ptyś - 361 przepisów (strona:15/25)

Wiosna. I biscotti na wytrawnie 153

błękit nieba. Rześkie powietrze, które nawet pachnie inaczej... Niestety, to tylko marzenia. Tak naprawdę wieje i pada, a poranne mgły są tak gęste, że ledwo widać czubek własnego nosa. Ptysia patrzy na mnie z wyrzutem, gdy wyciągam ją na spacer, i czym prędzej stara się wrócić do domu. Nadal wypijam hektolitry gorącej herbaty, bo to chyba jedyne co sprawia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki twarogowe 121

usmażeniem). Spokojnie możecie je usmażyć na Tłusty Czwartek. Jeśli nie macie pomysłu, co przygotować na ten "tłusty" dzień to polecam moje inne przepisy, np. na fawork i lub mini ptysie .  Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru + cukier

Ugotować
Churros z gorącą czekoladą 91

energicznie mieszać drewnianą łyżką (zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor. Wyławiamy na papier. Masa czekoladowa

KreatywnePiny
O ulubionych słowach. I babka z czerwonymi pomarańczami 112

ucho. Uśmiecham się za każdym razem, gdy słyszę to słowo. Jego brzmienie totalnie mnie zauroczyło, choć znaczenie, no cóż... Nie to jest jednak najważniejsze. Z kolei C., gdy Ptysia ma nieco dłuższe futro, nie nazywa jej inaczej niż kula futra . Nie mam pojęcia, co jemu się tak w tym zlepku podoba, ale zachwycił go od pierwszego razu, i używa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 115

zaczyna się szał. Oficjalnie zarejestrowanych jest 25 tysięcy diet. Co jedna to mądrzejsza i obiecująca wspaniałe efekty w 3 godziny. Czeluście internetów obiecują cudowne leki, dzięki którym każdy ptyś nie odłoży się w talii. Nieźle, nie? Jedne teorie głoszą, że tylko triatlon 3 razy dziennie pomoże nam zgubić wagę, jeszcze inne twierdzą, że ruch to fikcja a chudnie się

ladykitchen
Sernik czekoladowo-cytrynowy z kruszonką 174

się zabłysnąć wiedzą na temat poolish, a po drugie pogoda jest dzisiaj cudownie wiosenna. Ponad dziesięć stopni, słoneczko przygrzewa ciepłymi promykami, wiatru nie ma - nic, tylko się cieszyć. Ptysia z nieukrywaną radością wybrała się ze mną na spacer, i w sumie nas obie energia wręcz rozpiera. Ale jak tu się oprzeć pierwszemu prawdziwie wiosennemu dniu? Nie da się, i już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem śmietankowy 241

śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę zalewamy

Ciastkozercy
Groszek ptysiowy 120

kupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być trudne i też nie było. Było z tym co prawda trochę zabawy, ale efekt końcowy był tego wart. I wiem, że do kupnego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 123

składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki przekrawamy na pół i do środka nakładamy serek.  PRZYGOTOWANIE kremu: Obraną dynię kroimy w kostkę i przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pączki 173

musiały być. Z tym, że nie jestem ich zwolennikiem :-) Zdecydowanie bardziej wolę ciasta i inne wypieki. Ogólnie nie lubię robić pączków, a nawet mnie to męczy. Wolę pozostać przy ptysiach, faworkach, pączkach hiszpańskich, czy też innych plecionkach niezwiązanych z ciastem drożdżowym. SKŁADNIKI 300 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 700 g mąki 4 jajka szczypta soli

Passions hobbies life
Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką 306

chwila. Sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy w czasie karnawału! Zobacz również przepisy na inne karnawałowe słodkości -----> gniazdka - pączki hiszpańskie ,   faworki/chruściki ,  oponki serowe ,  ptysie . Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką - przepis: Składniki: (na 20-23 sztuki) 3 szklanki mąki 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki wody 3/4 szklanki mleka

Moje Qulinaria
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 126

Każde ma się rozumieć inne. Jedna napoleonka, ptyś z kremem kawowym, dwie tartaletki z truskawkami i torcik migdałowy. Poza jednym czy dwoma, z góry wiadomo co komu przeznaczone - a którym to łakomczuszki napełnią ekstra brzuszki?  Wyliczasz bez wahania. Posłuszna pani za ladą chwyta kolejno szczypcami przedmioty twego pożądania; nawet nie okazuje  zniecierpliwienia, kiedy kartonik musi zmienić - napoleonka

KUCHARNIA
Churros 168

postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować np. w Ostatki lub Tłusty Czwartek - tym bardziej, że są tak proste w przygotowaniu. Churros - Składniki: Ciasto: 4 jajka

Słodka Strona
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc STYCZEŃ 2015 58

Styczeń w statystykach wyglądał tak : 470 polubień na FB       14 2 obserwujących       20 postów 30 ,170 wyświetleń     najpopularniejsze posty : Ptysie Rolada schabowa z suszonymi pomidorami Sernik z wiśniami Dziękuję

Magiczne Życie Marty
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 90

centymetrów (można go sobie wcześniej odrysować). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut. Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ciasto"odpoczęło". Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinam

Kuchnia w opałach