zaczyna się szał. Oficjalnie zarejestrowanych jest 25 tysięcy diet. Co jedna to mądrzejsza i obiecująca wspaniałe efekty w 3 godziny. Czeluście internetów obiecują cudowne leki, dzięki którym każdy ptyś nie odłoży się w talii. Nieźle, nie? Jedne teorie głoszą, że tylko triatlon 3 razy dziennie pomoże nam zgubić wagę, jeszcze inne twierdzą, że ruch to fikcja a chudnie się
ladykitchensię zabłysnąć wiedzą na temat poolish, a po drugie pogoda jest dzisiaj cudownie wiosenna. Ponad dziesięć stopni, słoneczko przygrzewa ciepłymi promykami, wiatru nie ma - nic, tylko się cieszyć. Ptysia z nieukrywaną radością wybrała się ze mną na spacer, i w sumie nas obie energia wręcz rozpiera. Ale jak tu się oprzeć pierwszemu prawdziwie wiosennemu dniu? Nie da się, i już
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę zalewamy
Ciastkozercykupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być trudne i też nie było. Było z tym co prawda trochę zabawy, ale efekt końcowy był tego wart. I wiem, że do kupnego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskładniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki przekrawamy na pół i do środka nakładamy serek. PRZYGOTOWANIE kremu: Obraną dynię kroimy w kostkę i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimusiały być. Z tym, że nie jestem ich zwolennikiem :-) Zdecydowanie bardziej wolę ciasta i inne wypieki. Ogólnie nie lubię robić pączków, a nawet mnie to męczy. Wolę pozostać przy ptysiach, faworkach, pączkach hiszpańskich, czy też innych plecionkach niezwiązanych z ciastem drożdżowym. SKŁADNIKI 300 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 700 g mąki 4 jajka szczypta soli
Passions hobbies lifechwila. Sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy w czasie karnawału! Zobacz również przepisy na inne karnawałowe słodkości -----> gniazdka - pączki hiszpańskie , faworki/chruściki , oponki serowe , ptysie . Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką - przepis: Składniki: (na 20-23 sztuki) 3 szklanki mąki 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki wody 3/4 szklanki mleka
Moje QulinariaKażde ma się rozumieć inne. Jedna napoleonka, ptyś z kremem kawowym, dwie tartaletki z truskawkami i torcik migdałowy. Poza jednym czy dwoma, z góry wiadomo co komu przeznaczone - a którym to łakomczuszki napełnią ekstra brzuszki? Wyliczasz bez wahania. Posłuszna pani za ladą chwyta kolejno szczypcami przedmioty twego pożądania; nawet nie okazuje zniecierpliwienia, kiedy kartonik musi zmienić - napoleonka
KUCHARNIApostaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować np. w Ostatki lub Tłusty Czwartek - tym bardziej, że są tak proste w przygotowaniu. Churros - Składniki: Ciasto: 4 jajka
Słodka StronaStyczeń w statystykach wyglądał tak : 470 polubień na FB 14 2 obserwujących 20 postów 30 ,170 wyświetleń najpopularniejsze posty : Ptysie Rolada schabowa z suszonymi pomidorami Sernik z wiśniami Dziękuję
Magiczne Życie Martycentymetrów (można go sobie wcześniej odrysować). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut. Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ciasto"odpoczęło". Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinam
Kuchnia w opałachlekturę kliknij tu :) Moich przepisów szukaj na stronach 26-29. Aby Was jeszcze bardziej zachęcić przedstawiam wizualizację ;) Marynowane opieńki Pappardelle z borowikami Tarta z podgrzybkami Ptysie z kurkami Zapraszam serdecznie i życzę przyjemnej lektury
Kuchnia w opałachGroszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować
wyzwania kuchennecukru pudru * 3 łyżki żelatyny * 6 łyżek wrzątku Przygotowanie : Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać. Rozpuścić nad kąpielą wodną. Kremówkę ubijać z pudrem, dodawać żelatynę. Krem przełożyć do szprycy. Nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem
Magiczne Życie Martypolubieniach to albo mnie ktoś gdzieś polecił? Albo? :) Dzisiaj już kolejne podsumowanie tygodnia w zdjęciach. Zapraszam! * naleśniki ze szpinakiem - rewelacja! * malinki w zimie * mega wielkie ptysie - już wkrótce przepis na blogu * na obiad kasza - jak dawno nie jadłam * najlepsza pizza z roszponką i awokado * pyszne śniadanie by dobrze zacząć dzień Do zobaczenia za tydzień
Magiczne Życie Marty