W miniony weekend udało nam się wreszcie wyskoczyć na Podlasie. Mamy tam miejsce, nie swoje chociaż bardzo bliskie, do którego czasami jedziemy żeby naładować akumulatory. Ja
Smaczna PyzaNa wsi jak to na wsi - lenistwo więc najlepiej zrobić do jedzenia coś prostego, szybkiego i z dodatkiem czegoś co właśnie się zebrało. W podlaskim domku
Smaczna PyzaNie mam swojego ogródka bo nie jestem typem ogrodniczki. Jakoś nigdy nie sprawiało mi radochy grzebanie się w ziemi i szczerze zazdroszczę takiej pasji innym. To
Smaczna PyzaLato w lesie to obfitość leśnych owoców. Są zupełnie inne niż te hodowlane. Mniejsze, ale za to dużo bardziej pachnące i intensywne w smaku. Będąc na
Smaczna PyzaMuchomor czerwieniejący Amanita rubescens to jeden z jak najbardziej jadalnych przedstawicieli rodziny muchomorowatych. W Polsce dość mało znany, ale np. na Słowacji zbierany chętnie i masowo
Smaczna PyzaMuchomory czerwieniejące to jadalny gatunek muchomora. Opisałam go wczoraj i pokazałam po to żeby przybliżyć Wam tego mało znanego grzyba. Gdy sucho w lesie i innych
Smaczna PyzaGofry kojarzą mi się z latem, nadmorskimi kurortami i budkami - przyczepami gdzie można je było kupić. Od dawna chciałam móc robić je w domu, ale nie
Smaczna PyzaSprawdzając zamrażarkę odkryłam w niej ostatnią paczuszkę mrożonej zimą bani czyli zwykłej dyni ! Upiekłam jakiś czas temu całą, razem ze skórą, a potem wybrałam miąższ i
Smaczna PyzaPiaskowiec modrzak Gyroporus cyanescens to dość rzadki grzyb jadalny. Znajduje się nawet na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "rzadki" co oznacza
Smaczna PyzaNie piekłam ładnych kilka dni bo było tak gorąco, że na samą myśl o włączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy
Smaczna PyzaKilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu kulinarnym zorganizowanym przez markę Pudliszki. W studio Cook up mieliśmy przygotować różne dania wykorzystując ketchup. To produkt, który
Smaczna PyzaCzernidłak kołpakowaty Coprinus comatus to bardzo pospolity grzyb wyrastający często w ogrodach, parkach, przy leśnych drogach, na łąkach, polach, pastwiskach, w miejscach ruderalnych - często w gromadach
Smaczna PyzaMorele, pachnące słońcem kulki... Zawsze je uwielbiałam choć rzadko trafiały do deserów czy dań bo najchętniej zjadam je po prostu same, na surowo. Tym razem kupiłam
Smaczna PyzaJeden konkurs zakończyliśmy to może następny ? Jak szaleć to szaleć ! Tym razem do wygrania będą 2 nagrody w postaci paczek wypełnionych produktami sponsora czyli firmy Lubella
Smaczna PyzaJabłka mają dużo naturalnej pektyny. Można wykorzystać je łącząc z innymi owocami i robić dżemy bez dodatku żelfixów czy cukru żelującego. Tym razem kwaśne papierówki i
Smaczna Pyza