Zauroczeni książką „WHAT KATIE ATE weekend Katie” mamy dla Was pierwszą propozycję z jej przepisów czyli pyszne, kruche i delikatne ciasto, a co najważniejsze to to, że nie jest przesłodzone pomimo dodatku słodkich daktyli i powideł. Polecamy Składniki: - 125 g zimnego masła - 75 g cukru pudru - 225 g mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki
Kuchenne WariacjeŻeby tak osładzać sobie dalej pierwszy wiosenny tydzień, nie tylko słodką kawą lub herbatą i nawet nie pyszną czekoladą,a domowym ciastem. Przepis dostałam kiedyś od Justynki i od tamtej pory jest to mój ulubiony przepis na keks :) Zawsze wychodzi, nie ma zakalca :) A przy okazji otrzymywania przepisu dowiedziałam się, że bakalie oprószone mąką nie opadają na dno ciasta
Lawendowe NieboUwielbiam tarty oraz lekkie czekoladowe pianki, a połączenie tego daje wyborny efekt, wręcz nie do opisania. Pyszne, idealnie kruche czekoladowe ciasto bez mąki, z nutką wanilii, do tego niebiańska pianka czekoladowa z małą dozą alkoholu... Idealnie współgra z filiżanką kawy lub herbaty. Przepis wynalazłam u Kasi . Ciasto: 4 jajka, 150g masła, 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków, budyń czekoladowy
Z miłości do słodkościChcecie słodkie ciasto? Jeśli spragnieni jesteście słodyczy to polecam to ciasto, wyjątkowo proste i pyszne bananowe, a do tego zastygnięta polewa karmelowa z orzechami. Bajka... o ilości kalorii i cukru nawet nie wspomnę... ale czy nie raz się żyje... Źródło Odwrócone ciasto bananowe z karmelem polewa: 1/2 szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru (ciemny dark
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzesąd, że dobre ciasto czy deser nie może obejść się bez: masła, mleka, jajek czy śmietany, nie zawsze się sprawdza. Ciasto bez tych składników może być równie pyszne i aromatyczne, jak to tradycyjne. Przekonałam się o tym piekąc tort Sachera w wersji wegańskiej. Mój pierwszy wegański wypiek, udał się zadziwiająco dobrze: genialy w smaku, po prostu bosko czekoladowy, strukturą(...)czekolady, lub całkowicie ją zastąpić kakao (ok. 50 g). Aha, po nocy w lodówce zdecydowanie zyskało na smaku i aromacie. Reasumujac, zachęcam do upieczenia ciasta wege choć raz, na próbe J Są łatwe w przygotowaniu, pyszne, zdrowe i nie trzeba na nie wydać fortuny. Tym przepisem biorę udział w konkursie u Ostrej na słodko (click) Tort Sachera w wersji
Mia Cucina Sofietadawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis też będzie]..i ogórki małosolne.. ..pycha(...)drożdży świeżych Drożdże , 2 łyżki mąki i 0,5 szkl.wody wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać mąkę, sól oraz oliwę i wyrobić ciasto, stopniowo dodawać wodę. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto
Moje domowe kucharzeniesłodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym mlekiem lub inną słodką polewą. Bomba kaloryczna. Ale jaka pyszna! No i lody, koniecznie trzeba wspomnieć o lodach. Największe(...)się zupy i dania obiadowe. W żadnym sklepie nie udało nam się znaleźć „normalnego” pieczywa. Jedyną namiastką był chleb tostowy, ewentualnie słodkie wypieki typu croissanty, babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto drożdżowe lub brownie (niestety niezbyt smaczne). Wiele restauracji oraz niektóre hotele oferują turystom „europejskie” śniadania, w skład których wchodzą jajka (sadzone lub jajecznica), kiełbaski, tosty, dżem i owoce
Zawsze głodna!ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki. Polecam! Składniki na kruche ciasto: ( można przygotować dzień wcześniej) 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół
Calzonella.comCiasto to jest banalnie proste i genialnie pyszne. Podane z macerowanymi truskawkami z prostego ciasta przeradza się w wykwintny deser. Jest wilgotne i słodkie ale dodatek truskawek i mięty je orzeźwia i sprawia, że mogłabym je jeść, jeść i jeść najlepszym dowodem na pyszność tego ciasta jest to, że piekłam je dwa dni pod rząd na prośbę Ryśka który
sierotka maRysia w kuchnimaliny. Ja zjadam je w postaci wszelakiej, a najbardziej smakują mi te prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 0,5 kubka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1
Luźna KuchniaBędzie o cieście bardzo popularnym, prostym, szybkim i niewątpliwie pysznym. Szarlotka sypana, to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Z uwagi na swoją łatwość wykonania kiedyś była w mojej kuchni bardzo częstym gościem. Może właśnie dlatego zwyczajnie „się przejadła” i na dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana
mojewypiekiinietylkoParóweczki w cieście francuskim zapiekane z serem i papryką. Pyszna przekąska a z dodatkiem sałat może być również pyszny obiadek czy kolacja. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 8 małych parówek 80 g sera żółtego kawałek papryki sezam i siemię Kresto do posypania białko do posmarowania Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić na osiem prostokątów. Na każdym prostokącie przy
Monia miesza i gotujenaprawdę dobrze zrobiony, nie potrzebuję nic innego do szczęścia. Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu, wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego. Nie mogło nie smakować! Dzisiejsza propozycja to taka, którą wielu zna, nie dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem(...)zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałki rozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososia mogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. na 8 sakiewek 250 g świeżego łososia
W kuchni Karmel-itkiPyszny torcik, tak tak pyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort. Ciasto: 2 łyżki bułki tartej; 125g masła; 80g cukru pudru; 4 łyżeczki cukru waniliowego; szczypta soli; 2 jajka; 100g mąki pszennej; 50g mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Biały krem: 750g jogurtu naturalnego; 90g cukru
In my kitchenzaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco i na zimno , szczególnie z barszczykiem . Smacznego Post Brytyjskie kruche paszteciki pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżyłatwo zrobić, potrzebuje jednak 2 godzin na wyrośnięcie. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Prosta pizza domowa dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie z pysznym sosem i farszem. Ciasto na pizzę jest bardzo minimalistyczne, wykorzystałam tylko 200 g mąki pszennej, 5 g suszonych drożdży, 120 ml wody i dużą szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, wyrabiamy ok. 10 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkoro sezon rabarbarowy w pełni to pozostajemy w tym klimacie. Dzisiaj będzie słodko i prosto. Ucierane ciasta przede wszystkim sprawdzają się w sezonie owocowym, więc dzisiaj takie ciasto chciałyśmy zaproponować z pysznym rabarbarem i truskawkami. Upiekłam ową słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień zostały tylko wspomnienia .... Ucierane
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki