Sos aïoli , znany również po oksytańsku alhòli i katalońsku allioli jest fundamentem kuchni śródziemnomorskiej . Jego prowansalska nazwa wywodzi się od łacińskich słów alium oraz
Food SquareDzisiaj znów lekko i dietetycznie, czyli samotnego gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu
W poszukiwaniu inspiracjiCoś dla prawdziwych mięsożerców! A mianowicie SZTEJK! Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaMalakoff to słynny austriacki deser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest
Ostra na SłodkoCodziennie rano przygotowuję córce drugie śniadanie do szkoły. Oprócz kanapki zawsze muszę jej wkładać coś słodkiego czyli jakiś batonik, cukierki. Dlaczego muszę? Ponieważ wszystkie dzieci
Amatorka kuchennaProste, szybkie i smaczne to chyba najlepsza rekomendacja dla tarty ze szpinakiem. 2 opakowania ciasta francuskiego 400-500 g szpinaku w liściach mrożonego lub świeżego 200
Humanistka w kuchniKiedy zeszłego lata moczyliśmy się w budapeszteńskich gorących źródłach, jakby mało nam było 39 stopni Celsjusza w powietrzu, przez myśl nawet nam nie przeszło, że najgorętsza
GRUBY WAŁEKDżem pomarańczowy expres ;-) nagle mi się zachciało dżemu pomarańczowego, poszłam więc do kuchni, wyparzyłam pomarańcze i zrobiłam z nich 0,5 l słoik dżemu z tymiankiem
Co na wege obiad?Kolorowo się z Wami witam- śniadaniowo! Podaje kanapeczki pełne zdrowia i kolorów, których brakuje. Przynajmniej mnie brakuje. Składniki -chleb ciemny razowy -ser topiony truflowy Lactima
Z Kuchni Do KuchniWielka kluska w gardle i trzęsące się dłonie. Dam radę? Nie ucieknę? Podołam? No jasne, że tak. Nie ma innego wyjścia. Nie ma innej opcji
W kuchni Karmel-itkiDawno nie było tutaj czegoś do picia... W lodówce buraki, leżą sobie i czekają. W folderze "zdjęcia" fotki pysznego koktajlu, który niedawno robiłam częściej, a jakoś
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESycący, delikatnie słodki w smaku pudding ryżowy :) ~ Pudding z płatków ryżowych z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 50g płatków ryżowych 10g mąki ryżowej 5g świeżo mielonego siemenia lnianego
Kuchenny Skrawek NiebaPieczarki, to według mnie bardzo smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Dodając kilka plasterków możemy znacząco urozmaicić potrawę. Ten niepozorny szaro-biały grzyb zawiera w
Słodkie okruszkiSkładniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera 1 duża pietruszka 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1,5 l wywaru mięsnego gałka
O kuchni z uczuciemPo raz pierwszy miałam przyjemność wypróbować makaronu gryczanego..a to dzięki uprzejmości rodzinnej wytwórni makaronów Bio-Fabijańscy . W ofercie tej wytwórni możemy także znaleźć makarony
Moje domowe kucharzenie