rybę. Mnóstwo podstawowych w kuchni czynności opisanych jest krok po kroku - np. przygotowanie owoców, warzyw, ryb i mięsa do dalszej obróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony. Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo(...)naprawdę ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało! Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko z makaronem w roli głównej - znajdziemy tu też pyszne sałatki oraz ciasta i desery . Jest to naprawdę inspirująca książka dla każdego kto chciałby lepiej poznać kuchnię włoską. Dostępność składników? W większości nie będzie problemów i nie będą bardzo drogie - no chyba
Kraina Tysiąca SmakówPyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki(...)suchej patelni do dekoracji kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem i nakłuwamy gęsto
My Culinary Artspróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru(...)ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy jabłkami do góry i zwinąć w roladę. Gotową
Jadło i czytadłoPyszny puszysty, mięciutki piernik, rozpływający się w ustach. Podczas pieczenia zapach roznosił się po całym domu, aż nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze lekko ciepły. Kolejną zaletą tego wypieku jest krótki czas przygotowania i składniki które w domu są zazwyczaj pod ręką :) Przepis podpatrzony tutaj Składniki: 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka sody(...)sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. Foremkę o wymiarach ok 30 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne brownie, które smakuje cudownie nie tylko na gorąco. Chociaż jest mnóstwo zwolenników ciepłego, rozpływającego się brownie, to ja wolę wersję mocno schłodzoną. To uczucie, kiedy "wbijam" się w tę mocno czekoladową warstwę jest po prostu obłędne. Składniki: 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 250g masła 275g cukru 40g kakao 90g mąki pszennej 3 jajka polewa 3 łyżki masła(...)konsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy. Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Nie będzie suchego patyczka :) bo ciasto będzie gliniaste. Składniki polewy mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, gorącą
Gotowanie i blogowanieSpód, z przepisu mojej Mamy nie wymaga pieczenia. Ja najbardziej obawiałam się samego sernika, a okazało się, że jest to najprostsze ciasto na świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników(...)waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy je w dużej misce i miksujemy krótko, tylko do rozbicia grudek sera, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód pierniczkowy. Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 150*C (wierzch na być ścięty, można sprawdzić wykałaczką, czy upiekł się w środku). Odstawić do całkowitego
Chocolate Muffin BlogPyszna wilgotna babka o cytrynowym smaku.Babka zachowuje długo świeżość dzięki dodatkowi serka homogenizowanego :) Składniki: 3 jajka, 200 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 150 g miękkiego masła lub margaryny, 250 g waniliowego serka homogenizowanego, 250 g mąki, 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, skórka starta z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, garść rodzynek, 2 łyżki(...)kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Na koniec polać lukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy. Składniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy(...)sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty
Salonik smakówGenialne w swej prostocie i smaku trójkąty z ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem ze szpinaku, fety, czosnku i cebuli. Z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej i świeżego pieprzu. W nadzieniu znajduje się również ser kozi, który osobiście ubóstwiam i jem go dużo za dużo:D, ale jeśli chcecie, możecie spokojnie go pominąć. Trójkąty te robi się bardzo łatwo, a ja podaję(...)grama soli, gdyż feta jest wystarczająco słona i nadzienie smakuje idealnie :) Przy okazji tego wpisu dziękuję Beatce za wspaniałą inspirację :* SKŁADNIKI (na 24 duże trójkąty): 2 duże opakowania ciasta francuskiego (2 x 450 g) 1 opakowanie szpinaku w liściach (250 g) 1 opakowanie sera typu Feta 80 g twardego sera koziego (opcjonalnie) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku
Słodko-Słony Świat IlonyJagielnik z kaszy jaglanej to zdrowa alternatywa dla wszelkiego rodzaju mącznych ciast. Jest bardzo pyszny, lekki, idealny na upalne dni. 100 g deseru to tylko 126 kcal. Składniki: szklanka kaszy jaglanej (250 g) 0,5 l mleka (1,5%) 250 ml wody ¼ płaskiej łyżeczki soli łyżeczka masła 5 łyżek cukru 2 galaretki truskawkowe 3 czubate łyżki żelatyny 125 ml wrzątku(...)nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około godzinę do przestygnięcia. Następnie kaszę zalewamy resztą mleka, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kilka odstawiamy na wierzch ciasta, a resztę miksujemy na mus. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Drugą galaretkę rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku. Galaretkę z żelatyną mieszamy z musem truskawkowym
e-PrzepisyKulinarnePyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach <3 babka z dodatkiem sera ricotta oraz marcepanu :) Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 100 g miękkiego masła 250 g sera ricotta 100 g marcepanu 1/2 szklanki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa (opcjonalnie): 90 g śmietanki 30% 90 g gorzkiej lub mlecznej(...)krótko miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. 3. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie gorąca, zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy
My Culinary Artktórym wtłaczane było masło musisz zrobić 4 razy. Tak wiem, ale jak już wgryziesz się w rogala to mi wszystko wybaczysz. Po 4 razie, a piątym w sumie zawiń ciasto, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Musisz odpocząć. Jutro będzie lepiej. Jutro je zjesz! Kłamałam, nie będzie dziś lepiej, musisz zrobić farsz do rogalików, a jesli(...)zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową. Wyjdzie Ci taki oto pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię, tylko szklane półki w lodówce powstrzymały potwora przez większym przyrostem)) z lodówki na około 30 minut przed formowaniem rogalików. Ciasto podziel
greenscarfjakoś nikt nie odżegnuje jej od czci i wiary). Na szczęście ostatnio szturmem przejmuje nasze jesienne stoły i półmiski, co mnie niezwykle cieszy. U nas zatem dzisiaj pyszne i aromatyczne ciasto dyniowe, bardzo proste w przygotowaniu (nie popełniajcie tego błędu co ja i nie dodawajcie ciepłego jeszcze miąższu dyni do jajek, zakalec murowany ;) ). Do tego, żeby dopełnić obrazu, wybraliśmy się
Przepysznik - BLW i nie tylkokażdą okolicznośc czy to imieniny , czy urodziny piekę to ciasto, jest ono tak pyszne że wszyscy goście się nim zajadają . Przepis mam od znajomej . Ciasto podałam na ślicznym talerzyku od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold
Kuchnia Danusizachęcam do wypróbowania przepisu na to ciasto. Burak nie jest w ogóle wyczuwalny ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne. I co tu dużo mówić - jest po prostu pyszne. Buraki zestawione w cieście z migdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :) Tortownica 26 cm Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów
My simple kitchenBeza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru
Karo in the Kitchendopadła ochota na takie ciasto ze świeżymi truskawkami. Na tę okazję postanowiłam upiec takie ciasto z truskawkami , tylko w wersji nieco zdrowszej i ulepszonej . Wyszło pyszne, wilgotne i słodkie ciasto truskawkowe. Zamiast margaryny użyłam oleju , zamiast cukru ksylitol , bułkę tartą zamieniłam na wiórka kokosowe , masło zastąpiłam masłem klarowanym , oszukany cukier wanilinowy prawdziwym, aromatycznym cukrem
IzaGotujepółce i kuszą, ażeby coś z nich wyczarować w kuchni :D Nie mogąc im odmówić - powstało pyszne, ciężkie , a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto, z delikatnym posmakiem pysznego miodu lipowego i kawałkami gorzkiej czekolady :D Znajdzie się też mąka żytnia oraz banan :) Składniki: 150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 140 g banana
Zdrowie na języku :P