przetwory - 14998 przepisów (strona:416/1000)

Krucha tarta ze śliwkami i kremem 150

reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs.  Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w  occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką 158

Robiliście kiedyś sałatkę ze śliwką węgierką? Jesień to przecież czas, kiedy śliwki węgierki dodajemy do wszystkiego -od ciast do przetworów. Są takie piękne – żółte w środku, z welwetową skórką, lekko wydłużone – typowo polskie. Dlatego dziś będzie sałatka ziemniaczana właśnie ze śliwką. Jest tak pyszna, że będę ją robić także po sezonie – ze śliwkami z octu . Sałatkę ziemniaczaną

Ugotowane pozamiatane
Mus z owoców dzikiej róży. 181

owoców dzikiej róży możesz np. dodawać po łyżeczce do herbaty.                   Życzę udanych przetworów

Przepisy i porady kulinarne
Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem 123

olej. Mieszamy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-chleba-makreli-wedzonej-serem/ MieszamWGarnku   Artykuł Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 164

makaronów Bacówki przemawia też fakt, że są przygotowywane ze świeżych jaj, a nie sproszkowanych, jak w większości dostępnych produktów. Na podwieczorek podajmy dziecku owoce – świeże, suszone lub w formie przetworów (uwaga – niezbyt słodkich, bez konserwantów, substancji żelujących i sztucznych). Od czasu do czasu może to także być kawałek czekolady, np. Deserowej 70% lub dostępnej tylko w sklepach Bacówki hiszpańskiej czekolady

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek 154

mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-sok-warzywno-owocowy-buraka-selera-marchewki-jablek/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Grzybki marynowane i "Katedra w Barcelonie" 179

Przy tegorocznym wysypie grzybów te ładniejsze okazy wkładam do słoików. Zimą i jesienią będą dodatkiem do sałatek lub przegryzkami, gdy najdzie nas ochota na coś wyrazistego

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 112

zabielamy śmietaną. Podajemy z natką pietruszki. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ze-swiezych-grzybow-2/ MieszamWGarnku Artykuł Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Marynowana lakówka ametystowa 189

Lakówka ametystowa - laccaria amethystina ( Huds ) Cooke - piękny grzyb którego poznałam w tym roku. Jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym, ma grube, rzadkie, często pofalowane blaszki. Młode owocniki są

Moje Małe Czarowanie
Współpraca z Jamar. 89

kolejną paczuszką, otóż podjęłam kolejną współpracę, tym razem z firmą  JAMAR , która posiada w swojej ofercie warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, sosy w słoikach, przeciery, ketchupy, przetwory owocowe i wiele innych produktów. Każdy znajdzie coś dla siebie. W paczuszce znajdowało się kilka produktów, które z przyjemnością wykorzystam w kuchni, już nawet mam kilka pomysłów. Jak jesteście ciekawi

Izabelawkuchni
Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach 118

wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybki-chleb-orkiszowo-pszenny-drozdzach/ MieszamWGarnku   Artykuł Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Marynowane borowiki szlachetne vel prawdziwki 160

Opisywałam już marynowane podgrzybki, opieńki, muchomorki rdzawobrązowe a o prawdziwkach zapomniałam? chyba wyleciały mi z pamięci. Nadrabiam szybciutko i napisze jak ja marynuję borowika szlachetnego vel

Moje Małe Czarowanie
Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado 108

podajemy na sałacie, polane sosem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/pieczone-warzywa-sezonowe-sosem-awokado/ MieszamWGarnku Artykuł Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Prawdziwki marynowane 214

Prawdziwki marynowane Najlepsze grzyby do marynowania są małe i twarde. W tym roku na brak grzybów nie mogliśmy narzekać,  Półki w spiżarni uginają się od słoików, różnych przetworów. W zimie będzie co jeść. Składniki: 2 -kg prawdziwków Zalewa; 4 - szkl wody 1 - szkl octu 1- łyżka soli 4 - łyżki cukru 15 - ziela angielskiego 6 -     liście laurowe pieprz

Kuchnia Danusi
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 265

wielkości około 1,5cm. Mięso dzielimy najpierw wzdłuż mięśnia, następnie w poprzek włókien mięśniowych w kostkę o boku około 3cm. Odważamy potrzebną ilość soli – jeśli wolicie bardziej słone mięsne przetwory użyjcie 20g soli na 1kg mięsa. Jeśli mniej słone – 15g soli na 1 kg mięsa jest optymalną ilością. Uwaga – ważąc mięso nie ważymy razem z nim wędzonej słoniny!   Kolorowy

Karo in the Kitchen