puree - 3280 przepisów (strona:144/219)

Kurczak panierowany a'la KFC 106

miłośników klasycznych smaków - pierś z kurczaka panierowana w baaardzo chrupiącej panierce usmażona na złoto. Proste, nie wymagające finezji i fantastyczne w smaku. Można podawać na wiele różnych sposobów - z puree ziemniaczanym i brokułami jak tutaj lub pokrojone w niewielkie podłużne kawałki podawane z sosami do maczania (niezawodna opcja na niewielką domówkę). Świetnie smakuje też na zimno np. w kanapce

Milion Smaków
Puree z kalafiora 70

Dziś pyszny i zdrowy dodatek będący doskonałym substytutem klasycznego puree z ziemniaków. Proste w przygotowaniu, świetnie komponuje się z wszelkimi daniami mięsnymi więc warto wypróbować różne kompozycje w sezonie kalafiorowym. Dodatkowy bonus to mała ilość kalorii

Milion Smaków
Puree z dyni 71

Dynia to znacznie więcej witamin i mikroelementów niż ziemniaki. Warto ją połączyć z ziemniakami i stworzyć puree, które dostarczy nam poza wartościami odżywczymi także więcej smaku i koloru na talerzu niż klasyczna wersja tego dania

Milion Smaków
Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa 186

zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki: duża garść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego

Czerwień i błękit
Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora 154

podzielić na mniejsze części. Dodać rozdrobnione zioła (mięta, kolendra), tahinę, ocet i sól. Wszystko cierpliwie zmiksować np. w malakserze. Mi w pewnym momencie zabrakło tej cierpliwości i wyszło prawie-puree ;) Podawać jako samodzielne danie lub część dania głównego. ------------ Podobne: Pieczeń mielonka z fasoli Pulpety cieciorkowo-dyniowe Pieczona dynia z sosem śliwkowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Fileciki w sosie pieczarkowym z topionymi serkami 141

nieziemsko kremowe. Tak było i tym razem sos po prostu rozpływał się w ustach natomiast same polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całośc podałam z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem.  Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 kg pieczarek 3 cebule 250 ml śmietany 18% 3 serki topione śmietankowe Hochland  sól  pieprz  kucharek

Kuchenne aromaty
Burgery z ciecierzycy i ketchup dyniowy 182

wodę, kiedy zacznie wrzeć, osolić i wrzucić dynie - gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dynię odcedzić i dobrze zmiksować na gładką masę. Pieprz zmielić, bądź rozetrzeć w moździerzu. Puree dyniowe wrzucić do garnka, dodać wszystkie przyprawy, sok oraz ocet. Gotować na mniejszym - średnim ogniu przez około 20-30 minut, często mieszając. Gęsty ketchup przełożyć do słoika i zamknąć. Wystudzony

Plate of Joy
Szynka duszona. 177

Dzisiaj mam do zaproponowania duszoną szynkę. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Wspaniale smakuje podana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami. Składniki: 1 kg szynki, sól,  pieprz, papryka, tymianek, kmin rzymski, olej bulion warzywny 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 350 g pieczarek Wieczorem na dzień przed gotowaniem szynkę marynujemy - mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy mięso - wkładamy

Plate of Joy
Racuszki z dynią z karmelowym sosem 137

coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce przy

Plate of Joy
Duszony jeleń w czerwonym winie 183

szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 200 g pieczarek, 5-6 szalotek, 2 szklanki czerwonego wina, 1/2 litra wody

Plate of Joy
Policzki wołowe 172

miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę startą z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, a całość zalać olejem rzepakowym - ok. 2 łyżki. Wymieszać. Policzki podajemy z ziemniaczanym puree z ziołowym sosem. Smacznego

Plate of Joy
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables 208

jedno z tych dań, które robią się same w piekarniku. Soczysta karkówka, zapiekana w sosie pomidorowym z cukinią, bakłażanem, papryką i grzybami pod warstwą sera, pyszna! Podałam z nieziemskim puree z batatów i mascarpone , polecam gorąco. Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana z warzywami (4 porcje) Składniki: 500 g karkówki wieprzowej, podzielonej na 4 kotlety sól i pieprz

karmelowy
Barracuda w Gdyni 114

czarnych oliwek i pomarańczy podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami

Wielki apetyt
Królik z warzywami w czerwonym winie 199

masła i niedbale porwane plasterki boczku. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy królika na warzywach, z puree z zielonej soczewicy z prażonym boczkiem i lekką sałatą skropioną cytryną. Kategoria: żarło powszednie Tagged: boczek , cebula , czosnek , jałowiec , królik , marchew , rozmaryn , soczewica zielona , tymianek , wino

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Langosz – drożdżowy placek węgierski 128

rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i tłuczemy na puree, ale przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, olej, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania