wiele zdrowsze o pięknym złotym kolorze. Zapraszam Was serdecznie na moje "Złote ciasto bananowe z rodzynkami". ... i jak tu nie zjeść od razu kilku kawałków? Nie da się - ciasto jest zbyt pyszne ;) Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej Kupiec 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich * 4 dojrzałe banany 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * rodzynki można(...)wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Następnie do masy jajecznej dodajemy z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy powoli mąkę kukurydzianą, ciągle miksując. Do ciasta dodajemy nasze banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki bananów, po upieczeniu dzięki temu mamy wyczuwalne wspaniałe fragmenty tych południowych owoców. Na koniec
Słodkie okruszkiwczoraj na blogu, ale wychodząc rano do pracy nie przypuszczałam, że do domu wrócę po 13 godzinach. I tak piszę go dla Was dopiero przy porannej sobotniej kawce. Ciasto jest genialne, pyszne i na szczęście za słodkie mi nie wyszło. Krem delikatny, biszkopt z najlepszego przepisu od mamy oczywiście. Częstujcie się! BISZKOPT : Składniki : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru(...)około 5 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam w prostokątnej formie, odstawiłam biszkopt do całkowitego wystygnięcia, a właściwie dopiero na drugi dzień był krojony. MASA : Składniki : * 1 litr mleka * pół szklanki cukru * cukier
Magiczne Życie MartyWitajcie kochani:) Dzisiaj przy sobocie zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki typ 550 1 łyżeczka proszku
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na to ciasto znalazłam przypadkiem, szykowałam się na przyjazd teściowej i chciałm zrobić coś pysznego. Po pierwszym kęsie wiedziałam że był to strzał w dziesiątkę, wszyscy byli nim zachwyceni. Grysikowe ciasto z mascarpone Skladniki: - 500 g serka mascarpone - 500 g kaszy manny - 4 jajka - 320 g cukru - 125 g masła - 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy - 1 proszek(...)pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne. Życzę smacznego
Kulinarne życiefunkcją pary. Teraz po raz kolejny mam ogromną przyjemność uczestnictwa w tej kampanii, tylko tym razem pieczemy dla naszych Mam! Dzień Matki już jutro, warto zaskoczyć ją pysznym, własnoręcznie zrobionym ciastem. Na pewno ucieszy się nie tylko z samego wypieku, ale doceni też wysiłek jaki w niego włożyliśmy. Jednak żeby nie zmęczyć się za bardzo, zawsze możemy skorzystać z pomocy
karmelowystarałam się nieco odchudzić szarlotkę. Zdecydowanie ulubione ciasto większości osób. Dla tych, którzy mają ochotę na odrobinę tej pyszności a są na diecie zapraszam na przepis. Ciasto jak na dietetyczne jest naprawdę pyszne i nie odbiega smakiem od tradycyjnego maślanego jabłecznika. Ja dodałam trochę za dużo jabłek, dlatego moje ciasto przypominało nieco bardziej crumble ale i tak było pyszne(...)łyżki słodzika Przygotowanie: Otręby blendujemy na mączkę. Mieszamy ze słodzikiem, sodą, mąkami, mąką migdałową oraz wanilię. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dostatecznie kleić możecie dodać łyżkę lub dwie jogurtu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad
Mania GotowaniaCudownie pyszne, nie przesłodzone, mięciutkie i puszyste również następnego dnia. Polecam :) Potrzebujemy (na około 12 sztuk lub więcej jeśli mamy mniejsze foremki) 200g masła 200 g cukru pudru 100g mąki 100 g mielonych orzechów włoskich 6 białek skórka otarta z jednej cytryny 2 garście borówek Orzechy mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, cukier puder przesiewamy do miski(...)Dodajemy mielone orzechy, otartą skórkę z cytryny. i mieszamy. W innej misce ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy łyżką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek na muffinki , które uprzednio wkładamy do formy muffinki. Możemy je wlać również bezpośrednio do formy, wtedy otworki smarujemy masłem. Na wierzch , wkładamy po 3,4 borówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
WYSPA SZCZĘSLIWAMocno czekoladowe.... ;-) Dla Wszystkich Miłośników czekolady. Ciasto jest obłędnie pyszne, mocno czekoladowe, mocno aromatyczne. Sczerze polecam! Składniki: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,5 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady gorzkiej - 3 banany - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - przyprawa do piernika - łyżeczka przyprawy do piernika Macie ochotę(...)rondelku (postawionym na ogniu) rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawą, oprócz jajek. Z jajek oddzielamy białko do osobnej miski
SMYKWKUCHNIWitajcie. Dziś dzielę się z Wami pysznym i dość szybkim ciastem z bananami. Do przygotowania tegoż wypieku były użyte: Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy. Zapraszam po przepis. Składniki (blaszka 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej (użyłam Szymanowskiej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju (użyłam Polskiego) - dzięki dodatku oleju w cieście, biszkopt
Kuchnia domowa Aniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszne i mocno orzechowe ciasto, które robiłam już niejednokrotnie. Zawsze smakuje obłędnie, a jak postoi dłużej - jest jeszcze lepsze. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 200g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka Krem: 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki
Di gotujebardzo proste do wykonania i szybkie ciasto jest wyjątkowo pyszne, nie tylko puszyste, ale i wilgotne, można też stosować różne kombinacje owoców i bakalii byle tylko zachować proporcje. składniki * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 2 łyżeczki kakao * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody * 1/2 szklanki oleju * 1/2 szklanka posiekanych orzechów(...)pokrojonych suszonych moreli * 1/2 szklanki rodzynek Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni
Mix smakuciasto z rabarbarem w tym roku zaliczone, uważam więc sezon rabarbarowy za otwarty! Do tego ciasta wykorzystałam również mrożone truskawki i jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać... Składniki: 125g masła lub margaryny, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet balsamiczny. Na koniec dodać konfiturę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki to również je pokroić na ćwiartki. Mrożone rozmrozić
Z miłości do słodkościwiększego zmęczenia zasiąść do stołu i cieszyć się tylko smakami. Dziś proponujemy Wam bulion gotowany na kaczce, który z doskoku doglądamy i ściągamy z niego wypływające szumy. Pyszne i cieniutkie ciasto na pierożki wyrabiane przy pomocy robota, a potem gotowane w parowarze . I jeszcze mięso do pierożków nie siekaliśmy tylko wrzuciliśmy do pojemnika blendera i wszystko było gotowe
Plate of Joykruchutkie, rozpływają się w ustach. Ciastka są małe ok 2 cm., na jeden kęs. Część z nich przełożyłam kremem chałwowym, część bez przekładania. Jedne i drugie są pyszne. SKŁADNIKI Na ciasto: 5 szklanek mąki tortowej 2 margaryny ok. 1 szk. cukru pudru 7 gotowanych żółtek 1 żółtko surowe 2 łyżki octu Masa chałwowa: 100 g. chałwy waniliowej 100 g.mas
W kuchennym oknie Ewy