Jedno z najprostszych ciast do przygotowanie, a do tego pyszne! W tym roku śliwek u mnie nie brakuje,a ciasto przynajmniej raz w tygodniu ląduje na stole i bardzo szybko znika. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 cukier
KukuleczkiMiałam serek ricotta i tak oto w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę powstały pyszne mufinki z serkiem i czekoladą. Mufinki piekły także:cdn. 250 g ricotty 2 jajka 320 ml mleka 60 g roztopionego masła 260 g mąki 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 60 g kakao 170 g czekolady Składniki mokre(...)mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie mieszamy łyżką, wszystko razem , dodając pokrojoną czekoladę.Ciasto wylać do foremek na mufinki i piec w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.Po wystudzeniu dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieNa początek muszę się Wam przyznać, że kiedy zrobiłam to ciasto po raz pierwszy, tak bardzo nam zasmakowało, że zajadaliśmy się nim i delektowaliśmy cały czas
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy kawałek ciasta francuskiego i banan, a w 15 minut będziecie zajadać pyszny deser :-) CIASTKO BANANOWE 1/3 płatu ciasta francuskiego (około 20 cm) 1 banan 1 kostka czekolady deserowej 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto rozwijamy i na całej jego szerokości rozsypujemy drobno startą czekoladę deserową
peggiwkuchniWielkimi krokami zbliżają się moje ukochane Święta! Czas rozpocząć przygotowania - oczywiście przede wszystkim duchowe! - ale nie tylko :) Ja zaczęłam już przekopywać tony przepisów na świąteczne smakołyki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Ryżowe brownie z gruszkami wygląda, pachnie i smakuje obłędnie! Jest wilgotne, mocno czekoladowe i lekkie, a jego słodycz podkręcają mięciutkie gruszki. Zestawienie idealne! Gdy spróbujecie raz
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dzisiaj pomysł na wspaniały i słodki deser! Gwarantuję, że wywołuje uśmiech na twarzy w mgnieniu oka! Jego przygotowanie jest banalnie proste - na pewno sobie poradzicie! Kruchy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!W ostatnim czasie na blogu same smakołyki "na słono", więc najwyższy czas na coś, co każdy z nas lubi najbardziej - słodkości! :) Mega słodka tarta na herbatnikowo
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Bardzo dawno nie gościł tutaj mój faworyt wśród ciast - sernik! Delikatny, miękki, puszysty i rozpływający się w ustach! Na mocno czekoladowym spodzie brownie, a dodatkowo pokryty
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki. Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki jasnego piwa 250 g schłodzonej margaryny krem: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 50 g masła 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: ciasto: Mąkę rozetrzeć
Mama GotujeBożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody
Ala piecze i gotujepieczenia ma średnicę 29cm co spostrzegłam dopiero w momencie chłodzenia się ciasta No a przepis miałam na 25cm, także spód bardzo cienki - tak czy owak wyszedł pyszny i kruchy! Składniki: Kruche ciasto - 200g mąki pszennej, tortowej - 1 jajko - 100g zimnego masła - 2,5 łyżki cukru pudru - 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego - papier do pieczenia Wszystkie powyższe składniki mieszamy
upichconajednak chciałam wypróbować przed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie
KreatywnePinyoznacza? Dużo, dużo czasu spędzonego na wszystkim tylko nie na nauce :) Na przykład to ciasto które wczoraj upiekłam dla rodziny do popołudniowej herbaty. Wyszło pyszne! A jest takie proste! Ucierane ciasto z bananami, przełożone masą kajmakową, udekorowane bitą śmietaną z krówkami. brzmi słodko? I takie własnie jest! Ktoś z Was się skusi? Składniki : 200 g miękkiego masła 1/3 szklanki
Słodkie Przyjemnościjest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi kawałkami jabłek, które będziecie chrupać. Składniki na ciasto półkruche: 2 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa 125g masła 1/2 szklanki drobnego cukru, najlepiej go zmielić w młynku 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ew. łyżka zimnej wody Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można
Z Kuchni Do KuchniTarta Snickers... Kruche, maślane ciasto. Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami. A całość oblana gorzką czekoladą. Proste, szybkie i pyszne. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 200 g zimnego masła; 50 g cukru pudru; 2 żółtka jaj. Krem: Puszka gotowej masy krówkowej (400 g); 400 g solonych orzeszków ziemnych; 100 g miękkiego masła. Dodatkowo
Gospodyni MiejskaSmażone, panierowane w cieście kwiaty cukinii to pyszna i efektowna letnia przekąska lub dodatek do mięsa. Składniki: 8 kwiatów cukinii 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej gazowana woda mineralna sól olej do smażenia W misce wymieszać trzepaczką obie mąki z solą. Powoli dolewać zimną gazowaną wodę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać olej. Kwiaty(...)cukinii umyć, osuszyć i odciąć pręciki. Zanurzać w cieście i wkładać do oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać
wyzwania kuchennebajaderek ? Pewnie taka osoba nie istnieje. Pamiętam je od dzieciństwa. Zawsze były pyszne i kusiły smakiem. Dzisiaj przedstawiam bajaderki własnego wykonania. Nie jest to mój przepis autorski ( nawet bym nie próbowała wymyślać lepszych bajaderek, po prostu się nie da ). Posłużyłam się przepisem mojej córki. Zważyłam suche ciasta i ciasteczka, które znalazłam(...)domu ( używamy suchych bez kremów ani mas, nad którymi zastanawiamy się czy wyrzucić je już czy nie ) i odmierzyłam odpowiednią ilość pozostałych składników. Wyszło pysznie bajaderkowo. Składniki: 500 gram suchego ciasta ( ciasta, ciasteczka suche bez mas i kremów ) 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 50 gram masła 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka dżemu śliwkowego
