pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:240/1162)

Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis 274

Tort jest pyszny i szybko znika :)  Inne przepisy na pyszne słodkości: Torcik z mascarpone i bezą prosty przepis ! Tort Pavlova boski deser Pleśniak z rabarbarem – ciasto przepyszne Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis

Kuchnia na wzgórzu
Waniliowe ciasto z porzeczkami (bez miksera) 200

wymaga ono użycia miksera i robi się je na prawdę szybko. Ciasto typowo jak na muffinki - wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy. I po godzinie mamy pyszne, wilgotne i sprężyste ciasto. Na wierzch co kto woli - u mnie miks porzeczek - Wy możecie dorzucić maliny, jagody, agrest... co jest akurat pod ręką. Tortownica 26 cm Składniki: 25 dag mąki

My simple kitchen
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 230

szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła...... Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień  Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto : 2 szklanki czubate mąki orkiszowej typ 650 4 żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego

Wanilia i Kardamon
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 406

godziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta. Na blogu Ewy znajdziecie zdjęcia, które Ewa zrobiła podczas przygotowywania börka    >klik!< Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest lekko chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto z owocami letnimi 178

porze roku świetnie pasują do placków i ciast z owocami. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką . A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym , obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 193

Pyszne, lekkie i mięciutkie bułeczko-supełki z czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem  będą hitem niejednej majówki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne w podaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą(...)wierzchu smarujemy nadzieniem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do chleba, która równie doskonale poradzi sobie z tym ciastem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy

Mia Cucina Sofieta
Makowiec mojej babci 1226

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto(...)babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować to bardzo chętnie wracam czasami do starych przepisów :) Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu. Składniki na blachę

Ze smakiem i z pasją
Torta Caprese 229

przez przypadek. Otórz kucharz Carmine Di Fiore, przygotowując dla amerykańskich wysłanników Al Capone, zwykłe ciasto migdałowe pomylił się i zapomniał dodać do ciasta makę. Okazało się, że ciasto nie tylko wyszło pyszne, ale również przyniosło kucharzowwi fortunę, Amerykanie zabrali ze sobą przepis, a on zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi(...)cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów

Mia Cucina Sofieta
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 176

Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam! Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli  na 2 małe słoiczki: 2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze) 150 g suszonych moreli ewentualnie cukier

Rozpustne gotowanie
Trójkolorowa stefanka bez pieczenia 326

Proste, a jednocześnie pyszne i ładnie się prezentujące ciasto, w którym głównym składnikiem jest kasza manna. Ostatnią warstwę można zrobić z innymi owocami, ja jeszcze wykorzystuję kończący się sezon na truskawki. Składniki: Brązowa warstwa: 0,5 l mleka 80 g cukru (niecałe pół szklanki) 120 g masła 90 g kaszy manny (pół szklanki) 2 łyżki kakao Warstwa biała

e-PrzepisyKulinarne
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 195

Torcik jest idealnym ciastem na lato. Delikatny, leciutki, pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku

Smakowy Raj
Murzynek - ciasto z dzieciństwa 195

dzień mamy lub inne święto. W XXI wieku już nie tak popularne, wyparte przez brownie i jeszcze ta niepoprawna politycznie nazwa. Jednak, choć my o nim zapomnieliśmy, ciasto ma się świetnie. Wciąż pysznie smakuje i uroczo brudzi buzie wszystkim łakomczuchom. Składniki: ciasto 150g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenie

W kuchni wieczorem
Ciasto bananowe 250

Zapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko! Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi?:) ciasto: 300 g mąki tortowej 240 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączenia: 100 ml mocnej

Mienta blog
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 248

Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką... Puszyste, słodkie ciasto. Kawałki kwaśnego rabarbaru. Lekka pianka. I razowa kruszonka. Pyszny dodatek do kawy! Składniki: Ciasto: 250 g miękkiej margaryny; 2 łyżki smalcu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki białego cukru; 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Owocowe nadzienie: 750 g rabarbaru

Gospodyni Miejska
Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią 179

porcji: 15 sztuk Składniki: 2 jabłka 2 brzoskwinie szklanka maślanki 1 jajko łyżka cukru 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta(...)koniec dokładamy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy. Przechodzimy do smażenia - patelnie wysmarowaną olejem, trzymamy na średnim gazie. Kiedy patelnia nam się nagrzeje nakładamy po łyżce ciasta. Podczas smażenia musimy uważać by nie przypalić naszych pysznych racuchów. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania