„WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO” Składniki: Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim Seko 2 ziemniaki 3 jajka 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek kiszony 3 łyżki groszku
czarrna od kuchniSkładniki: 250g marchwi ( już obranej ), 225g mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 4 jajka, sól, pieprz, ostra papryka mielona, 2 łyżeczki mąki, 2 małe ząbki czosnku, 150g
W kuchni u MonikiPrzepyszne placuszki z wspaniałym sosem dobre na przekąskę Składniki -1 cukinia - 1 jajko - 2 łyżki mielonego lnu - 4 łyżki płatków błyskawicznych jaglanych - sól - pieprz - 1 łyżka
W królestwie smaków Beatyskładniki: ok. kabanosów 1 ciasto francuskie ok. 50 g sera żółtego suszone oregano 1 jajko dodatkowo: ketchup wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy lekko rozwałkowujemy i kroimy na
Domowy Smak JedzeniaBardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z jajkiem, szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną
W kuchennym oknie EwyMłode ,bez zdrewniałych końcówek ,pyszne szparagi .Wystarczy kilka minut i są gotowe do jedzenia.Z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską lub jamonem smakują doskonale. U mnie
Ladylaura.Na ok 12 porcji: Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa
Jadło i czytadłoKolejna szybka i bardzo smaczna sałatka. Uniwersalna, fajnie komponuje się z dowolną wędliną, jajkiem czy serem. Pasuje i na przyjęcia i na codzienne śniadanie czy kolację
Kuchnia z widokiem na ogródZachciewajek ciąg dalszy. Na prośbę mojej prywatnej ekipy. Sałatka pieczarkowa bez dodatku jajek. Dzięki temu nie jest mdła i ma wyrazisty smak. Połączenie dość intrygujące
Malinowe PocałunkiKaczka z żurawiną! Pyszna przystawka! Makaron włoski z krewetkami z sosem pomidorowym! Roladki z kurczaka! Pieczona szynka z rozmarynem, na zimno lub ciepło! Sałatka z grzankami i jajkiem! Sałatka z selerem naciowym! DRINKI Kliknij w zdjęcie aby przejść do przepisu
SMYKWKUCHNIgrzybowa/ karmelizowana cebula ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian
królestwo garówRoladka, którą dziś prezentuję jest prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealna na przystawkę czy jako przekąska w ciągu dnia, a składniki potrzebne do jej przyrządzenia z pewnością znajdziecie w swojej lodówce. Zawinięte w ser żółty jajka i szynka tworzą smaczną kompozycję. Polecam! Składniki: 0,5 kg żółtego sera 15 dkg serka śmietankowego Delikate 3 jajka ugotowane na twardo 6 plasterków
Podróż w kulinariaGwarantuję, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną dekoracją Świątecznego stołu! Składniki: 10 wydmuszek z jajek 30 dkg szynki 0,5 l wywaru z rosołu 4 łyżeczki żelatyny warzywa do dekoracji np. kukurydza, groszek
Podróż w kulinariakurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety świetnie nadają się na przystawkę lub imprezę :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pierś kurczaka ok 500 g brokuła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 2 łyżki mąki dodatkowo 1 zbełtane jajko bułka tarta lub zmiksowane płatki owsiane Wszystkie produkty
Niezły MłynekPrzystawka na kolację, czy też na niewielkie spotkanie. Dla wszystkich, którzy nie chcą zajadać się majonezem proponuję lekki sos na bazie jogurtu.Przystawka dość szybka i właściwie wszystkie składniki zawsze mamy pod ręką.SKŁADNIKI:kilka plastrów szynki ( wszystko zależy od tego ile chcemy roladek)4 jajka1 twardy pomidorNa sos:2 łyżki jogurtu naturalnego , gęstego1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka chrzanu2 ząbki czosnkuszczypta(...)soli i pieprzuWYKONANIEWszystkie składniki sosu łączymy i dobrze mieszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę.Jajka gotujemy na twardo- studzimy. Na szynkę kładziemy ćwiartki jajka zawijamy w rulonik, układamy na plastry pomidora. Każą roladę polewamy sosem. posypujemy szczypiorkiemSos wlewamy również do środka półmiska.