puree - 3280 przepisów (strona:149/219)

Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling 183

patelni do miski i wymieszaj dokładnie z mięsem i jajkiem na twardo. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W celu przygotowania ciasta, przeciśnij ziemniaki przez praskę lub zmiksuj na puree i wymieszaj z mąką i jajkami (ciasto powinno być dość twardawe). Na posypanej mąką powierzchni uformuj ciasta wałek o średnicy ok. 6-7 cm i podziel go na 16 plastrów

karmelowy
Deser - sernik z musem truskawkowym 150

truskawkowa: 150 g gęstego jogurtu 450 g truskawek 2-3 łyżki listków świeżej mięty 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny woda Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na puree. Dodać miętę i cukier puder, połączyć. Żelatynę zalać wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofalówce. Wystudzić. Jogurt dokładnie połączyć

Domowa cukiernia Ewy
Zrazy mielone z lubczykiem i pietruszką. 215

Domowe mielone. Z ziemniaczanym puree, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami to nr. 1 w polskiej kuchni. Delektujemy się kuchniami świata, ale zawsze wracamy do tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze przyrządzone polskie dania nie mają sobie równych.Mamy do dyspozycji szeroki wachlarz ziół, przypraw, nic tylko eksperymentować. Takich mielonych jeszcze nie jedliście-obiecuję! SKŁADNIKI: 0,8 kg. łopatki bez kości

Kuchnia Beaty
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 185

Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika LUB po 1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową.  Składniki wszystkie dodajemy do miski

Jedzeniomania
Placuszki z dyni i jabłka z indykiem 164

dziwne ale nie ma co się zastanawiać, zróbcie i patrzcie jak Wasze dzieci zmiatają je z talerzy :) Oskar przygodę z mięsem zaczął po skończeniu 7 miesiąca. Potrzebujemy: pół szklanki puree z dyni pół jabłka startego na tarce kawałek indyka uparowanego lub ugotowanego drobno posiekanego 1 jajko 2 łyżki mąki żytniej łyżka oleju szczypta cynamonu Wszystkie składniki mieszamy łyżką do uzyskania

MamaOskarka
Świderki z sosem z awokado i serka naturalnego 172

przepisie użyłam makaronu świderki, który da się łatwo uchwycić i zbiera dużo sosu, który dziecko z nich chętnie wysysa :) Oskar - 7 miesiąc. Potrzebujemy: garść makaronu świderki 2 łyżki puree z awokado łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki serka naturalnego, ja użyłam Bielucha Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Z reszty składników robimy sos, po prostu je ze sobą mieszając. Gorący makaron

MamaOskarka
Kluseczki z dyni i kaszy jaglanej posypane czarnym sezamem. 108

swoje wartości odżywcze. Jej gruba skóra nie pozwala środkom chemicznym na wchłonięcie ich do środka, także śmiało podawajmy je swoim dzieciom ;) Na dużą porcję kluseczek potrzebujemy: 300 ml puree z dyni  szklankę ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko pół łyżeczki suszonej bazylii  czarny sezam do posypania Wszystkie

MamaOskarka
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 212

Robi się ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty

Qlinarnie i Qlinarnie
Topinambur – purée z topinambura 96

lekko słodki z nutą orzechową. topinambur, sól, masło Topinambura umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości. Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie puree. Zapraszam również na chipsy z topinambura   zastawa

królestwo garów
Akademia na Różanej 87

dodatkowe talerze abyśmy nie musieli jeść „z jednej miski”. Na stole cały czas panował porządek.  Pierwszym zamówionym daniem były – „Grillowane macki ośmiornicy na salsie z granata i kalafiorowym puree z curry” (69 zł). Nie będę ukrywała, że wybór dania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki

królestwo garów
Frytki z pasternaku 76

pasternak, olej ryżowy do głębokiego smażenia Pasternak umyć, obrać, pokroić w zapałki. Z „odpadków” można zrobić puree. Rozgrzać olej w głębokim naczyniu. Wrzucać partiami pasternak, obsmażyć. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na ręczniku papierowym. Odstawić do ostudzenia. Następnie czynność powtórzyć. Pasternak wyjmować gdy lekko się zrumieni. Osączyć na ręczniku papierowym. Gdy ostygną smażyć trzeci raz, aż będą rumiane. Wyjmować i osączać

królestwo garów
Comber z jelenia 102

około 3-5 minut. W środku mięso powinno być różowe. Po zdjęciu z patelni mięso odłożyć na 3 – 5 minut. Podawać posypane solą. Ja użyłam sól sosnową . Podałam z puree z selera z nutą tymianku. Comber jelenia ze sklepu dziki trop.   zastawa

królestwo garów
Puree z pasternaku II 62

mlekiem ( tyle aby przykryć pasternak), dodać tymianek i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Gdy jest zbyt rzadkie odparować przez gotowanie. Dodać masło, wymieszać, doprawić do smaku solą. Puree z pasternaku można również  ugotować na wodzie. zastawa

królestwo garów
Bób 106

kilogram bobu. Gotować do wymaganej miękkości. Jedni wolą bób lekko twardy inni znowu rozgotowany. Bób ugotowany można używać do różnych dań, np: tagliatelle z bobem , polędwiczka wieprzowa z puree z bobu , gołąbki z warzywami ....   zastawa

królestwo garów
Schab z dzika na jałowcu wędzony 92

wlać miód i smażyć aż płyn dokładnie odparuje. Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano. Pokroić w plastry. Podawać na gorąco posypany słonecznikiem. Ja podałam z puree ze skorzonery , galaretką z rokitnika i ciastem marchewkowym. zastawa

królestwo garów