poprzednim poście były gołąbki i teraz też będą gołąbki. Ale inne, chociaż też wege. I są tak samo pyszne! Zaraz skończy mi wyrastać ciasto na bułki więc piszę szybko i lecę zająć się pieczywem. Kapustę przygotowujemy tak samo jak w poprzednim wpisie. Zatem zacytuję (sam siebie): Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej
Marder&Marder Manufactureprzekładamy na papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast
Aga w kuchniobecność szczawianów. Rabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła); 2 żółtka; 1 łyżka ksylitolu. Masa serowo-rabarbarowa: 500 g sera
Życie na widelcuwięc wrzucam na bloga. Jest świetną alternatywą dla zwykłej pszennej pizzy. Można zjeść całą! Bez wyrzutów sumienia. Inspiracją była dla mnie pizza Kate ! Dziękuje, bylo pysznie <3 Polecam każdemu! Składniki: Ciasto: 30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana) 2 jajka + 1 białko Bazylia Oregano Papryka słodka Papryka ostra Soł morska Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Czarnawisienkakojarzy mi się z makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie
Milion SmakówBabeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil
Szefowa kuchniesencji rumowej. Ciasto pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Kombinacji z przepisem podstawowym można przygotować mnóstwo. Prostota przepisu daje ogromne możliwości zaskakiwania gości różnymi odmianami ciasta. W każdej odsłonie jest pyszne i właściwie nie może się nie udać. Polecam dalsze, samodzielne eksperymentowanie
Kuchnia po mojemuprzepis z tego samego źródła. Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki olejku waniliowego. Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawnieMamy sezon na wiśnie więc warto to wykorzystać. Konfiturę z wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek. Składniki: 2 kg wiśni 1 kg cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Smażyć kilka godzin aż owoce wchłoną cały sok . Dodać cynamon
Mama Gotujepysznych drożdżówek dawno nie jadłam... Ciasto delikatne, puszyste, a przy tym nadzienie budyniowe o zapachu wanilii... Ech, pychota. U mnie do powtórzenia, a co!! Składniki na ciasto: 375 g mąki pszennej; 15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych; 75 g cukru; 1/3 łyżeczki soli; 12 g mleka w proszku; 40 g masła - roztopić; 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej; 1 jajko
In my kitchenbiały , który pozostał mi w lodówce postanowiłam wykorzystać i upiekłam pyszny placek z jego dodatkiem , ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, upiec i ciasto gotowe . Do kawy nadaje się świetnie. składniki na 4 porcje 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 20 dag sera białego ok 3/4 szklanki mąki
Smakowite DaniaPyszne i najłatwiejsze pod słońcem ciasto z rabarbarem, zniknie błyskawiczne z każdego stołu. Z kubkiem kawy w ręku uprzyjemni każdy nawet pochmurny dzień. Zapraszam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta 125 g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru cukier puder do posypania przepis Umyty i osuszony rabarbar
Smakowite DaniaPyszne i proste do zrobienia ciasto bez pieczenia z truskawkami idealne smakuje w upalne letnie dni. Słodycz biszkoptów przełamana jest lekko kwaskowatym smakiem truskawek i kisielu . A przygotowanie ciasta jest jak zawsze bardzo proste. składniki na okrągłą formę ciasta
Smakowite Daniasię może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :) Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli W letnim mleku rozpuszczamy drożdże
Smakowy RajPyszna chrupiąca pizza na cienkim cieście z camembertem i szynką dojrzewającą. Do tego duża porcja keczupu i jedzonko palce lizać. składniki: 1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży szczypta soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju 2 łyżki keczupu 1 serek camembert 70 g szynki dojrzewjącej w cienkich plastrach starty
Monia miesza i gotuje