chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka(...)ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto
mojewypiekiinietylkochętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka(...)ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto
mojewypiekiinietylkoKlasyczne ciasto czekoladowe z kwaśnymi wiśniami, chrupiącymi migdałami i mnóstwem czekolady- po prostu obłęd :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, doskonałe! SKŁADNIKI (30 x 10 cm) 200g mąki pszennej 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 40g kakao 40g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 100ml maślanki 4 jajka 100g mlecznej lub gorzkiej(...)czekolady 100g migdałów 300g wydrylowanych wiśni cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy maślanej dodajmy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Sypkie składniki, tj. mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy na przemian z mlekiem do masy maślanej. Białka
DefinicjaSmakuCiasto Składniki 4 łyżki kakao 2 szkl. cukru kostka masła,lub margaryny 1 szkl. wody 1 mały proszek 4 żółtka 2 szkl. mąki tortowej 4 białka Wykonanie Kakao,cukier,masło i wodę zagotować .Do przestudzonej masy dodać przesiana mąkę z proszkiem,oraz po 1 żółtku. Wszystko razem ucierać do gładkiej masy. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami na sztywno. Całość(...)papierem do pieczenia i piec w 175 - 180 ° C około 35minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekroić na pół ,skropić amaretto (-ilości nie podaje bo jedni wolą mniej ,inni więcej ),wyłożyć wiśniami z syropu. Ubić śmietankę,wyłożyć na wiśnie i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Bita śmietana 1 śmietanka 36%-400ml 2 łyżki cukru pudru po 1 łyżce na 200ml
w mojej kuchniuwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże(...)czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży
moj przepis naWróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak, to jest bardzo dobry przepis. Niewiele składników, proste i szybkie wykonanie. Przed wyjazdem zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi. Wszystkim bardzo smakowało, mimo, że moim zdaniem było zbyt ciężkie. Przepis trochę zmieniony, ale zainspirowałam(...)ucieramy masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie.Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły
Słodkie PrzyjemnościBardzo lubię piec serniki, za każdym razem wymyślam nową wersję. Mam jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa, pachnące wiśnie i słodkie dodatki, bita śmietana, czekolada i migdały...czego chcieć więcej. Idealnie pasuje z filiżanką aromatycznej kawy. Do upieczenia sernika użyłam składników, które(...)Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą
IzabelawkuchniCiasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady. SKŁADNIKI: Ciasto: - mąka pszenna (3 łyżki) - cukier (200 g.) - jajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka(...)wiśniowa (200 g.) - kakao słodkie do dekoracji - wiśnie do dekoracji - wiórki czekolady * foremka o wymiarach 28 x 7 x 18,5 cm. WYKONANIE: - Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki. - Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek
RITA food channeldużo pisać - najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego znalazł się tu jogurt grecki, mąkę białą wymieszałam z mąką pszenną, a całości dopełniły pyszne śliweczki posypane chrupiącymi orzeszkami. SKŁADNIKI: 400 g jogurtu greckiego 4 jajka 1/2 szkl oleju 3/4 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej białej(...)śliwek (w oryginale - mrożone wiśnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych 1. Składniki mokre dokładnie wymieszać (ja użyłam trzepaczki ręcznej), dodać składniki suche, połączyć ze sobą. 2. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki. 3. Orzeszki pokruszyć (malakserem lub wałkiem). 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na wierzch ułożyć owoce skórką do dołu (jeśli śliwki są mało słodkie można
Kto ugości moich gości?wiśnie w pełni więc nie mogło sięobyć bez ciasta z wiśniami,postawiłam na moje ulubione jogurtowe,ostatnio było z truskawkami i cukrem pudrem,tym razem z wiśniami,jagodami i polewą z białej czekolady-pychotka,proste ,tanie,szybkie do zrobienia i mega wilgotne-uwielbiam takie ciasta,owoców możecie użyć tak naprawdę jakich chcecie-zawsze będzie pysznie-polecam.... Składniki: ok. 250g wiśni(...)delikatnie. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z owoców podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta,ja jeszcze posypałam jagodami(a że wiśnie i jagody były świeże
Swojskie jedzonkoNiezwykle puszysta i delikatna babka drożdżowa, która zaskakuje swoim smakiem. Zapytacie - cóż może być zaskakującego w drożdżowym cieście? Otóż dodatek cynamonu uczynił ją takim :). Przyznaję, że pierwszy raz jadłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tej przyprawy - dzięki niej zwykła drożdżówka nabrała innego charakteru :). Babkę wzbogaciłam suszonymi wiśniami, które wspaniale komponują się z cynamonem. Można zamienić je na rodzynki, też
Opowieści z piekarnikamną. Pierwsze co musiałam zrobić po powrocie do domu to upiec ciastka, bo jak to „niedziela i nie ma ciastek?” Miałam jeszcze schowany jeden słoiczek własnej produkcji wiśni kandyzowanych więc ulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha i jak to bywa, gdy siedzę godzinami w kuchni to słyszę, że „dobre(...)nerkowców i niesolonych ziemnych) 2-3 łyżki wiśni kandyzowanych (na upartego mogą być namoczone rodzynki lub nawet posiekane daktyle) Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę olej z cukrem. Do powstałej masy przesiej mąkę, kakao, kawę i sól. Wymieszaj. Masa jest ciut sypka/grudkowata więc dodaj 50 ml wody. Dodaj posiekane orzechy i wiśnie. Masa jest grudkowata, ale gliniasta, bez problemy
greenscarfdodatkowo: ok. 2/3 szkl słabej nalewki wiśniowej do nasączenia trzech blatów wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo np. w dwóch turach przesiane maki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i dodajemy wystudzone masło. Ciasto przekładamy do foremki (21 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez(...)łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru ok. 50 g czekolady deserowej, rozpuszczonej i przestudzonej 250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej dodatkowo: odsączone wiśnie z likieru lub nalewki wykonanie: Ok. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budyń oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszny tortcik, który wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu - cała filozofia polega na upieczeniu biszkopta, który wychodzi puszysty i smakowity. A pozostałe rzeczy to już nie mogą nie wyjść :-) SKŁADNIKI: biszkopt: - 4 jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli do przełożenia: - ok. 500 ml śmietany kremówki(...)łyżki cukru (może być także gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika) Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez
Wielopokoleniowo