pyszne ,proste i niedrogie ciasto,bardzo wilgotne jogurtowe,idealne do popołudniowej kawki,Można do niego użyć różnych owoców ja mam akurat wysyp brzoskwiń na ogrodzie więc postawiłam właśnie na nie,Można również zamiast lukru po prostu posypać cukrem pudrem jak kto woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi
Swojskie jedzonkoSmaczna odmiana tradycyjnego kotleta schabowego. Tym razem w cieście z serków topionych. Pysznie i soczyście. Do tego ziemniaczki i jakaś smaczna surówka i mamy super danie obiadowe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDomowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Dostałam ostatnio trochę ekologicznych jabłek od koleżanki i postanowiłam zrobić z nich pyszny mus. Szarlotka zimową porą, naleśniki z musem prawdziwe pyszności. Aby mus miał ładny, jasny kolor należy na bieżąco obierać jabłka ze skórki. SKŁADNIKI: 6 kg. jabłek cukier
Kuchnia Beatyniezwykle. Zdarza się to rzadko, więc większość owoców zamknęłam w słoikach w słodkim syropie, co by mieć je na okres jesienny i zimowy do różnego rodzaju ciast. Przepis prosty i pyszny ;) BRZOSKWINIE W SŁODKIM SYROPIE Składniki: - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Brzoskwinie myjemy, sparzamy i usuwamy z nich skórkę. Przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Wkładamy do umytych słoików. Całość zalewamy
Życie zamknięte w smakudzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami. Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam. Składniki: Ciasto 100 gram margaryny Ok. 1 ½ szklanki mąki 1 duże jajko ¼ łyżeczki soli Nadzienie 2 spore pory 1 łyżka masła 1 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej kolendry z młotkowanym pieprzem
Smaki EwyPyszne i bez wyrabiania ciasto drożdżowe, które każda osoba przygotuje je bez problemu. Przepis zaczerpnięty z internetu :) Ciasto podałam na talerzu z kolekcji Kamila od Porcelana Bogucice Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania Składniki: ciasto drożdżowe jajka - 4 szt olej - 1 szkl cukier - 1 szkl mleko - 1 szkl drożdże - 1 kostka ( 10 dag ) cukier waniliowy - 16 g mąka
Kuchnia DanusiPyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić
Kuchnia Ellieczekoladzie? Coś wspaniałego. Mięciutka śliweczka otoczona słodką, pyszną czekoladą. A kiedy dodamy do tego kremowy, rozpływający się w ustach sernik dostajemy deser idealny. W sam raz słodki, pyszny i uzależniający! Składniki: CIASTO: 150 g śliwek suszonych 100 g gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 100 g masła 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko MASA SEROWA
Cakes By KejtPyszne, domowe bułeczki z ciasta duńskiego (półfrancuskiego drożdżowego), w sam raz na słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według tego
Rozpustne gotowaniePyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny przepis na Langos, węgierski chlebek , lecz w tej formie jest o wiele bardziej uniwersalny. Szczerze polecam! Składniki na bułki pszenne z ziemniakami: na 12 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu
Rozpustne gotowaniePyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik ) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!! Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową: 1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto
Rozpustne gotowaniePyszne, delikatne jak chmurka ciasto, które można zrobić na wiele sposobów po dodaniu np.owoców, wiórków kokosowych czy rodzynek. Ciasto wypatrzyłam na blogu Eweliny i jest po mojej małej modyfikacji. Składniki: ciasto 3 żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa
magiczna kuchnia KasiKolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami 1,5 szkl. mąki 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl letniego ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 żółtko 70 g masła szczypta soli skórka starta z połowy cytryny lub łyżeczka
Dzieje kuchennej WiewióryKarpatka - pyszne, kremowe wspomnienie dzieciństwa. Ciasto dziś nieco zapomniane ale mimo to mające swoich wielbicieli. Przygotowanie idealnej karpatki wcześniej postrzegałam jako wyzwanie ale okazało się nie przerosnąć moich sił. Parzone ciasto jest dość proste do przygotowania a efekt oczekiwane - wspaniałe okrągłe górki pojawiają się już w początkowej fazie pieczenia. Krem wymaga nieco więcej uwagi ale postępując zgodnie ze wskazówkami
Milion Smakówdawno zapomnianą foremkę do pieczenia blatu z rantem. Pomyślałam, że wykorzystam ją do zrobienia ciasta-torcika z pomarańczami, bitą śmietaną, pomarańczową galaretką i żurawiną. Ciacho było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać
Kuchenne zapiski Edyty