Maślak pstry Suillus variegatus - ja znam go bardziej pod nazwą bagniak, jakubek czy miodówka i takich nazw używa się w różnych regionach Polski. To grzyb mikoryzowy
Smaczna PyzaTwardzioszek przydrożny Marasmius oreades to jeden z pierwszych grzybów jakie nauczyłam się zbierać pod czujnym okiem Babci. Już jako trzyletni brzdąc cierpliwie wyskubywałam przydróżki z trawy
Smaczna PyzaMielone z kaszą i ogórkiem - brzmi bardzo zwyczajnie, prawda ? W wyobraźni widzę kotleta mielonego, obok stertkę kaszy i może mizeria do tego ? Tak to się kojarzy
Smaczna PyzaGalaretek kolczasty Pseudohydnum gelatinosum - to grzyb o nieco dziwnej, galaretowatej konsystencji.Podobno skropiony cytryną i zjedzony na surowo smakuje nieco jak ostryga. Przyznam, że jak dotąd nie
Smaczna PyzaBorowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami :- Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie
Smaczna PyzaBorowik zajęczy Xerocomus subtomentosus - podgrzybek zajęczy, zajączek to także dobrze znany grzyb jadalny. Może nie tak chętnie zbierany jak podgrzybek brunatny, nie tak wartościowy i aromatyczny
Smaczna PyzaMaślak zwyczajny Suillus luteus - jeden z najbardziej znanych i bardzo chętnie zbieranych grzybów w Polsce. Ma swoich wiernych fanów, którzy uwielbiają potrawy z ślimakowatych, śliskich maślaczków
Smaczna PyzaKoźlarze o czerwonych kapeluszach to po podlasku kraśniaki. Ta nazwa obejmuje właściwie dwa gatunki czyli Koźlarza pomarańczowożółtego Leccinum versipelle i koźlarza czerwonego Leuccinum aurantiacum.Dzisiaj opowiem Wam
Smaczna PyzaLakówka ametystowa Laccaria amathistina - czyli trochę koloru w lesie.To barwne, nieduże grzybki - jadalne, ale mało wyraziste i nieduże więc prawdę mówiąc nie warto sobie nimi zawracać
Smaczna PyzaOpieńki to grzyby kojarzące się z późną jesienią. Do niedawna wszystkie były zaliczane do jednego gatunku. Później przyjrzano im się dokładnie i wydzielono kilka odrębnych. Najbardziej
Smaczna PyzaDzieżka pomarańczowa Aleuria aurantia - barwny grzyb, który wygląda na ziemi jakby ktoś rozrzucił kawałki skórki pomarańczowej.Atlasy podają, że jest grzybem jadalnym, ale ze względu na
Smaczna PyzaWitam wszystkich po urlopowym odpoczynku ! Mam nadzieję, że choć troszeczkę za mną tęskniliście ?Niektórzy pewnie nawet nie zauważyli mojej nieobecności bo prawie codziennie był do obejrzenia
Smaczna PyzaPo kilkudniowym pobycie w lesie zachciało mi się konkursu. Oczywiście grzybowego żeby było na temat. Liczę na to, że Wam też taka zabawa przypadnie do gustu
Smaczna PyzaGąsówka fioletowawa, dawniej gąsówka naga, Lepista nuda to dość pospolity jesienny grzyb chociaż czasami pojawia się już dużo wcześniej bo nawet w maju. Zbieram go chętnie
Smaczna PyzaGąsówki fioletowawe czyli nagie to smakowite grzyby. Bardzo je lubię i chętnie zbieram jeśli na nie natrafię. Jakoś tak się stało, że na Podlasiu przez kilka
Smaczna Pyza