ucieszą podniebienie nie jednego małego lub większego łasucha. Czyż można odmówić skosztowania takich przysmaków jak "Marchewkowe muffinki pani Zajęczycy" , "Keks z białek wujka Leona" , "Zapiekanki ryżowej węża Konrada" lub "Ptysiów pani Słowikowej". Z całą pewnością nie! Moja pociecha już wybrała kilka propozycji, które na pewno wspólnie przygotowujemy. Ten mały paluszek szybko wskazał apetycznie wyglądające zdjęcia i potwierdził wybór kwitując krótko
Słodkie okruszkiktórąś z książek kulinarnych bądź świątecznymi wydaniami magazynów, które zdarza mi się kupować. Albo w ogóle bez niczego, najlepiej ze świątecznymi piosenkami w tle i zapaloną pierwszą świecą adwentową. Ptysia wciska mi nos pod pachę, nucę sobie cicho, żeby radio nie czuło się samotne, i po prostu delektuję się wolną chwilą. Nie mam ich ostatnio wiele, więc staram się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeracji tego, że lubimy wszystko co jest z kremem- eklerki , ptysie itp... Tak dzisiaj proponuję Wam rurki z kremem karpatkowym, na blogu znajdziecie już przepis na rurki z bitą śmietaną Składniki: rurki: 2 szklanki mąki, 1 żółtko, 75 g cukru, 75 g masła, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, szczypta soli , krem karpatkowy 1 opakowanie krem karpatka 3 minuty Dr Oetker
Aga w kuchniczym doprawić rybę jaką techniką można przygotować rybę (pieczenie, smażenie, grilowanie, wędzenie, marynowanie i jeszcze kilka innych), i w końcu... jak jeść rybę? Bo z rybą jak z ptysiem, trzeba wiedzieć, żeby w towarzystwie ze wstydu nie spłonąć :) Pozostałe strony to piękne zdjęcia i 80 wcześniej niepublikowanych przepisów na ryby i owoce morza. Przepisy ułożone są klasycznie
bistro mamazapuszczałyśmy się w nie z obawy przed Kubą Rozpruwaczem... Mógłby się bowiem łatwo pomylić i nie zauważyć nawet, że dawno opuścił już Londyn. Wróciłyśmy więc szybko do domu, Ptysia do łóżka, ja do kubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A
Mienta blogNamiastka Pewex-owej czekolady Wyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło, Cola Cao - to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i moich wczesnych, "szczenięcych" lat. Zajadałam się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją. Miały tylko niestety jeden podstawowy mankament - niezbyt często można je było dostać w sklepach
Grunt to przepis!Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach
potrawyregionalneKażdemu znane ciastka, choć banalnie proste stały się klasyką gatunku. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła, ja lubię choć szczerze mówiąc wolę eklerki. Ptysie są tak uniwersalne, że pasują na każdą okazję. I tak łatwe i tanie, że naprawdę warto zrobić je w domu. Tutaj (klik) znajdziecie także inne przepisy na słodkości z ciasta ptysiowego. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio piekliśmy ptysie i tak się zastanawiałam jak to zrobić żeby z ciasta parzonego zrobić niskie ciasteczka , no i przez przypadek wpadłam na to żeby do ciasto podstawowego dodać po prostu mniej jajek . Ciasteczka wyszły pyszne , niskie i chrupiące , można je dłużej przechowywać i po prostu przekładać nadzieniem na jakie mamy akurat ochotę , może byś czekolada , dżem , śmietana
Sama słodycz i szczypta chilikolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki albo ptysie [ klik ] Ja wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite. Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniezaszła stopniowo, nie pytając mnie o zdanie. Lubię ten dźwięk, gdy deszcz bębni o parapet, a gałęzie pobliskiego drzewa pukają w okno. Lubię delikatne tykanie zegara; lubię słyszeć, gdy Ptysia stuka pazurkami o podłogę. I tylko bzyczenie komara nadal doprowadza mnie do pasji... Bajgle . Znacie? Lubicie? Ja, szczerze mówiąc, bajgli nie jadłam całe wieki. Gdy więc znalazłam przypadkiem przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżo startego imbiru 2 łyżki oliwy z winogrona 2 l bulionu warzywnego lub wody po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo zmielony grzanki lub ptysie groszkowe Wykonanie: Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz pestek. Kroimy dynię oraz ziemniaki w grubszą kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło razem z oliwą wrzucamy dynię razem
kgwjanczewodnia. Godzinę później wygrzebałam się spod kołdry, umyłam się, ubrałam, zjadłam śniadanie i poszłam z Ptysią na spacer. Słonko świeciło, a w parku otulił mnie zapach świeżo skoszonej trawy. Ptysia śmiesznie podskakiwała, a wszechobecny optymizm kazał mi się uśmiechać do innych spacerowiczów i ich czworonożnych towarzyszy. Jakieś pół godziny po powrocie do domu zachmurzyło się i rozpadało. I tak sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest to klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają
Smaki Przyprawy i Kolory