Postanowiłam zrobić własny ketchup a ponieważ dostałam w prezencie od firmy Pudliszki kosz świeżych, dorodnych pomidorów więc miałam już podstawowy składnik. Dokładnie z takich samych ta
Smaczna PyzaJuż kisiłam kalafiora, ale tak zwyczajnie - pozostał po ukiszeniu biały. Postanowiłam więc coś zmienić żeby prezentował się inaczej. Taki różowy, dodany do sałatki, będzie wesołym, kolorowym
Smaczna PyzaPomidory suszone o tej porze roku robią chyba wszyscy blogerzy bo codziennie ktoś wrzuca swój post na ten temat. Ja nie mogę być gorsza, prawda ? Szczególnie
Smaczna PyzaBuraczki z papryką to sałatka jaką robię przede wszystkim z myślą o sobie bo moi panowie nie lubią papryki. Ta nie jest wcale mocno wyczuwalna, ale
Smaczna PyzaBułeczki drożdżowe, pachnące cynamonem, a w środku dojrzałe, słodkie śliwki . . . Czy może być coś lepszego na drugie śniadanie albo deser do popołudniowej herbaty ?Już sam zapach
Smaczna PyzaKrólik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś
Smaczna PyzaPlacuszki wyszły cudowne - po prostu rozpływały się w ustach. Dawno nie robiłam takich i sama byłam zachwycona ich smakiem i konsystencją. Takie placki to dobry pomysł
Smaczna PyzaPochwiak jedwabnikowy Volvariella bombycina to dość rzadki i według mnie wyjątkowo śliczny grzyb. Teoretycznie jadalny, ale dość nieładnie pachnie i jest mało wydajny więc nie warto
Smaczna PyzaPłachetka zwyczajna nazywana do niedawna kołpakowatą Cortinarius caperatus - grzyb miejscami bardzo pospolity i chętnie zbierany bo oczywiście jest jak najbardziej jadalny. Lokalnie nazywa się go turkiem
Smaczna PyzaSiedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. Jeszcze do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października
Smaczna PyzaKruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam
Smaczna PyzaPizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaTe gofry z marcepanem to taka kombinacja jaką popełniłam jakiś czas temu. Ciekawy posmak migdałów więc gofry wyszły nieco inne niż zwykłe i same w sobie
Smaczna PyzaKochani, odlatuję ! Toskania już na mnie czeka więc do zobaczenia za jakiś czas. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKoźlarz babka Leccinum scrabum to tylko jeden z wielu podobnych do siebie koźlarzy. Ma sporo krewniaków, którzy nie zawsze wyraźnie się odróżniają. Zwykły grzybiarz widzi po
Smaczna Pyza