olej cienką strużką - ucierać do idealnego połączenia składników Wysmarować foremkę tłuszczem i przelać ciasto, ułożyć na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto Posypać po wierzchu kruszonką Piec w temp. 170-180*C przez ok. 50 min. , do suchego patyczka. Można wypróbować z porzeczkami , agrestem, malinami, wiśniami, a jeśli z jabłkami to należy drobno je pokroić. Składniki na kruszonkę
Proste PotrawyCiasto powstało, bo nie mogłam się zdecydować, czy w końcu spróbować ciasta Pijak, czy połasić się na Malinową Chmurkę , dzięki której wykorzystałabym mrożone maliny. Jest dużo modyfikacji, jest miksowanie przepisów, ale efekt... Kochani - to ciasto wymiata! Wszystko jest rozkosznie przepyszne i delikatne - od spodu, który jest mięciutki z kokosem i czarnymi makowymi drobinkami, przez krem oraz dużo malin, po puszystą(...)wszystko pozostaje właśnie w tym smaku, czyli - skoro są maliny to wybieramy dżem malinowy oraz galaretkę malinową. Podejrzewam, że w sezonie letnim to ciasto w wersji truskawkowej zrobi jeszcze większą furorę, albo z wiśniami. Fajna sprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają
Poezja Smaków - blog kulinarnyDelikatne ciasto i aromatyczne bakalie dodają lekkości babeczkom. Wyczuwalny jest aromat przyprawy do piernika i dżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie kolorowym lukrem. Dziś u mnie muffinki z bakaliami, puszyste i delikatne ciasto, wspaniałe(...)brązowego łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 2 łyżki przyprawy do piernika lub grzańca 1 jajko 0,75 szklanki mleka 0,25 szklanki oleju 3 łyżki dżemu z malin, wiśni lub pomarańczy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy dżem i bakalie, mieszamy. Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek
Zasmakuj Kuchnibazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam SKŁADNIKI 1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako do smarowania ciasta WYKONANIE(...)paroma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min. Roztapiamy masło. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania, dodajemy
W kuchennym oknie Ewyprzepadam ale cóż... Mogłabym go zrobić z wiśniami ale przepis ten jest dodany do nowej edycji Lubelskiego Kociołka - A wspólnymi siłami jako temat odsłony ustaliłyśmy porzeczki. Przepis ten jest bardzo prosty tylko ze smażeniem/gotowaniem jest trochę zachodu dlatego wole chyba jednak tradycyjne pieczenie w piekarniku. Murzynek z patelni jest bardzo puszysty, wilgotny - pyszny. Następnym razem przygotuję go jednak(...)mnie czarna porzeczka ale doskonale sprawdzą się też wiśnie) Jajka ubijamy z cukrami na jasną gęstą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy jogurt i olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem i powoli dodajemy do masy jajeczno-jogurtowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Porzeczki obtaczamy w mące i mieszamy z ciastem. Patelnię o średnicy 20 cm (najlepiej dość wysoką
sierotka maRysia w kuchniudaną kompozycję smakową. Ciasto wychodzi bardzo wysokie i jest podzielne, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Nie ukrywam, że jest dość pracochłonne, gdyż trzeba upiec biszkopt i bezę, a także przygotować krem budyniowy oraz frużelinę owocową. Jednak jeśli chcecie przygotować deser, który zachwyci gości, to jest to jedno z takich ciast. Składniki na ciasto Maria Antonina: Biszkopt(...)porzeczki czerwonej (mogą też być inne owoce: maliny, borówki, wiśnie) 2/3 szklanki wody pół szklanki cukru opakowanie galaretki w czerwonym kolorze 4 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut
e-PrzepisyKulinarneSezon na wiśnie w trakcie więc zapraszam na pyszne i cieszące oko Ciasto Jakuba. Jest trochę pracochłonne ale dla takiego efektu chyba warto poświęcić trochę czasu. Składniki (na dużą blachę 25x35cm): Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 250 g masła(...)ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy. Białka dzielę po dwa do trzech misek. Każde dwa białka ubijam łyżką cukru i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję kisiel i ubijam jeszcze chwilę. Pianę wykładam na ciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Przykrywam drugim plackiem ciasta
Cukiernia PychotkiSpód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować(...)poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni). Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość użytej wody i galaretki. Drodzy czytelnicy! Przez najbliższe dwa tygodnie Smakołyki Bereniki będą na urlopie, więc nie pojawią
