pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:327/1162)

Kolorowe ciasto z masą truskawkową 396

Wypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccino Biszkopt : 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I  warstwa truskawkowa(...)dodajemy olej i wodę miksując chwilę do połączenia się płynów. Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana  wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor. I warstwa : Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne

Garnkowe fanaberie
Faworki Magdy Gessler wg Aleex 152

ponieważ 60 dag to za mało na wyrobienie elastycznego ciasta. Faworki przygotowuje się szybko i łatwo. Nie mają ogromnej ilości pęcherzyków, ale są kruchuteńkie i pyszne. I jeszcze jedno – warunkiem smaku jest cieniuteńkie rozwałkowanie ciasta. Polecam. Składniki: • 60 dag mąki pszennej ( dodałam trochę więcej, około 7 dag ) • 2 łyżki smalcu • 15 żółtek • 20 dag cukru • 6 łyżek śmietany • 3 łyżki

W mojej kuchni
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 225

włożyć do większej blaszki niż tak naprawdę potrzebna. To ciasto pękać lubi i warto w tym momencie poratować się lukrem – zalać nim pęknięcia. Jest tak pyszny że nikt nie zwróci na to uwagi :) SKŁADNIKI ciasta na jedną struclę 250g mąki pszennej, typ 500, 550 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 60g cukru pudru 70g zimnego masła 1 jajko

Karo in the Kitchen
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią 186

Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam, zapraszam na FILM i do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .   Porcelana ze sklepu Maxwell

Mała Cukierenka
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią 214

Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam, zapraszam na FILM i do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .   Porcelana ze sklepu Maxwell

Mała Cukierenka
BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia 336

Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia , na herbatnikach. Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej

Ostra na Słodko
Waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką 130

Uwielbiam piec nadziane bakaliami ciasta. Dziś mam dla Was przepis na waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. Ciasto jest proste w wykonaniu i pyszne. Idealnie się sprawdzi zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: 100 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1/4 szklanki mleka + 1 łyżka(...)pieczenia i budyniem. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy mieszankę żurawiny ze skórką pomarańczową. Łączymy przy pomocy łyżki z ciastem. Gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką małej keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. W zależności od piekarnika ciasto piecze się około

Słodkie okruszki
Tort Czekoladowy z Maślanym Kremem Nutellowym 199

smakują Sam torcik umilał rodzinne spotkanie znajomego (Irlandczyka) mojego męża. Z racji, że Irlandczycy uwielbiają kremy maślane nie było możliwości żeby torcik im nie smakował. Był pyszny. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 470 g mąki pszennej 140 g kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 400 g cukru kryształu 225 g masła

Made By Mom And Son
muffiny z owocami i kruszonką 126

Bardzo pyszne, niezwykle delikatne muffiny, które mogą mieć różne smaki, w zależności od owoców, jakie do nich dodamy. U nas - zgodnie z sugestią Córki z rabarbarem, bananami i truskawkami. Maślana kruszonka świetnie się komponuje i dopełnia całości. Smak i wygląd są ich zdecydowanym atutem, niestety ich wadą jest to, że trudno odchodzą od papilotek. Być może lepiej byłoby piec(...)naczyniu) dokładnie wymieszać razem. Owoce obrać/opłukać, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać "szybko i byle jak" Foremkę muffinkową wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami, posypać wierzch każdej muffiny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 25 minut (do tzw "suchego patyczka"). Po wyjęciu wystudzić

6niebo
Ciasto z dynią. I nie tylko... 167

końcu uderzyło mnie, że będą dla siebie doskonałym towarzystwem. Dorzuciłam jeszcze białej czekolady dla zrównoważenia smaku żurawin, i muszę przyznać, że wyszło mi coś niesamowicie pysznego. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze ciasto, naszpikowane kwaśnymi żurawinami i słodkimi kawałkami białej czekolady. Całość pod polewą z tej ostatniej, żeby wyglądało już troszkę świątecznie... Dodałam też odrobinę tonki - pięknie pachnie i nadaje ciastu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSEM 276

idealne :)  Niezbyt słodkie (a takie właśnie lubię najbardziej), z warstwą aromatycznych jagód (inne owoce sprawdzają się równie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku.  Przekonałam Was? ;-)  Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki p szennej 1.5 szkl. mąki krupczatki 200g zimnego masła (margaryny) pokrojonego na kawałki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru 1 cukier wanilinowy

