postanowiłam przygotować szybkie ciasto wg przepisu jaki znalazłam u Doroty . Wykorzystałam do tego budyń czekoladowy zamiast śmietankowego, co zarówno dla kontrastu jak i dla smaku było dobrą decyzją. Ciasto jest szybkie, pyszne, idealnie jesienne, polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki. Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta. Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeZrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze z mniejszej ilości składników. Ja już je podwoiłam. Ciasto wyszło bardzo pyszne, a ważne, że robi się je dość szybko. Wydatek na składniki też jest niewielki:) Można pokusić się, by upiec je na Walentynki
Proste PotrawyGosi na blogu codojedzenia.pl Zawiera w sobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :) Składniki : 500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag 10 dag czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao
Proste PotrawyPyszne i efektowne ciasto o niezbyt fajnej nazwie. Nie jest drogie ani trudne, nie wymaga wyszukanych składników, a na stole bardzo fajnie się prezentuje. Polecam. Potrzebne składniki: I. 60 dag zmielonego sera tłustego lub półtłustego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka grysiku aromat migdałowy rodzynki (niekoniecznie) Jajka ubić z cukrem jak na biszkopt, dodać ser i pozostałe składniki
Praktyczna plPyszne ptysie z ciasta parzonego. Raczej znane.Cieszą się niesłabnącym powodzeniem, dlatego myślę, że warto przypomnieć przepis. Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki mąki. Przestudzić, dodać po jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać
Praktyczna plPuszyste, delikatne, pyszne. Takie właśnie ciasto kryje się pod nazwą "Noc i dzień". Przepis zapisany bardzo, bardzo dawno temu w jednym z moich najstarszych zeszytów. Niewielki koszt i niewielki nakład pracy. Ciasto idealne na każdą okazję. Składniki: 40 dag mąki 40 dag cukru pudru (tym razem użyłam zwykłego) 6 jajek 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie
Praktyczna plKolejna odsłona na pyszną tartę na cieście kruchym z serem oraz ananasem Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: kilka plastrów świeżego ananasa Składniki na ciasto zagniatamy
NaKońcuJęzykaPyszna rybka..do ciasta którym obtoczyłam rybkę dodałam trochę ziaren sezamu..ilość sezamu wedle gustu..rybkę smażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. 80 dag filetów z ryby 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna sezamu [ dowolna ilość] 1 jajko
Moje domowe kucharzeniesłodkości, dlatego często gości na moim stole. Za każdym razem staram się modyfikować mój podstawowy przepis i wymyślam nowe smaki. Tym razem postanowiłam wykorzystać wafelki do zrobienia spodu ciasta. Wyszło zaskakująco pysznie. Szczerze mówiąc wafelki przypadły mi bardziej do gustu niż ciasteczka. Polecam. Sernik toffi na wafelkowym spodzie Składniki: Spód: około 400 g wafelków o smaku toffi
Mania Gotowaniagdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku
Ze smakiem i z pasjądelikatnego Winiary, który ma o połowę mniej kalorii od tradycyjnego, dzięki czemu jeszcze trochę ciasto "odchudziłam" :) Możesz dodać mniej rabarbaru, a dołożyć jedno lub dwa jabłka. Ciasto jest równie pyszne, a będzie smakowało również tym, którzy nie kochają rabarbaru tak mocno jak ja :) Tym razem przygotowałam je z moją ulubioną migdałową kruszonką, ale jeśli nie masz pod ręką
Kraina Tysiąca SmakówMiałam trochę drożdży i świeże maliny... Przypomniałam sobie o sprawdzonym przepisie na pyszne domowe drożdżówki. Ciasto jest odpowiednio miękkie i puszyste, masa serowa idealnie kremowa i do tego świeże owoce... Zdecydowanie to nasze ulubione drożdżówki. Wam na pewno też będą smakowały:) Ciasto: 700 g mąki pszennej, 25g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 200ml mleka, 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
Z miłości do słodkościTrochę pijane są te moje babeczki bo nasączyłam je słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :D Lubisz cytrynowe desery
Smaczna Pyzaposzukiwania, których efekty zdecydowanie przeszły nasze oczekiwania! W te pędy wróciłam do domku po skromne, 20 litrowe wiadereczko i dzięki towarzyszącej mi dzielnej brygadzie, uzbieraliśmy i na ciasto i na pyszne dżemiki a nawet na naleweczkę, która się robi i ma uświetnić Bożonarodzeniowe świętowanie:) Przepisem na dżem specjlanie nie zabłysnę - ot, zakręciłam te jeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała