puch - 3415 przepisów (strona:62/228)

Ciasto Rumowe Cassis 130

cukier waniliowy(ewentualnie olejek) 2 szklanki mleka w proszku 250 g masła Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dalej  miksujemy przełożenie dodatkowe: mały słoik dżemu z czarnej porzeczki WYKONANIE: blat ciasta + nasączenie

Domowe ciasta
Ciasto Cappuccino z porzeczką 171

masła roślinnego   Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu i łyżeczce kawy. Miksujemy na gęsty krem. Składniki na krem II: 300 ml mleka śnieżka w proszku 4 łyżki kawy cappucino orzechowej 1 łyżeczka

Domowe ciasta
Ciastka kruche PRL-ki 159

mleka cukier waniliowy szklanka cukru 8 czubatych łyżek kaszy manny sok z 1 cytryny kostka masła Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Dodajemy 1 łyżkę kakao i 1 łyżkę rozpuszczalnej kawy typu crema oraz ½ kieliszka spirytusu. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. . dodatkowo: słoik gęstego dżemu

Domowe ciasta
Tort bezowy z kremem czekoladowym 165

łyżki kakao 2 łyżki margaryny 200 ml mleka 200 g masła Cukier, kakao, mleko i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo : owoce   liście mięty bądź melisy do dekoracji WYKONANIE: beza + krem beza krem    + dekoracja

Domowe ciasta
Macowy tort czekoladowy 161

papkę” 2 łyżki margaryny 200 ml mleka 200 g masła Cukier z mlekiem i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak kajmak). Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę mleczną i masę kakaową z rumem. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo : siekane orzechy włoskie i migdały do posypania po wierzchu  Wykonanie tortu: mace smarujemy

Domowe ciasta
Ciasto Ponczowy Pląs 150

wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru pół szklanki alkoholu Składniki na krem ajerkoniakowy: 250-300 ml likieru Adwokat 300-400 g masła Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak. Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym Składniki na masę serkową:   500 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozrabiamy

Domowe ciasta
Tort czekoladowy z kremem kawowym i granatem 209

szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka. Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.   Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 18%   tłuszczu śnieżka w proszku 2 łyżki cukru

Domowe ciasta
Ciasto Grudniowe 184

masła roślinnego Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu i łyżeczce kawy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Domowe ciasta
Muffinki z herbatą Teekanne 154

siekanych orzechów włoskich Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Muffinki: Herbatę zaparzyć w 750 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku a następnie herbatę i mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Do ciasta wsypać bakalie (część można zostawić do dekoracji), wymieszać i nakładać

Smakołyki Asi
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 119

będę już niczego zmieniała, bo faktycznie wychodzi super. Tak więc nie poszłam na skróty i nie zagniatałam wszystkiego razem, tylko według poniższego: 1. Żółtka zmiksuj z cukrami na puch. 2. W osobnej misce/naczyniu szerokim posiekaj masło z mąką na taką kruszonkę. 3. Gdy masa żółtkowa jest pulchna, porcjami dodawaj mączną kruszonkę, proszek, ocet i miksuj. 4. Ciasto jest

Raj dla Podniebienia
Sernik "Zielone jabłuszko" 197

łyżeczek żelatyny ½ szklanki wody Dodatkowo: Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji ciasta lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania Sernik: Masło, żółtka, cukier puder oraz z wanilią ubić na puch. Dodać stopniowo ser uprzednio zmielony 2 razy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie utrwalić cukrem kryształem, pamiętając o tym, by dodawać go partiami, a nie całość

Kuchnia w czekoladzie
Pychotka (Pani Walewska) 146

mleko. Dokładnie mieszamy i trzymamy na palniku do zgęstnienia (ja zwykle od momentu zagotowania, stale mieszając, gotuję jeszcze przez około 2-3 minuty). Odkładamy. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Na jeden blat wykładamy całą masę, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem

Smaki Na Talerzu
CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI 329

likier kokosowy – 125 ml DODATKOWO: * podłużne biszkopty * malibu lub inny likier kokosowy * czekolada mleczna + ok. 130 ml mleka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C. Rzucamy o ziemię po upieczeniu, studzimy. BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy porcjami cukier

Ostra na Słodko
Marysieńka 607

cukrami dodajemy mąkę ziemniaczaną i odlane mleko i całość staranie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, który następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: Biszkopt kroimy na pół. Na jedną z jego połówek wykładamy połowę kremu, przykrywamy plackiem orzechowym. Następnie dajemy pozostały

Cynamonowe szczęście
Omlet z budyniem jagodowo kokosowym 172

Budyń jagodowy: Do garnka wlewam mleczko kokosowe, 100 ml wody, dodaję jagody i miksuję blenderem. Wstawiam na palnik, i zagotowuję. W drugim garnku ucieram żółtka z cukrem na puch, dodaję mąki i mieszam. Do jaj wlewam gorące mleko jagodowe i cały czas mieszam. Wstawiam na palnik, mieszam i zagotowuję aż budyń będzie gęsty. Omlety podaję z budyniem, wiórkami

wesoła kuchnia