Smakołyki BerenikiProsty przepis na puszyste ciasto z truskawkami, które szybko się robi i nie potrzeba żadnych większych zdolności kulinarnych, żeby je przygotować. Ciasto przygotowujemy na śmietanie, z prostych składników, które zawsze mamy w domu. Jest idealne do poczęstowania dla niespodziewanych gości, gdyż jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut, a potem wystarczy je upiec w piekarniku(...)upieczeniu. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 23×26 cm) przykrytą papierem do pieczenia. Na cieście układamy owoce (miałam dość drobne truskawki, więc dałam je w całości, większe można przekroić na pół), lekko je dociskając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Puszyste
e-PrzepisyKulinarneSmak zupełnie pozytywnie nas wszystkich zaskoczył i polecam Wam to zestawienie smaków, bo jest obłędnie doskonały... Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto: Zanim napisze składniki wyjaśnię, że robię dwa ciasta i każde z nich piekę osobno, bo lepiej wyrasta i prościej je przekroić na połowę. Podaję składniki na jeden blat, a Wy pamiętajcie, że musicie(...)lubicie wilgotne torty) Wystudzone i przekrojone blaty można nasączyć wodą z cytryną lub esencją mocnej herbaty. Masę należy podzielić na 4 części, czeko wiśnię na 3 części, orzeszki należy pokroić nożem na mniejsze kawałki. Przekładamy ciasto - czeko wiśnia - masa. Wierzch i boki smarujemy masą i obsypujemy orzeszkami. Gotowy tort przekładamy na kilka godzin do lodówki aby zastygł i ładnie
Apetyczna babeczkachocolade. Nie ważne jednak skąd pochodzi ta nazwa. Ważne, że jest to wyjątkowo smaczne ciasto i zawsze wzbudza zainteresowanie gości. To także doskonały deser, na bazie którego można stworzyć coś zupełnie nowego. Tak jak moja wariacja na temat wuzetki z kremem jogurtowym i wiśniami na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. It doesn’t really matter where the name comes from. Important(...)bakery paper, grease it and pour the cake in. 170 degrees for 50 minutes. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone należy wbić w nie patyczek. Jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy i nie ma na nim śladów ciasta, oznacza to, że ciasto jest upieczone! To make sure that the cake is ready put a straw
Jacob Tastesfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jak dla mnie ciasto idealne. Puszysty biszkopt, kremowa masa, lekki aromat alkoholu oraz rozpływająca się w ustach czekolada. Było tak pyszne, że nie udało mi się zrobić więcej zdjęć :) Normal 0 21 false false(...)białek. Białka ubić na sztywno, pojedynczo dodawać żółtka dosypując stopniowo cukier. Ubić na puszystą gęstą masę . Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszać. Piec około 20 minut w 170 stopniach ale kontrolować ciasto, piekarniki różnie pieką. Wymiary blaszki 37x25cm Masa do przełożenia: 500ml śmietany kremówki 36% 500g serka mascarpone
W garach u GosiKeks to ciasto które uwielbiam, piekę go często. Ten przepis dostałam od koleżanki, która pracuje przy obsłudze wesel i wypieka go dla gości. Wszyscy są zachwyceni
Moje Małe Czarowanieciasto facetów. Gdy pytam ich jakie ciasto upiec? Przeważnie pada odpowiedź MURZYNEK ! Albo połaczenie tych dwóch ciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o nowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i masło orzechowe, łączymy składniki przez ubijanie. Mieszamy w jednej misce mąkę z kakao, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Przekładamy masę kakaową do keksówek. Pieczemy murzynka w 175 C ok. 30-35 min. Wyjmujemy keksówki i studzimy na kratce, ciasto posypujemy cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób(...)łyżki cukru perlistego, 200 g owoców kandyzowanych (pomarańcze, morele, wiśnie…) pokrojonych w kawałki, Bakalie pokroić i zalać porto, odstawić. Masło roztopić. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową
królestwo garówuwagę przykuła scena z „pineapple upside down cake”. Ciasto wyglądało tak apetycznie, że od razu postanowiłam sama je wykonać. Jest to jeden z bardziej znanych amerykańskich klasyków. Ciasto przerosło moje oczekiwanie, nie tylko wygląda pięknie ale jest również rewelacyjne w smaku. Skradło moje serce. Gorąco polecam!!! Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) Składniki: 6 ananasów w krążkach z puszki(...)mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy syrop z ananasów, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na dnie tortownicy układamy ananasy, w środki wkładamy po 2 wisienki. Masę wylewamy na ananasy. Ciasto pieczemy około 50-55 minut
Mania Gotowania