mojprzepisna.pl | Ptasie mleczko Na przekór pogodzie i porze roku :) Zrobiłam tą piankę bo bardzo chciałam wypróbować termometr cukierniczy. Zarówno przepis jak i termometr super się sprawdziły. Pianka jest przepyszna, bałam się że będzie przesłodzona, ale niepotrzebnie :):):) Powiem, że nie jest to łatwy przepis ale wart wypróbowania, bo pianka rozpływa się w ustach, jest stokroć lepsza niż Wedlowskie ptasie mleczko. [:Listonic(...)gotowe. Przy wyciąganiu pianki miałam mały problem, bo nie chciały ładnie wyskoczyć więc na sekundę maczałam foremkę we wrzątku, a później w środek wbijałam widelec i jakoś wyłaziły :) Smacznego :-) Ptasie _mleczko_mojprzepisna.pl Poniżej wersja w tortownicy 23 cm (zrobione z połowy składników). przepis pochodzi ze strony Moje wypieki .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naDomowe ciasto ptasie mleczko bez pieczenia. Ciasto jest pyszne, delikatne i łatwe do wykonania. Idealne do kawki, a także świetny deser na każde przyjęcie. Sprawdź przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia https://smacznepotrawy.com/ciasto-kawowe-bez-pieczenia/https://smacznepotrawy.com/ciasto-owocowa-gora-lodowa/https://smacznepotrawy.com/rolada-z-herbatnikow/ SKŁADNIKI 18 herbatników 6 białek szczypta soli 155 g cukru 1 łyżka soku … The post Domowe ciasto ptasie mleczko appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawymojprzepisna.pl | Ptasie mleczko Na przekór pogodzie i porze roku Zrobiłam tą piankę bo bardzo chciałam wypróbować termometr cukierniczy. Zarówno przepis jak i termometr super się sprawdziły. Pianka jest przepyszna, bałam się że będzie przesłodzona, ale niepotrzebnie :):):) Powiem, że nie jest to łatwy przepis ale wart wypróbowania, bo pianka rozpływa się w ustach, jest stokroć lepsza niż Wedlowskie ptasie mleczko(...)Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu na wierzchu poukładać maliny, zalać tężejącą już galaretką. Wyrównać. Ponownie włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Przechowywać w lodówce. Smacznego Ptasie _mleczko_mojprzepisna.pl Poniżej wersja w tortownicy 23 cm (zrobione z połowy składników). przepis pochodzi ze strony Moje wypieki
moj przepis nałyżeczka, soda 1 łyżeczka, kakao 5 łyżek, cukier 1 szklanka, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, aromat rumowy 3 krople, jajka 3 sztuki "L", jabłka 32 sztuki średnie, ptasie mleczko 8 sztuk lukier kakaowy: puder cukier 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 3 łyżki Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę(...)kakao, wlać olej, mleko, aromat rumowy, wbić jajka i rózgą wymieszać na dość gęste ciasto. Jabłka obrane pokroić kosteczkę małą, ptasie mleczko pokruszyć i dodać do ciasta i rózgą wmieszać dodane w ciasto. Lukier: puder cukier, kakao, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na rzadki lukier. Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, ciasto wlać do formy, piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni LubięMamy weekend więc przydało by się pyszne ciasto , wymyśliłam sobie Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką, w sumie nie jest pracochłonne a bardzo pyszne i lekkie. Zapraszam do wypróbowania na święta w sam raz :) Składniki na biszkopt : 4 jajka płaska szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)łyżki oleju 2 łyżki cieplej wody Ptasie mleczko : 2 puszki mleka skondensowanego 2 galaretki z limonki z trawą cytrynową 1,5 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki poziomkowe 1/2 l przegotowanej wody 1/2 puszki brzoskwiń w syropie Blaszak 25/30 cm Wykonanie : Białka ubić z cukrem na puch następnie ciągle mieszając dodawać
Sama słodycz i szczypta chiliwysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast! Ciasto z makiem: 7 białek 5 łyżek niebieskiego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1łyżeczka proszku do pieczenia Ptasie mleczko: 400 ml mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 30% Galaretka niebieska wieloowocowa Galaretka: 3 galaretki niebieskie wieloowocowe 3 szklanki wody Sposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę(...)cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ptasie mleczko: Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy razem ze śmietaną, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską. Galaretka: Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wrzątku. Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch. Całość wkładamy do lodówki
