naszej kuchni unosi się piękny zapach czosnku i pomidorów. Uwielbiamy jadać makarony z różnymi sosami. Dziś taki wariant z pulpecikami z mielonego mięsa. Prosty i szybki w przygotowaniu, lubiany przez dzieci i nie tylko. Składniki: 250 g mięsa mielonego ( wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przygotowanie(...)jest gotowe przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni przysmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodajemy do nich pomidory, przyprawiamy do smaku. Do przygotowanego sosu dorzucamy pulpeciki i podgrzewamy jeszcze parę minut. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem
cookplgarnka, zalać bulionem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 20 minut do miękkości mięsa. Pulpeciki wyjąć na talerz. Pora przygotować sos. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę. Zagotować chwilę. Następnie mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do garnka w celu zagęszczenia sosu. Z powrotem(...)garnka włożyć pulpeciki. Smacznego
Fabryka pomysłówkuleczki mięsne i smakowite pieczone pomidorki. Pomysł podpatrzony w Moich Smakach Życia, zmodyfikowany. U nas zniknęły w mgnieniu oka! 250 g pomidorków koktajlowych kilka gałązek tymianku 2 łyżki oliwy pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny ( w oryginale indyk) 1/2 świezej kajzerki pieprz i sól do smaku
Dzieje kuchennej Wiewiórypieprz - zagotować wszystko razem. Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości. Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa nie przypomina zupy - krem, jest
Codzienna kuchnia niecodziennacebulka 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Wykonanie. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wrzącym wywarem. Pozostałe warzywa przesmażyć na maśle i dołożyć do ziemniaków. Gotować 5 minut. Przygotować pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki. Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować
Kulinarny karnet Christopherakapustką w roli głównej. Trzeba korzystać, zanim młoda ... stanie się starą, i białą i już nie taką pyszną. Ja korzystam ile się da! :) Dziś wersja z malutkimi pulpecikami - bardziej pożywna niż z boczkiem czy kiełbaską. Spokojnie może stanowić naprawdę danie obiadowe. U mnie bez zbędnych moim zdaniem dodatków w postaci ziemniaków czy pieczywa, ale dla bardziej
Walijskie Pichceniegrypie. Podsumowując - jest nieoceniony! W ostatnim czasie przygotowywałam rodzinny obiad z okazji imienin. W ramach inspiracji zrobiłam przegląd ulubionych stron i blogów kulinarnych, gdzie znalazłam TEN przepis, na drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli
Taste Of My Daydusimy jeszcze przez chwilę. Przyznam, że drugi sos jest trudniejszy w odgrzaniu np. na następny dzień. Wybór należy do Was :) Moja propozycja podania to trzykolorowy makaron fettucine oraz pulpeciki posypane świeżą bazylią. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkapieczarkowa u mnie jest zawsze hitem, bo za każdym razem robię jej inną wersję. Miał być krem, ale moja połowa bez mięsa zupy nie zje i dlatego dodałam kilka pulpecików. Zjadł aż z dokładką, więc musiała być pyszna! Składniki : * pół kg pieczarek * cebula * 5-6 ziemniaków * litr wywaru warzywnego albo rosołu * łyżka masła * 400g mięsa mielonego * sól, pieprz
Magiczne Życie Martyzrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków
Kulinarne przygody Gatitymałym ogniu, aż do czasu powstania sosu. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec zblendować, by uzyskać gładki sos. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Połączyć z sosem i pulpecikami i podgrzać
Pasja Smakuchroni przed nowotworem jelita grubego oraz przed osłabieniem kości Sami widzicie, że nic tylko zajadać się fasolką - zwłaszcza teraz - w pełni fasolkowego sezonu! Fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli filet z kurczaka 1 jajko 1 łyżka musztardy natka pietruszki 1 łyżeczka curry szczypta pieprzu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzisiaj pierwszy przepis z testowanym makaronem . Proste pulpeciki z mielonego mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie łamie podczas gotowania. składniki: 1 opakowanie makaronu Czaniecki a'la italiana świderek 500 g mielonego mięsa z indyka 1,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii Kamis 1 łyżeczka
Monia miesza i gotujeroli głównej występował już w mojej kuchni, ale najczęściej w akompaniamencie pieczarek. Tym razem jest solo i sprawdził się w tej wersji znakomicie. Dobrze doprawione pulpeciki w towarzystwie delikatnego śmietanowo-porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa
Fabryka pomysłówPulpeciki w sosie koperkowym / Meatballs in Dill Sauce Dziś zapraszam na łatwy i dość szybki obiad - pulpeciki w sosie koperkowym z warzywami . Danie smakuje wszystkim, jest pożywne i pasuje do niego wiele dodatków. Moje dzisiejsze pulpeciki w sosie koperkowym przygotowałam bez dodatku nabiału, ale taki sos jest też pyszny ze śmietaną, a nawet kilkoma łyżkami mleka - jeśli lubicie zabielane(...)uzyskacie dzięki bulionowi, ale jeśli go nie macie, zastąpcie go wodą. Kolor zapewni marchewka i niewyczuwalna szczypta kurkumy. Klopsiki możecie przygotować z dowolnego gatunku mięsa, wybierzcie ulubione. Pyszne są pulpeciki drobiowe, wieprzowe, wołowe, a także mieszane. Mięso mielone możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie. Pulpeciki w sosie koperkowym to smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Takie duszone klopsiki świetnie smakują
Lekcje w kuchni