Smaki EwyFocaccia z pomidorkami i suszonym oregano upieczona na odwrót :) czyli trochę inaczej niż zazwyczaj. Na dnie formy ułożyłam przekrojone pomidorki, które pokryłam ciastem drożdżowym. Pomidorki puściły pyszny sok, który razem z oregano stworzy ły cudowny aromat. Przepyszna przekąska na piknik. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr mą ki pszennej 0 200 gr pomidorków 7 gr suszonych drożdży(...)łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy sól, olej i stopniowo letnią wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Formę do pieczenia (24 cm) wykładamy
La grande e la piccola cuocaprostu... przekąskę. Dzisiaj właśnie zaserwowałam na obiad naleśniki... ale nie takie zwykłe!, bo z pełnoziarnistej mąki żytniej, usmażone bez tłuszczu, jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego szpinaku, czosnku i fety. Moim zdaniem(...)połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze je zna i tym przepisem Ameryki nie odkryłam, :)... ale mimo to chciałam podzielić się moim sposobem na te naleśniki z tym pysznym nadzieniem... :) Składniki na ciasto naleśnikowe (ok. 10 cienkich naleśników) : 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g zwykłej mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka
Kuchnia Elliekuchni. jednak dziś przedstawię Wam przepis nie na wypieki czy desery, a na obiad z wykorzystaniem truskawek :-) mowa tu o knedlach. Są mięciutkie, bardzo pyszne sycące, z pyszny sosem truskawkowym. Do ciasta oprócz ziemniaków dodaje się biały ser, co nadaje im bardzo fajnego posmaku :-) No, ale dość pisaniny zapraszam na knedle :-) SKŁADNIKI CIASTO -1 kg ugotowanych i zgniecionych(...)bardzo duże kroimy na mniejsze części, i posypujemy 1 łyżką cukru. Następnie bierzemy trochę ciasta spłaszczamy na placuszek, do środka dajemy truskawkę i zalepiamy robiąc kulkę. Gdy całe ciasto będzie zużyte, w garnku gotujemy wodę i gdy już bulgocze dajemy do niej knedle. Na chwilę przykrywamy ganek pokrywką. Następnie należy zamieszać knedle by się nie przykleiły do dna garnka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJeśli nas już dopadnie taki stan możemy zrobić coś dla siebie na poprawę nastroju. Małym nakładem energii. Mało brudzenia, a za to smak i zapach w kuchni pyszny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko cynamon domowy cukier waniliowy odrobina mąki pszennej odrobina mleka Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy
Blondynka Gotujesezonie śliwkowym koniecznie musicie wypróbować to ciasto, jest szybkie i pyszne SKŁADNIKI Forma o wym. 20x28 cm: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, olejek waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki ze słoika, cukier waniliowy, bułka tarta i masło do wysmarowania formy WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się również świeże
słodki brateksklepach, a jeśli się uprzemy to jeszcze może i na straganach znajdziemy śliwki. A warto, bo to ciasto ciasto ze śliwkami jest pyszne :) Składniki 8 śliwek 120 g masła 8 łyżek mąki 8-10 łyżek cukru 4 małe jajka łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Przygotowanie : Miękkie masło ucieramy z cukrem, podczas ucierania dodajemy po jednym jajku, szczyptę soli Mąkę(...)średnicy 22 cm, pieczemy przez 40-50 min. w 180*C przepis stąd Ciasto robi się bardzo szybko, a jest przy tym bardzo smaczne
Proste Potrawyblogu są dwa takie przepisy [ tutaj i tutaj ]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe rogale posypane makiem, czarnuszką i mielonymi migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną konfiturą z truskawek z cynamonem .. Młodsza córka już prosiła o powtórkę..Ona [ mąż zresztą też ]dobrze wie, że ja rzadko kiedy korzystam dwa razy z tego samego przepisu(...)dany przepis jest świetny..ja lubię wyszukiwać nowe przepisy i eksperymentować .. Córka jednak zapowiedziała ,że rogaliki mają być z czekoladą ..taką do smarowania ..i ma być takie ciasto ..a nie inne.. nie z innego przepisu na rogaliki...tylko właśnie takie... 500 g mąki 2 łyżki miodu [ miodowej lawendy ] 5 łyżek ciepłej wody
Moje domowe kucharzenieLidla". Przepis jest na formę o średnicy 24-26 cm a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie 130 minut . Warto ją zrobić , gdyż jest banalnie prosta i niesamowicie pyszna! Składniki na kruche ciasto 200 g maki pszennej tortowej u mnie Młynomag 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki śmietany 12 % 70 g cukru pudru . Ja zmiksowałam w młynku do kawy
Z Kuchni Do KuchniPiękne zdjęcia zachęcają do zrobienia w domu wszystkiego, co tam zobaczymy. Dzisiaj przygotowałam murzynka z przepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze 5 białek z jajek przepiórczych
Humanistka w kuchniZałożę się, że są wśród Was wielbiciele pierogów ruskich. Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu. Prosto z wody albo odsmażane. Podawane ze skwarkami, smażoną cebulką albo śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem . A jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem(...)także z mięsa, kapusty i grzybów). Ja uwielbiam, a Wy? Dziś mam dla Was przepis na te idealne pierogi ruskie! Z delikatnym ciastem, z przepysznym farszem ziemniaczano – serowym, przesmażaną cebulką – takie, po których dokładkę każdy z przyjemnością sięga! Spróbujcie i Wy! A jeśli szukacie przepisu na Idealne pierogi ruskie to dobrze trafiliście! Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoUwielbiam robić ciasto z świeżych owoców, takich prosto z krzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru dodatkowo: maliny(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem
ciastkarnia na kruchym spodzie