Porady kulinarne: Zakup zmywarki – na co zwrócić uwagę? 200Obecnie zmywarka jest niemal obowiązkowym elementem praktycznie każdej kuchni. Nie wyobrażamy sobie bez niej życia, szczególnie, gdy posiadamy dzieci. Jednak przed zakupem tej najlepszej i najbardziej
WojnaNaSmaki.pl
Porady kulinarne: Dieta w Wielkim Poście a zdrowie 169Specjaliści dowodzą – w oparciu o badania przeprowadzone na owadach oraz zwierzętach – , że sytuacja postu, a więc ograniczonego dostępu naszego organizmu do kalorii ma pozytywny wpływ
WojnaNaSmaki.pl
Serduszkowy gulasz 223Ten gulasz robiłam dawno temu...i całkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe
Moje domowe kucharzenie
Zupa- krem z dyni z prażonymi pestkami! 219Gęsta, kremowa, sycąca, napawa kolorem, smakuje orientem. Tak pokrótce mogłabym opowiedzieć o tej zupie. Wyszło pysznie! Palce lizać! SKŁADNIKI: - 600 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
SMYKWKUCHNI
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 242Pyszne, rozpływające się w ustach mięso w kremowym sosie na bazie świeżych pieczarek, cebuli i musztardy. Wspaniała potrawa nie tylko na co dzień, ale także na
Kuchnia Ellie
Dlaczego jestem zmęczona i moje pierwsze spotkanie z kaszą jaglaną na deser 391Nie mam siły. W ogóle. Ale może zacznę od początku... Wczoraj zaczęłam praktyki. Bałam się strasznie, że będzie... No cóż, strasznie . Na szczęście okazało się, że
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny z chrupiaca skorka 262Bardzo chciałam napisać Wam dzisiaj o pysznym risotto, optymistycznie zielonym i pachnącym... niestety nie jest optymistycznie i risotto musi poczekać. Od rana męczy mnie gorączka, która
Dzieje kuchennej Wiewióry
ZUPA OWOCOWA - WIŚNIE + SUSZONE OWOCE. 197My podobno jesteśmy gadułami. Najstarsi górale mówią, że to genetycznie uwarunkowane, wyssane z mlekiem matki, przekazywane z dziada pradziada. Mówimy dużo, mówimy często, mówimy głośno i
Wypisz Wymaluj
Mule w sosie pomidorowym 279Zdarzyło mi się jeść mule raz, czy dwa, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli
Pasja Smaku
Aïoli - prowansalski sos czosnkowy 331Sos aïoli , znany również po oksytańsku alhòli i katalońsku allioli jest fundamentem kuchni śródziemnomorskiej . Jego prowansalska nazwa wywodzi się od łacińskich słów alium oraz
Food Square
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem 271Dzisiaj znów lekko i dietetycznie, czyli samotnego gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu
W poszukiwaniu inspiracji
Stek wołowy półkrwisty+wysmażony z kukurydzą 217Coś dla prawdziwych mięsożerców! A mianowicie SZTEJK! Czytaj więcej »
Pasja tworzenia
CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA 527Malakoff to słynny austriacki deser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest
Ostra na Słodko
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem 272Codziennie rano przygotowuję córce drugie śniadanie do szkoły. Oprócz kanapki zawsze muszę jej wkładać coś słodkiego czyli jakiś batonik, cukierki. Dlaczego muszę? Ponieważ wszystkie dzieci
Amatorka kuchenna
Tarta ze szpinakiem 258Proste, szybkie i smaczne to chyba najlepsza rekomendacja dla tarty ze szpinakiem. 2 opakowania ciasta francuskiego 400-500 g szpinaku w liściach mrożonego lub świeżego 200
Humanistka w kuchni