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyZawinięty omlet z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem, który można podać jako ciepłą przystawkę lub kolację. Omlet nie jest smażony na patelni, ale upieczony i przypomina biszkopt, z tym że w wersji wytrawnej. Najlepiej będzie smakował z sosem czosnkowym :) OMLET: 4 jajka 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy curry 3 łyżki oleju rzepakowego papryka słodka mielona(...)kurczaka Fileta z kurczaka pokroić na małe części, oprószyć przyprawami i lekko obsmażyć. Pieczarki pokroić i usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka ubić z solą, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. Wlać olej i delikatnie wmieszać przesianą mąkę razem z przyprawą curry. Przelać do formy o wymiarach
https:KKuchniaMniampotraktować jako danie obiadowe, kolację, jako dodatek do mięsa lub przystawka na imprezie... Pełna dowolność:-) Składniki: 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus 1 średnia cukinia ok. 200 ml gęstego sosu pomidorowego (ja użyłam gotowca do steków) 1-2 jajka 150 g żółtego sera do farszu + 50 g do posypania
IMPRESJA SMAKUpanierujemy w następującej kolejności, najpierw w mące ziemniaczanej, a potem w jajku. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić.3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy.4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka!Smacznego
Kuchnia domowa AniKilkanaście lat temu na imieninowe świętowanie w pracy, tą pyszną sałatkę przyniosła Moniczka. Polubiliśmy ją bardzo! I Monikę i sałatkę:) I chociaż nasze zawodowe ścieżki się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzepis na śledzia inaczej. Składniki 4 filety świeżego śledzia 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu szczypta wędzonej papryki pół szklanki mąki pszennej
R'n'G Kitchendrugą miseczkę wsypać bułkę tartą Maczać patison wpierw bułce, potem w jajku i znów w bułce Smażyć z obu stron na dość głębokim gorącym oleju - z obu stron. Można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę
Proste PotrawySkładniki opakowanie ciasta francuskiego pęczek szparagów tarty ser Grana Padano ser sałatkowy ziołowy wędzony boczek jajko Przygotowanie Z ciasta wyciąć kwadraty. Na jednej partii położyć owinięty
Gaździnka warzySkładniki: 6-7 świeżych pieczarek 1/2 opakowania serka mascarpone 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia 400 g śmietany 12
kgwjanczewoNie tylko na obiad Składniki • 1 podwójna pierś z kurczaka • 2 jajka • 2 łyżki śmietany • 3-4 łyżki mąki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • 2 łyżki
W królestwie smaków BeatyIdealne dla gości. Składniki 500 g białych szparagów 1 łyżeczka cukru sól 2 jajka 125 g śmietany słodkiej biały pieprz pomarańcza 2 żółtka 150 ml
R'n'G Kitchenkwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne. Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki oleju roślinnego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSezon na szparagi rozpoczęty. Proponujemy w chrupiącej panierce. Składniki pęczek zielonych szparagów 2 jajka pół szklanki maki Panierka : szklanka bułki tartej pół szklanki startego parmezanu sól
R'n'G KitchenSkładniki: 1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 7 pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki po szczypcie tymianku papryki ostrej
kgwjanczewoSkładniki ciasto francuskie 2 płaty ser żółty 10 dkg szynka 10 plasterków pieczarki 10 szt jajko 1 szt czarny sezam sól i pieprz Sposób przygotowania Pieczarki
czarrna od kuchniPrzepis inspirowany blogiem "Gotuję bo lubię". Składniki Ciasto : 350 g mąki pszennej 1 jajko 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru
R'n'G KitchenZwykłe mielone zalane ostro-słodką zalewą pomidorową z warzywami. Sprawdzą się na kolację, przystawkę i np. podczas spotkania ze znajomymi. Można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1/2 kg mielonej wieprzowiny, sól, pieprz, jajko, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, szczypta curry, 2 łyżki bułki tartej, czerwona
