Pyszne! Farsz jest bardzo smaczny. Kurki i bób to udane połączenie. Ciastka najsmaczniejsze są jeszcze letnie, ale i drugiego dnia też nie były złe. Polecam! składniki (8 szt) opakowanie ciasta francuskiego (375 g) farsz: 200 g kurek 100 g cebuli 130 g ugotowanego i obranego bobu 2 ząbki czosnku ok 15 - 20 g natki pietruszki sól, pieprz do smaku
Stare GaryZebra Ciasto ponadczasowe, a jakie pyszne... Niby zwykłe, a zaskakuje swoim wnętrzem... Ostatni raz robiłam je ładnych parę lat temu z mamą i postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i trochę odkurzyć dawne przepisy. Potrzebne składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady lub innego gazowanego napoju 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki(...)mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, 2 łyżki ciemnej masy, 2 łyżki jasnej masy, jedno na drugie, aż do wyczerpania ciasta. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 50 min. , do suchego patyczka
Pelusiowa Kuchniacała plucha minie, a szaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino. PUSZYSTY MURZYNEK
W kuchni Karmel-itkiDziś z samego rana zaskoczyłam męża takim oto prezentem. Pyszne walentynkowe serce, stworzone z ciasta francuskiego i farszem. Mąż powiedział, że mu smakuje, więc myślę, że takie naprawdę było. Wszystkim życzę wszystkiego najlepszego, miłych i cudownych Walentynek
Gotuję Testujępudrem ubijamy na puch, dodajemy masę orzechową. masę wykładamy na ostudzone ciasto. Posypujemy je orzechami i wsadzamy do lodówki na całą noc. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi i jest pyszne :-) Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJuż ostatnie śliwki na straganach i dlatego trzeba je wykorzystać. Ciasto które dziś proponuję jest pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym i nie wymaga dużego nakładu pracy. Polecam każdemu smakoszowi śliwek ale nie tylko. Ciasto śmietankowe ze śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDrożdżowe ciasto jakoś zawsze kojarzyło mi się z latem, owocami, wakacjami, szczególnie tymi spędzonymi na wsi. Rustykalnie, domowo i pysznie. Leniwe letnie popołudnie, owocowe ciasto serwowane prosto z blachy do pieczenia, dzbanek kompotu lub zimnego mleka... Kwaskowe, soczyste morele, bardzo puszyste, delikatne, wilgotne ciasto i lekko chrupiąca migdałowa kruszonka. Morelowy placek choć potrzebuje jak każde ciasto drożdżowe, trochę czasu
maniapieczeniaSzarlotka na razowym cieście kruchym z dużą ilością pysznego jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni. Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą część ciasta stanowią niskokaloryczne jabłka. Przepis na standardową dużą foremkę bo ciasto znika zwykle w bardzo szybkim tempie :) Ciasto: 500 g mąki razowej z orkiszu 300 g masła 125 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu
maniapieczeniaSzybki do przygotowania, pyszny serniczek. Polecam, zawsze wychodzi i nie opada Składniki: ciasto: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 2 jajka 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 4 żółtka 1 szkl cukru 1kg Twarożku sernikowego Hanusi z Mlekovity 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 budyń waniliowy pianka: 4 białka 1 szkl cukru 1 łyżka(...)kruche ciasto. Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać na ciasto. Zapiekać ok 60 min w 180 st. Do przygotowania sernika użyłam produktów Mlekovita: Zapraszam na stronę Mlekovity: http://www.mlekovita.com.pl/php/ Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek, pysznych przepisów oraz konkursy: https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts
Z Majeczką w kuchnijedzenia i mamy kilka chwil na odpoczynek przed kolejnym szalonym dniem. Aż wreszcie nadeszła sobota, a z nią chwila wolnego, którą spędziłam w kuchni. Zrobiłam chłopakom porządny, pyszny obiad i upiekłam ciasto. O tej porze roku w mojej kuchni królują śliwki, więc i tym razem to te owoce pojawiły się w moim wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo, podobnie
W mojej kuchniWilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem pysznych suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity. Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi suszonymi owocami, zachęcam jednak do spróbowania z daktylami, gdyż idealnie pasują do smaku kokosa. Składniki: (forma 33 cm x 23 cm) 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej (1 szklankę można zastąpić 1/2 szklanki mąki kokosowej) 3/4 szklanki cukru(...)wrzącą wodą. W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita, dodać orzeszki i taką polewą polać ciasto
Kuchcik gotujeaniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast"a to z powodu, że od nawału pieczenia i gotowania pokręciło mi się w głowie:) Ale co tam, ciasto i tak było pyszne i i tak pięknie się prezentowało na wielkanocnym stole:) Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny. Składniki na wkładkę serową: 60 dkg zmielonego sera białego(...)galaretki truskawkowe; Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa. Moje uwagi: 1. Masę owocową do ciasta przygotowałam z mrożonych malin: Maliny zmiksowałam
In my kitchenokazji, chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam. Mam nadzieję, że niebawem to minie, wróci na właściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;) Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;) Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego(...)amaretto i połamaną czekoladą (150 g czyli półtorej tabliczki). Mieszamy dopiero gdy czekolada się rozpuści. Po połączeniu się składników zdejmujemy miskę z kąpieli parowej i przystępujemy do robienia ciasta. W tym celu w misce mikserem ucieramy masło z cukrem. Po otrzymaniu jasnej masy kolejno wbijamy jajka stale mieszając. Następnie cienkim strumykiem wlewamy, nawet jeśli jest ciepła, masę z czekolady
Taste Of My Daybyła o niebo lepsza. Wymieszałam ją ze szpinakiem i nadziałam pierożki robione z ciasta na ravioli. Te okraszone boczkiem i cebulką były nie tylko pyszne ale także bardzo syte. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 2 jajka 1 żółtko 50 ml wrzątku 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 250 g szpinaku 200 g bryndzy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być
moj przepis naOstatnio miałam ochotę na coś pysznego, kakaowego i najlepiej serowego :) W poszukiwaniu ciasta, które spełni moje powyższe oczekiwania natrafiłam na przepis od teściowej na Izaurę. I o to mi właśnie chodziło! Mniaaam! Izaura Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 250 g margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 4 jajka, Masa serowa
paapilotkaasię zawsze z jesienią, która zbliża się wielkimi krokami, a jesień kojarzy mi się zawsze z ciastem śliwkowym, faszerowana papryką i przepysznym leczo:-) Korzystając z pysznych, polskich, dojrzałych węgierek upiekłam proste, ucierane ciasto - takie sobotnio-niedzielne do popołudniowej kawki :-) Zapach ciasta i smak węgierek przywołał wspomnienia rodzinnego domu ... Składniki: 1 kostka Kasi 5 całych jajek 1 szklanka cukru
Walijskie Pichcenie