inspiracja Szczerze mówiąc.. to moje pierwsze spotkanie z rabarbarem. Zawsze uważałam, że jest on kwaśny, przez co nie dobry. Widząc akcję rabarbarową, stwierdziłam, że muszę
CzarnawisienkaPyszny sernik, który upiekłam z okazji urodzin mojej cioci. Miękki, wilgotny a przy tym delikatnie cytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z herbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę
Mango PapajaKolejna pyszna truskawkowa propozycja ! Składniki: 1 szklanka mleka ½ szklanki wody 1 jajko 3 szklanki mąki owsianej 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy lub miód szczypta soli 2 dag drożdży 1 kg truskawek olej do smażenia Wykonanie: Drożdże rozetrzeć w ½ szklance ciepłej wody z łyżką cukru i 1 szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce i gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki
Tradycyjna KuchniaBardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami. Ciasto
wyzwania kuchenneGruszka jest jednym z moich ulubionych owoców. Ma bardzo ciekawy smak i idealnie nadaje się do deserów, ciast i wypieków. Dziś prezentuję Wam pyszny przepis na muffiny z gruszkami! Muffinki wg. tego przepisu wychodzą naprawdę idealne. Nie są zbyt słodkie, co dla mnie zawsze jest bardzo ważne, ponieważ u nas w rodzinie nikt nie lubi przesłodzonych potraw. Są pulchne, mięciutkie
Kuchnia Łukaszapyszny sposób na śniadanie, przekąskę czy kolację. Chętnie piekę je i zabieram w ramach przegryzki na wyjazd albo wycieczkę. Moja Malwa je uwielbia, więc są u nas częstym gościem. Mój przepis jest klasyczny, wypróbowany i niezawodny, a gofry wychodzą chrupkie na zewnątrz i cudnie miękkie w środku. Przepyszne z bitą śmietaną i domową konfiturą. Najlepiej malinową :) Ciasto jest mocno gęste
Cakes By KejtWspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki
Wanilia i Kardamonpyszne! Składniki: 400 g mąki pszennej, 2 średnie jajka, 20 g świeżych drożdży, 70 g cukru, 70 g miękkiego masła, szczypta soli, 100 g mleka w temp. pokojowej 10 śliwek - bez pestek Kruszonka: 30 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki, 1 op. cukru waniliowego dodatkowo : 1 jajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez
Plate of Joyspodziewałam :) Ciasta z karmelem są słodkie , dlatego postanowiłam przełamać ją dżemem pomarańczowym,( u mnie marmolada pomarańczowo marchewkowa własnej produkcji. ) No i esencja smaku - prażony słonecznik ... pyszny sam w sobie fajnie chrupie na cieście. Składniki : Biszkopt z 6 jajek ( foremka wielkości 24x30 cm) np podwójna porcja z TEGO przepisu. słoiczek dżemu pomarańczowego 400 ml śmietany 30% 2 op cukru
Malinowa KawiarenkaZatęskniłam dzisiaj za zimową porą gdyż za oknem skwar i parno , a słońce niemiłosiernie.Pragnęłam poczuć zapach pachnącego ciasta z marcepanem i owocami i pysznej szarlotki.Piekących się pierników i rozgardiasz domowego.Wiem, jest środek lata , a ja straszę zimą.Jestem zimorodkiem , może dlatego tak tęskno mi za puszystym śniegiem i nostalgią minionych epok.Gdy zimą otworzę słoik pachnący jabłkiem i marcepanem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDostałam pyszne lekko kwaskowate jabłuszka i od razu postanowiłam upiec szarlotkę, w końcu to już pora na wypieki z naszymi dobrymi polskimi jabłkami. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 2 szkl. mąki tortowej 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta
Gotowanie...to proste !wody nie jemy klusek zaraz po wyciągnięciu, bo wtedy ciasto jest rozlazłe i zbyt miękkie, najlepiej poczekać około 5 minut, żeby kluski lekko przestygły wtedy ciasto robi się zwarte, a kluski pyszne ;) SMACZNEGO ! ! ! :) Pytania od Ania-gotuje 1. Od kiedy gotujesz? odkąd pamiętam, już jako mały dzieciak garnęłam się do kuchni 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpyszna i niekłopotliwa do zrobienia wytrawna tarta. Teraz, kiedy jest taki wybór smacznych pomidorów , warto ją robić z różnymi gatunkami pomidorów. I jest piękna - letnia i słoneczna! Przepis z książki " Home-Grown Harvest" - Ryland Petars & Small składniki (4 porcje) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki kaparów 10 – 15 igiełek rozmarynu 3 dojrzałe pomidory Opakowanie gotowego ciasta
Stare Garyjogurtowo śmietankowy truskawkowiec będzie bardziej adekwatna. To ciasto – deser jest wyśmienitą propozycją na upały… i nie tylko. Mocno truskawkowe, orzeźwiające, lekkie i… po prostu pyszne. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Owocowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Marcepanowy kącik Szóste niebo Kuchnia i podróże Moje domowe kucharzenie Kuchnia
mojewypiekiinietylkoCiasto, po którym nie radzę wsiadać za kierownicę ;) Pyszne, półkruche blaty przełożone mocno alkoholową masą kokosową i konfiturą z aronii, która świetnie podkreśla smak całego ciasta. Zjedzone niemal natychmiast, w towarzystwie przyjaciół, których zaprosiliśmy na seans filmowy, oglądanie telewizji on-line jest taką naszą małą tradycją, szczególnie odkąd odkryliśmy http://goldvod.tv/ , duży wybór, w tym także nowości, to lubimy! :) Samo
Domowa cukiernia Ewy