Z miłości do słodkościmakaronem ryżowym - sałatka z zupek chińskich - sałatka z kurczakiem i ananasem Oprócz sałatek możecie postawić garść przystawek, czyli np. koreczki z żółtego sera i oliwek, talerz szynek, talerz różnorodnych serów. Dobrze sprawdzi się także tutaj pocięta w plastry pieczeń z jajkiem podana na zimno. Mi nie pozostało teraz nic innego jak życzyć Wam udanego wieczoru! A w Nowym Roku samych
Poezja Smaków - blog kulinarnyjeśli mam być szczera zjadłam połowę na raz;) Była po prostu fantastyczna! Tarta idealnie nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Korzystajcie, dopóki bób jest świeży i młody;) Składniki : 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki soli 200g bobu 150g szynki pokrojonej w kostkę 100ml mleka 100ml śmietany 2 jajka 2 łyżki
Codzienne GotowanieSmaczna przystawka ,ewentualnie lekka kolacja. Składniki 4 pomidory (u mnie malinowe) ząbek czosnku łyżeczka bazylii 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 250 ml mleka 4 jajka masło do posmarowania foremek starty parmezan do oprószenia foremek pęczek koperku sól ,pieprz Przygotowanie Masło rozpuszczamy w rondelku ,oprószamy mąką ,podgrzewamy cały czas mieszając. Wolno wlewamy mleko ,podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Zdejmujemy
R'n'G KitchenIdealne na szybką przekąskę. Składniki: 40 dag młodej cukinii 6 dag żółtego sera 2 jajka 1/3 szklanki otrąb pszennych Sól czosnkowa Tłuszcz do smażenia Ketchup Sposób
Tradycyjna KuchniaDziś kolejna wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie. Wiadomo, że nie może się ono obyć bez jajek. Tym razem będą to jajka faszerowane z tuńczykiem. Pasta
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 6 jaj 1 marchewka pieprz ziarnisty 1 słoiczek majonezu wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Marchewkę gotujemy na pół twardo i kroimy na
Domowy Smak Jedzeniafont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szybkie w przygotowaniu i niezwykle soczyste. Można podawać jako przystawkę lub do obiadu. Składniki: 10 pieczarek z dużymi kapeluszami 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 2 łyżeczki serka Bieluch sól, pieprz do panierowania: 1 jajko i bułka tarta do smażenia: masło lub olej Odkrój trzonki pieczarek. Zblenduj je (lub drobno posiekaj) z czosnkiem
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 500 g łopatki żółta i czerwona cebula duży ząbek czosnku kromka chleba jajko sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel maggi sos: 20 dag
Gaździnka warzyładnie prezentująca się forma przystawki na święta, przyjęcia lub po prostu jako element kolacji lub śniadania. Jaja faszerowane Pastą Jajeczną - Składniki: (na ok. 10 połówek faszerowanych jaj)7 jajek1,5 łyżki majonezu1 łyżka twarożku1/4 cebuliok. 10 g żółtego serapół łyżeczki miękkiego masłasól pieprzszczypiorek (opcjonalnie)Jaja faszerowane Pastą Jajeczną - Sposób przygotowania:Wszystkie jajka gotujemy na twardo. Pięć
Słodka Stronasklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz.Składniki:1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniasólpieprztymianek2 jajka0,5 szklanki oliwy z oliwek0,5 małej cukini100 g sera feta1 łyżeczka skórki z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy
CiastkozercyKolejny fajny i szybki pomysł na pyszną i sycącą przekąskę. Tradycyjny chleb w jajku pod finezyjną nazwą tostów francuskich nabiera całkiem innej barwy. Dzięki dodatkom i
Malinowe PocałunkiRoladki z łososia wędzonego :) Składniki na dwie porcje: 100 g łososia wędzonego;2 jajka;łyżka musztardy francuskiej;serek mascarpone około 50g;świeży koperek;sól, pieprz
Miksturownikpowstał z białego sera, szynki i szczypioru. Całość dodatkowo posypana odrobiną ostrego parmezanu i pyszne śniadanie, bądź przystawka gotowa:) Tak jak poprzednio, wszystko przygotowałam wieczorem a rano tylko zapiekłam;) Składniki:250g ciasta francuskiego,125g białego sera,1/2 pęczka szczypioru,50g szynki,jajko,sól, pieprz,2 łyżki startego parmezanu. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 prostokątów o wym. 15x5cm. Połowę ułożyć
Z miłości do słodkości