puch - 3415 przepisów (strona:61/228)

Tiramisu Amaretto 169

żółtek 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 500g serka mascarpone Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając syrop cukrowy. Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone.  Łączymy z masą żółtkową. WYKONANIE: warstwa biszkoptów podłużnych+ 1/3 ponczu   1/3 masy

Domowe ciasta
Sernik z rosą i kawą 129

Pyszny- bardzo polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g pudru 150 g masła 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja Masło ucieramy z pudrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Składniki na masę serową: 1 1/12 kg sera białego dwukrotnie

Domowe ciasta
Pavlova z kremem kawowym 167

fusy opadły.  Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka. Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier.  Odstawiamy do  całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodatkowo: dowolne owoce( najlepiej sprawdzą się pestkowce, bo długo zachowują świeżość) , plasterkami pomarańczy  i truskawkami

Domowe ciasta
Ciasto Owocowe Trio 190

żółtka 250 g masła Mąkę i żółtka roztrzepujemy w ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka agrestowa  galaretka cytrynowa WYKONANIE: blat biszkoptowy+ masa jabłkowa krem biszkopty galaretka agrestowa ( wylana pomiędzy biszkopty) galaretka cytrynowa ( wylana

Domowe ciasta
Ciasto Cappuccino z Owocami 162

masła roślinnego Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy sypką  kawę i miksujemy do połączenia składników i zmiany koloru na ciemniejszy

Domowe ciasta
Ciasto z jabłkami i masą orzechową 115

orzechowy: 200 g orzechów włoskich zmielonych ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 250 g masła Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy masę mleczno orzechową i miksujemy na gęsty krem Nasączenie : 300 ml gorącej wody+ 2 torebki herbaty earl grey+ sok z połowy cytryny+ 4 łyżki cukru Zaparzamy

Domowe ciasta
Malinowiec 146

szklanki mleka cukier waniliowy niepelna szklanka cukru 6 czubatych łyżek kaszy manny kostka masła (200 g) Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Składniki na nasączenie: 250 ml gorącej wody+ 4 łyżki cukru+ 4 łyżki kawy+ 70 ml spirytusu bądź wódki Dodatkowo: małe opakowanie pokruszonych

Domowe ciasta
Tort m&m's 235

masła roślinnego 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śnieżka w proszku 2 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując. Dodatkowo: 3 duże opakowania cukierków

Domowe ciasta
Ciasto Egzotyczna Fantazja 151

rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia( ale ma być lekko płynna). Ananasy i brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę.  Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń, następnie tężejącą galaretkę stale miksując. Na końcu dodajemy ananasa i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. * masa szybko tężeje* Polewa: 120 g masła lub margaryny 1/2 szklanki

Domowe ciasta
Ciastka Bankietowe 160

mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czubatą łyżkę kakao i ok. 50 g chrupków w miodzie.   Nasączenie: 4 łyżki kawy mielonej

Domowe ciasta
Ciasto Ambasador 150

mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie równe części. Krem I: ½ kremu podstawowego+ 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych 25g sparzonych rodzynek 25 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Domowe ciasta
Eklery z kawowym kremem 132

mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Następnie stopniowo mieszankę kawowo-alkoholową miksując na najniższych obrotach.   Dodatkowo: cukier puder WYKONANIE eklery delikatnie przecinamy wzdłuż i wypełniamy kremem posypujemy pudrem

Domowe ciasta
Babka z jogurtem greckim 144

pszennej sok  i skórka starta z połowy cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag jogurtu greckiego z kawałkami ananasa Masło miksujemy na puch. Stopniowo wsypujemy cukier, aż masa będzie puszysta, kolejno wbijamy całe jaja, stale miksując. Następnie dodajemy skórkę i sok cytrynowy, i partiami mąkę z proszkiem i sodą oraz jogurt grecki

Domowe ciasta
Ciasto Duetka z Galaretką 156

masę: 3 szklanki mleka cukier waniliowy szklanka cukru 8 czubatych łyżek kaszy manny 250 g masła Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując.   mleczna ½ masy pozostawiona bez dodatków ciemna : ½  masy zmiksowana z saszetką czekolady instant o smaku pomarańczowym lub 1 łyżką kakao Dodatkowo

Domowe ciasta
Ciasto Kostka Kawowo-Kajmakowa 142

masła Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy obie mąki i znów miksujemy, dolewając pół szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów poncz : ½ szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru+  2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej- zaparzamy i studzimy

Domowe ciasta