ptyś - 361 przepisów (strona:8/25)

Babka bzowo-jagodowa 138

środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero wtorek, ja mogę poczuć prawdziwy luksus i pospać do ósmej. Później Ptysia wskakuje mi na brzuch i zapalczywie liże po nosie informując, że C. już wstał i z pewnością spragniony jest mojego towarzystwa. Uśmiecham się więc do zamglonego świata i idę szykować(...)śniadaniu pełnym zieleni i i planów na najbliższe dni, idziemy na spacer. Brr! Znów temperatura spadła poniżej zera. Aż się wierzyć nie chce, że to już marzec! Ptysia jednak podskakuje, biega i wącha wszystko wokół z zapałem szczeniaka, C. jedzie do pracy (wyjątkowo ważny dzień przed nim, skoro nawet koszulę wyprasował), a my wracamy do domu; do gorącej herbaty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ptysie z pastą szynkową 161

Tegoroczny Sylwester obfitował w różnego rodzaju przekąski, wtedy też odkryłam ptysie na słono a moje zauroczenie nimi trwa do dziś. :-) Pasta szynkowa pojawia się tu również nie pierwszy raz (i zapewniam, że nie ostatni) a w połączeniu z ptysiowym ciastem wypadła doskonale! Tę smaczną i elegancką zarazem przekąskę pokocha każdy - gwarantuję. :-) Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody(...)łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.  3. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy. 4. Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Do środka kładziemy po łyżce pasty. Dowolnie dekorujemy

Szefowa kuchni
Tłusty czwartek- pączki, pączusie, gniazdka, ptysie, faworki i churros 343

Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Dobrym więc obyczajem polecam pączki, pączusie, gniazdka, ptysie, faworki i churros- dla każdego coś dobrego i oby nam się wszystkim wiodło- czego Wam życzę z całego serca. Zapraszam po przepisy : Ekspresowe pączki  Pączki Churros Faworki babuni- chrusty(...)Gniazdka   i   Gniazdka waniliowe Ptysie   Smacznego

Smaki Edyty
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem 166

Wszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Nadzienie(...)pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.  3. Serek mieszamy z chrzanem. Ptysie przekrawamy na pół, napełniamy je chrzanowym serkiem, kładziemy plaster łososia i kiełki. Przykrywamy drugą częścią ciasta, dekorujemy serkiem, łososiem i koperkiem

Szefowa kuchni
Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym 179

mojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania

moj przepis na
Jak pachnie wolny poniedziałek? 158

wolne w ciągu tygodnia. I gdy wszyscy muszą wstać wcześnie, ja mogę wylegiwać się w łóżku tak długo, jak będę miała ochotę. Albo przynajmniej do momentu, gdy Ptysia stanowczo nie zażąda spaceru. Idziemy sobie wtedy pustymi jeszcze niemal ulicami; sklepy ciągle są zamknięte, dopiero co zaczęło robić się jasno (pamiętajmy, że jest listopad; słońce ukazuje swe nieco pochmurne oblicze coraz(...)się zdecydować, czy w porannej mgle park wygląda pięknie, czy raczej strasznie. Cóż, to chyba połączenie obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 185

Jesień. Czuć ją w zachodnim wietrze, który szarpie moim szalem i Ptysi uszami. Patrzy ten mój pies na mnie tymi swoimi wielkimi, okrągłymi oczami, z niemym pytaniem: Ale dlaczego? Przecież wiesz, że nie lubię wiatru... Niestety, Ptysiu moja kochana, jest to proces nieunikniony. Po lecie przychodzi jesień - zawsze, co roku tak samo. Raczej nie dożyjemy zmiany w tej kwestii. Trzeba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini ptysie z kremem truskawkowym 151

mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżka, ale powstanie gęsta odklejająca się od garnka masa. Ostudzić, następnie zmiksować z 2 jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ozdobną końcówką ptysie zachowując 1,5 cm odstępu. Można tez je uformować łyżką zamiast rękawem. Piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Galaretką rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody(...)ostudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować z 1 łyżka cukru pudru. Kremówkę ubić, następnie dodać do mniej truskawki i dalej miksując galaretkę. Gotową masę schłodzić w lodówce a następnie przełożyć ptysie. SMACZNEGO! Przepis pochodzi z tej strony

Moja Galeria Smaku
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 366

Uwielbiam karpatkę i ciasta ptysiowe (eklery i ptysie), jednak te kupowane w sklepach nie są zbyt dobre. W mojej okolicy tylko jedna cukiernia robi prawdziwe eklerki, a karpatkę ciężko spotkać. No, ale karpatka jest taką dużą wersją eklera, więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy(...)powoduje, że ciasto nie lepi się nam do łyżki i łatwiej je rozprowadzić, dlatego powtarzamy ją dość często. (Jeśli zostanie nam ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około

Smakowy Raj
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 182

Ciasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka

Smakowy Raj
Profiterolki z kremem adwokatowym 181

Profiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2 duże blachy piekarnikowe)   1 szkl wody 125 g masłą 1 szkl mąki pszennej 4 jajka mała szczypta soli Krem adwokatowy: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 1 serek mascarpone (250g(...)czasie przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone i adwokat, zmiksować. Wsypać cukier puder, zmiksować do połączenia składników. 5. Ptysie kroić na pół, nadziewać kremem.  Gotowe posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je polewą czekoladową. Ciasto parzone robiłam pierwszy raz - zawsze wydawało mi się trudne ale teraz wiem, że to nie prawda

Kto ugości moich gości?
Ptysie gniazdka z masą budyniową 140

szprycą okrągłe kułka. Piec  w  temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż będą złociste. Uwaga, piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia  nie otwierać, bo ptysie opadną.  Z budyniu i mleka zagotować gęsty krem, ostudzić.  W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą(...)miksera w jednolitą, puszystą masę.  Upieczone ptysie przeciąć ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić krążki. Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Można podawać, smacznego

Gosia gotuje
Profiterolki z ajerkoniakiem 140

Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła  1 szklanka mąki pszennej

Gosia gotuje
Ptysie z kremem karpatka 213

słodkości, zresztą nie tylko moje. W domu wszyscy bardzo je lubimy i to jest właśnie powód tego, że nie robię ich zbyt często, bo wiadomo, dupka rośnie. Składniki na ptysie: 1 szklanka mąki 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka cukru szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem:  700 ml mleka(...)mąkę. Zagotować i ostudzić. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.  Ptysie poprzecinać ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Gosia gotuje
Bardzo dobry przepis na ciasto parzone. 119

ciasto nałożyć do worka z karbowaną końcówką i szprycować na posmarowane wcześniej blaszki tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C około 30 minut.  Z tego ciasta możemy robić eklery,ptysie, łabędzie czy też paluszki lub groszek ptysiowy.  Rady : Na eklery i ptysie ciasto parzone powinno być gęściejsze.   Zamiast margaryny możemy dać smalec lub połowę margaryny i połowę

Przepisy i porady kulinarne