dzień mamy lub inne święto. W XXI wieku już nie tak popularne, wyparte przez brownie i jeszcze ta niepoprawna politycznie nazwa. Jednak, choć my o nim zapomnieliśmy, ciasto ma się świetnie. Wciąż pysznie smakuje i uroczo brudzi buzie wszystkim łakomczuchom. Składniki: ciasto 150g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenie
W kuchni wieczoremZapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko! Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi?:) ciasto: 300 g mąki tortowej 240 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączenia: 100 ml mocnej
Mienta blogCiasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką... Puszyste, słodkie ciasto. Kawałki kwaśnego rabarbaru. Lekka pianka. I razowa kruszonka. Pyszny dodatek do kawy! Składniki: Ciasto: 250 g miękkiej margaryny; 2 łyżki smalcu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki białego cukru; 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Owocowe nadzienie: 750 g rabarbaru
Gospodyni Miejskaporcji: 15 sztuk Składniki: 2 jabłka 2 brzoskwinie szklanka maślanki 1 jajko łyżka cukru 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta(...)koniec dokładamy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy. Przechodzimy do smażenia - patelnie wysmarowaną olejem, trzymamy na średnim gazie. Kiedy patelnia nam się nagrzeje nakładamy po łyżce ciasta. Podczas smażenia musimy uważać by nie przypalić naszych pysznych racuchów. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kolizje Smakówstronie Kasi z bloga "Gotuje bo lubie" Nie moglam sie oprzec pokusie i juz po chwili moje upragnione ciasto z rabarbarem wyladowalo w piekarniku. Okazalo sie tak pyszne, ze dzis robie powtorke :) Ciasto z rabarbarem skladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki mleka 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Przysmaki KarolkiKochani, to ciasto pokocha chyba każdy. Jest pyszne. Jadłam je po raz pierwszy w te Święta. Bratowa przywiozła ze sobą i od razu postanowiłam zrobić identyczne na Sylwestra. Ciasto ma to do siebie, że im dłużej leży, tym lepiej smakuje. Przechowywane w lodówce, ale podawane raczej w temperaturze pokojowej. Ma się rozpływać w ustach! Składniki na ciasto pół kg mąki(...)puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem. Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. Świetnie się kroi. Jest pyszny. Polecam! Placek każdemu wyjdzie, nie należy się go bać, a smakować będzie każdemu
Z Kuchni Do KuchniMuszę skromnie stwierdzić, że ciasto wychodzi idealne, a nadzienie jest taką pyszną, aromatyczną kropką nad i ;) Składanki: Ciasto kruche: 25 dag mąki + do podsypania 12 dag masła 1żółtko 1 łyżeczka soli 50ml wody Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce pól godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem
Gotuj z AgnesŁatwe, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego. Takie ciastka świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Ciastka z ciasta francuskiego są rewelacyjnie chrupiące, bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jagodowy 40g zmielonych orzechów włoskich z dodatkiem cukru Przygotowanie : Jabłka obrać i pokroić
Smaczne Potrawyciasto zrobiłam pierwszy raz :) Bardzo dziękuję za kulinarną inspirację kuchenne fascynacje :) Gdy zobaczyłam przepis na to ciasto to już wiedziałam, ze będzie pyszne, więc musiałam go zrobić jak najszybciej :) Jak dla mnie prezentowało się świetnie i co później się okazało dla mojej rodzinki również :) Uwielbiam takie chwile gdy mogę kogoś kulinarnie zaskoczyć. A na podsumowanie, napisze tylko tyle(...)orzechowa kruszonka jest dla mnie tak cudownie pysznym zaskoczeniem, że już rozmyślam do jakiego ciasta ją przemycić :) SKŁADNIKI: CIASTO: 2 łyżki soku z cytryny 150 g masła 200 g cukru 3 jajka skórka z połowy cytryny 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml mleka + 700 g jabłek KRUSZONKA: 200 g orzechów włoskich 70 g mąki pół szklanki
Serce zamknięte w formie pysznościJeśli ciasto na niedzielę wpisuje się w Jesienne wypieki to musi to być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne, wilgotne i nie starzejące się o ile wytrwa klika dni. Polecam na szybki wypiek. Francuskie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczęsto.Jeśli mam siły i ochotę to robię ją z ciasta kruchego ,tak jak dziś , ale gdy lenistwo bierze górę,a mam ochotę na coś słodkiego i pysznego , robię ją z ciasta francuskiego.Dziś tartę zrobiłam z pachnącą wanilią i mój słodki sekret- z tymiankiem .Taką najbardziej lubię, bo świetnie do siebie pasują.Wiem ,że łatwiej ją zrobić z " Francuza
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilatin; mso-fareast-language:EN-US;} Galette z jabłkami czyli rustykalna tarta z jabłkami , od dzisiaj będzie u mnie na pierwszym miejscu. Najlepsze połączenie jabłek i ciasta kruchego. Jest tak pyszna, że nie można się od niej oderwać. W poszukiwaniu szybkich i łatwych przepisów na jakieś dobre ciasto z jabłkami, natrafiłam przypadkiem na ten przepis. Zaintrygowało mnie
Na słodko lub wytrawniebrzoskwiniami. Jego spód i wierzch stanowi kruszonka, co sprawia, że ciasto jest kruche, wręcz chrupiące, do tego soczyste, słodkie brzoskwinie, które nadają całości delikatności i miękkości. Naprawdę pyszne! Polecam! Składniki na ciasto kruche z brzoskwiniami 250 g rozpuszczonego, letniego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Rozpustne gotowanieCebulka na idealnym cieście drożdżowym to jest coś, co lubię najbardziej Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe
e-PrzepisyKulinarneCebulka na idealnym cieście drożdżowym to jest coś, co lubię najbardziej Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe
e-PrzepisyKulinarne