Podróż w kulinariawegańskie ptasie mleczko z płatków jaglanych podane z mango~ Wczoraj było śniadanie z ciecierzycy (swoja drogą ten post ma największą liczbę wyświetleń od miesiaca - nie dziwię się :D), a że ostatnio i ja odkryłam magiczne właściwości wody z zalewy to już nigdy nie wylewam jej do zlewu a używam zamiast ubitych białek ;) Pewnie większość z Was kojarzy owsiane ptasie mleczko
breakfast of dreamsMimo że ciasto można jeść przez cały rok, to dla mnie ptasie mleczko z kaszą manną jest ciastem typowo sezonowym :). Ze wszystkich owoców, które kiedykolwiek znalazły się w tym cieście zwyciężyły maliny i jagody! Pierwszy raz zrobiłam to ciasto jako nastolatka i od tamtego czasu robię je obowiązkowo każdego lata(...)pory, z powodu braku piekarnika robiłam je bez pieczenia, czyli na spodzie z małych biszkoptów. Jednak Więcej... Artykuł Ptasie mleczko z kaszą manną pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłCiasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Ptasie mleczko: 400ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 opakowanie galaretki agrestowej, Dodatkowo: 200g borówek, 1 nektarynka, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę(...)cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Ptasie mleczko: Galaretkę truskawkową rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Studzę. Połowę mleczka zagęszczonego miksuję razem z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. Galaretkę agrestową także rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku
Tradycyjna kuchnia KasiWitam Kochani Jako, że temperatury ostatnio dają czadu, postanowiłam zrobić coś lekkiego i zimnego. Ciasto, które każdy zna. Ptasie mleczko na biszkopcie z malinami.Wykonane jest na bazie mleka skondensowanego niesłodzonego, ca daje mu puszystą konsystencję. Polecam, ciasto jest leciutkie, nie za słodkie-idealne na lato :-) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło(...)wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujabłek 2 zielone galaretki (np agrestowe) 400 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 3 galaretki czerwone 16 zimnych lodów lub 16 kostek ptasiego mleczka 3 galaretki malinowe wiórki kokosowe listki mięty PRZYGOTOWANIE : Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy herbatniki. Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce(...)podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka zmiękną dodajemy dwie galaretki zielone i energicznie mieszamy. Na warstwę herbatników wykładamy warstwę jabłek – wyrównujemy. Na jabłkach układamy zimne lody lub ptasie mleczko, wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany. Żółtą galaretki rozrabiamy w 1 szklance wrzącej wody i przestudzamy. Zimną galaretkę przekładamy do masy i delikatnie miksujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBiszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki(...)pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniu Składniki: Ciasto: 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 3/4 szk cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaOstatnio jestem w temacie kolorowych ciast, w zanadrzu mam jeszcze kilka. Dziś zapraszam na ciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się(...)masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy. *foremka 23*28 cm Składniki: na masę bazową do ptasiego mleczka: 5 jajek 500 ml mleka 4 łyżki żelatyny 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo: 20 podłużnych biszkoptów ladyfingers 2 łyżki kakao łyżka żelatyny galaretka zielona galaretka żółta galaretka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniainnych firm trzeba odsączyć na gazie, by pozbyć się nadmiaru wody) 60 g cukru pudru 120 ml wrzątku 20 g żelatyny dodatkowo: 150 g biszkoptów 120 g jagód opcjonalnie ptasie mleczko 190 g (dodałam, bo akurat dostałam w prezencie, ale bez sernik będzie równie pyszny) świeże owoce do ozdoby galaretka: 100 g jagód 100 g truskawek 25 g cukru pudru(...)miksujemy z cukrem pudrem Dodajemy żelatynę i miksujemy na gładką masę. W formie o średnicy ok. 24 cm układamy biszkopty. Zalewamy je serem. Jeśli mamy ochotę wciskamy w środek ptasie mleczko. Na wierzch wysypujemy jagody, bardzo delikatnie wciskając je w masę. Przygotowujemy galaretkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Jagody i truskawki blendujemy z cukrem pudrem. Przecieramy
Mienta blog