zacznie wrzeć dodaję budyń rozmieszany z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram na gładki krem, na koniec wlewam kieliszek wódki i całość dokładnie mieszam. Gotowy krem wykładam na drugi blat. Na wierzchu układam
babka w formiełyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę (ja starłam swoją na tarce) i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt przekrawamy na pół
Cynamonowe szczęściegotujemy razem z cukrem, w pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko, mieszamy i gotujemy. Przykrywamy folią spożywczą, żeby dotykała budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. Krem dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy pokruszoną chałwę i dobrze miksujemy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w metalowej miseczce w kąpieli wodnej
Pani na desermasła-200g 1 szklanka cukru -250g 2 szklanki mąki -500g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Jaka ubić z cukrem na puch ,dodać roztopione ciepłe ,lecz nie gorące masło i dalej ubijać Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników
mojej kuchnicytryna skórka lukier 120 g cukier puder 2-3 łyżki sok z cytryny Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 °C .Do miski miksera włożyć masło i cukier,utrzeć na puch. Dodać po jednym jajku ,miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt wanilii i cytryny,mąkę ,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Użyć maszynki
mojej kuchniłyżeczce: cynamonu sody oczyszczonej kakao słoiczek dżemu (dowolny smak) 1 szklanka oleju cukier waniliowy Wykonanie Cynamon ,kakao, sodę wymieszać w miseczce .Jajka zmiksować z cukrem na puch .Dodać dżem,oraz suche produkty z miseczki. Ciągle miksując dodać mąkę ,cukier waniliowy i olej. Miksować jeszcze chwile 2-3 minuty do połączenia składników. Blaszkę u mnie 30x30 cm wysmarować masłem
mojej kuchniszklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 szt. jajko 1vłyżeczka sody szczypta soli dżem u mnie z całymi wiśniami Wykonanie Roztopić masło. Ubić jajko z cukrem na puch. Dodać stopione masło,wymieszać ,dosypać mąkę z soda i solą .Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto się klei ,więc trzeba szybkimi ruchami wyrabiać . 1/3 ciasta umieścić w zamrażarce. Resztę
mojej kuchniłyżka capuccino ,lub kakao wanilia do smaku opcjonalnie 1 szklanka cukru pudru Piec nagrzać do temperatury 200 ° C .Posiekać orzechy ,zetrzeć marchewkę .Ubić jajka z cukrem, na puch,dodać stopione masło,oraz mleko. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać marchew, cynamon i imbir. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
mojej kuchnikrople Odsączone rodzynki dodać do masy makowej. Prażyć wszystko, aż zacznie pachnieć. Odstawić masę do ostygnięcia . Ubić 8 żółtek z 1 szklanką cukru kogiel - mogiel na puch. Gotowy dodać do letniej masy makowej. Połączyć wszystko dokładnie. Ubić ze szczypta soli białka na sztywno ,a następnie połączyć delikatnie z masą makową. Na koniec wlewamy 60ml amaretto. Całość dokładnie mieszamy
mojej kuchnirozgrzanym maśle na patelni, często mieszając. Na dwie minuty przed zdjęciem z ognia wsypujemy cukier. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. puszka masy kajmakowej 350 g margaryny Margarynę miksujemy na puch. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy do połączenia. Wsypujemy ostudzony uprażony słonecznik( wcześniej warto go przemieszać, jeśli się nieco posklejał)i miksujemy. Dodatkowo: ½ szklanki mocnego alkoholu duże opakowanie maślanych ciasteczek
Domowe ciastanadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Margarynę miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciastko przekrawamy na pół na spód nakładamy obfitą porcję kremu ( można zrobić to szprycą- będzie ładniej wyglądał
Domowe ciastawaniliowy 250 g masła Mąkę i żółtka roztrzepujemy w ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki( u mnie domowy) lub powidła WYKONANIE: ciasto z bezą orzechową masa jabłkowa biszkopt orzechowy
Domowe ciastażółtek 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 500g serka mascarpone Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając syrop cukrowy. Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone. Łączymy z masą żółtkową. WYKONANIE: warstwa biszkoptów podłużnych+ 1/3 ponczu 1/3 masy
Domowe ciastaPyszny- bardzo polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g pudru 150 g masła 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja Masło ucieramy z pudrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Składniki na masę serową: 1 1/12 kg sera białego dwukrotnie
Domowe ciastafusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka. Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodatkowo: dowolne owoce( najlepiej sprawdzą się pestkowce, bo długo zachowują świeżość) , plasterkami pomarańczy i truskawkami
Domowe ciasta