdę to zaktualizuję wpis. Jednak jeśli chodzi o same bułeczki to jest przepis własny :) Nieskromnie mówiąc to najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam! CYNAMONKI czyli pyszne drożdżówki przepis własny // 6 drożdżówek ~325g (2 1/2 szkl.) mąki pszennej ~pół szklanki letniego mleka ~100g (pół szkl.) cukru ~7g (opakowanie) suchych drożdży ~duża szczypta soli ~50g (1/4 kostki) masła
chili & sugarMajowe ciepłe dni sprzyjają ciastu drożdżowemu Tak, tak… być może brzmi to zabawnie ale przecież ciasto drożdżowe uwielbia ciepło, praca nad pysznymi drożdżówkami nie pochłania zbyt wiele czasu, a owoce w drożdżówkach przybliżają nas myślami do lata. Pyszne, puszyste, drożdżówki z malinami smakują obłędnie. Polane słodkim lukier idealnie współgrają z orzeźwiającym smakiem malin. Dzięki nim drożdżówki są soczyste(...)około 10 minut, aż drożdże się lekko spienią. Po tym czasie dodajemy jajka, masło, sól i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy mąkę, mieszamy początkowo łyżką następnie całość zagniatamy ręką. Jeśli ciasto się klei podsypujmy odrobiną mąki, starajmy się jednak podsypywać jak najmniej. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około
Made By Mom And SonAromatyczne i pyszne drożdżowe zawijańce powstały wczorajszego popołudnia, bo miałam ochotę na słoną przekąskę. Zrobiło się trochę po hiszpańsku, bo oliwki i oliwa, smakowite pomidory i świeża bazylia....mniamm...., produkty prosto z Hiszpańskich delikatesów . Składniki na 24 ślimaki: 60 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki(...)rozpuścić w 1/4 szklanki wody z cukrem i łyżką mąki. Odstawić aby zaczyn wyrósł. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wyrośnięte drożdże, oraz resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia. 2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić
Apetyczna babeczkaKażdy, kto ma choć trochę do czynienia z pieczeniem zna klasyczny lemon curd. Pyszny, kwaskowy krem z cytryn, dodatek do ciasteczek, ciast, tortów. Mieszkam w terenie sadowniczym, jabłek mam pod dostatkiem, dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek :) Składniki
Cakes By Kejtkorzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości. Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi aż 450 g puree z dyni. I znowu proponuję dynię odmiany Hokkaido, jest naprawdę pyszna. Minus za to, że do upieczenia dyniowego ciasta potrzeba aż trzech małych tortownic, więc jeśli macie taką możliwość pożyczcie brakujące tortownice od mam czy babć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku
Słodko-Słony Świat Ilonykryje się pod nazwą bannoffee. Karmel, bita śmietana, banany… Połączenie niemalże doskonałe. Tym razem z dodatkiem pianek marshmallow… a wszystko w otoczeniu nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu. Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko. I choć za piankami marshmallow nie przepadam, tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak. Ciasto ładnie się kroi, jest dość podzielnie
Made By Mom And Sonnich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek wody 1 czubata łyżka cukru Składniki na masę makową
Przysmaki Karolki