Walijskie Pichcenie
Tiramisu bez jajek 393

Pyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach - tak w skrócie można opisać ciacho , które dzisiaj towarzyszyło nam , do porannej kawki :) A , żeby go zrobić , potrzeba tak niewiele :)  Inspiracja  CN Blacha 24 x 28  Składniki: 500 g serka mascarpone 1/2 szkl. cukru pudru 200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %) kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozposzczanej(...)foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie równamy i kładziemy nastepną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą częśc masy i posypujemy przez sitko , kakao. Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym 159

piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przezukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle - jest pyszne! Delikatne, lekkie jak biszkopt, a jednocześnie nie jest suche, a nieco wilgotne. Najważniejsze jednak jest to, że cudownie pachnie,a korzenne przyprawy i miód w połączeniu(...)ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z cydrem, mieszając delikatnie do połączenia się składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta Link do filmiku

FitKot
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 145

Pyszna, w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi   SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej(...)sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa

Mia Cucina Sofieta
Chleb żytni jasny 82

DNIU PIECZENIA Ciasto właściwe: Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 350 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :).   Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.     Dwie

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb żytni z ziarnami żyta 127

PIECZENIA     Ciasto właściwe:  Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 350 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :)   Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i wraz z namoczonymi ziarnami żyta (po namoczeniu będzie ich ok. 650 g) dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 155

DNIU PIECZENIA   Ciasto właściwe: Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 350 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :)   Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego wraz z ugotowaną kaszą gryczaną i dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin

Nastoletnie Wypiekanie
Wiosenne Orzeźwienie 1719

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny makowiec z musem jabłkowym i masą śmietanową. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Może upieczecie je na nadchodzące święta? SKŁADNIKI: Makowiec: 1 i 1/3 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , Masa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 264

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich   Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Owsiane markizy Walentynkowe- przepis krok po kroku 147

Walentynki już tuż tuż, więc pora pomyśleć o słodkiej niespodziance. Polecam pyszne i łatwe w wykonaniu markizy. Składniki na ciasto: 45 dag mąki tortowej 30 dag masła 23 dag płatków owsianych 4 Jajka 2 cukry waniliowe Wykonanie Ciasta: Płatki owsiane zrumienić na 2 łyżkach masła.  Następnie zagnieść ciasto z resztą masła, mąką, cukrami i jajkami.  Ciasto rozwałkować

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki z Makiem 145

blogu nie było! Wstyd Blondynko, wstyd :) Ale od dzisiaj klasyka zagościła na mój blog. Przedstawiam Wam drożdżówki z makiem. Domowe o wiele lepsze od kupnych! Mięciutki ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa, pysznie! Nie nie mieliłam maku, bo nie lubię mielić maku :) Przepis pierwotnie pochodził z Moje Wypieki, ale po kilku latach wciąż coś w nim zmieniam, coś dokładam, coś(...)dużej miski wsypałam sól, przesiałam mąkę i wymieszałam wszystko. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do mąki, dodałam roztrzepane widelcem jajka, ekstrakt waniliowy i zagniotłam wszystko w jednolite ciasto. Kiedy ciasto przestało kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i zagniatałam do czasu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Miskę z ciastem przykryłam lniana ściereczką i odstawiłam na ponad

Blondynka Gotuje
Płonący tort dyniowy 193

Muszę dobrze wykorzystać ostatnią dynię, która napoczęłam:) Dlatego upiekłam pyszny tort z dodatkiem startej dyni, dzięki której ciasto jest wilgotne. Ciasto przełożyłam delikatnym kremem dyniowym z dodatkiem białej czekolady. Dekorację zaś stanowi opalana beza szwajcarska... Mój synek nie przepada za dynią, ale to ciasto zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania