przepisy - 15596 przepisów (strona:328/1040)

Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 167

Fenkuł, nazywany też koprem włoskim, był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zastosowane w kuchni znajdują tworzone u nasady pędów białe "bulwy". Można jadać je

W SMAK
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 131

Polędwiczka to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Jest tak delikatna, że do jej przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem

W SMAK
Zielona tarta na francuskim cieście z ricottą i gorgonzolą 168

Przez dłuższy czas zastanawiałem się, co zrobić z brokułem gałązkowym, który udało mi się kupić. Nie chciałem przyrządzać go jak zwykłego brokuła, więc wykorzystałem jako składnik

W SMAK
Leczo z cukinią 155

13 zł za 5 kg papryki. Jak można się oprzeć? ;) Składniki (na spory garnek): kilka średniej wielkości cukinii kilka papryk (użyłem czerwonych, ale możesz dodać różnokolorowe

W SMAK
Królik w sosie pieczarkowym z dynią makaronową 128

Mięso królika jest bogate w białko - zawiera go o ponad jedną piątą więcej niż inne gatunki. Na dodatek 90 proc. białka z mięsa królika jest przyswajalne

W SMAK
Sorbet arbuzowo-limonkowy 160

Cieszmy się ostatnimi ciepłymi, słonecznymi dniami tego lata. Za kilka tygodni przyjdzie pora na lody czekoladowe i karmelowe - sorbety nie będą smakować aż tak rozkosznie. Składniki

W SMAK
Pęczotto z pieczarkami i groszkiem cukrowym 133

Wszyscy znają risotto, ale nie każdy wie, że równie pyszne danie można zrobić z naszej rodzimej kaszy - pęczaku. Pęczak to krupa jęczmienna - ziarno w całości, jedynie

W SMAK
Pieczona dynia piżmowa 186

Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana dość rzadko, ale można ją spotkać. Smakiem różni się nieco od dyni zwyczajnej. Mi najbardziej smakuje

W SMAK
Pieczony łosoś z sosem z wina 134

To kolejne danie, które daje się przyrządzić w pół godziny, a nawet w 20 minut. Łosoś piecze się bardzo szybko, a pieczenia nie należy przedłużać, by

W SMAK
Kokosowy pudding z czarnego ryżu 125

Czarny ryż jest kleistą odmianą tego zboża, o charakterystycznym orzechowym posmaku. Po ugotowaniu ziarna zmieniają barwę z czarnej na ciemnofioletową. Spowodowane jest to wysoką zawartością antocyjanów

W SMAK
Złote racuchy z dyni 152

Dynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji

W SMAK
Galette pigwowo-cytrynowa 162

Galette to inaczej tarta rustykalna. Robi się ją z kruchego ciasta, ale do jej pieczenia nie używa się formy. To, co się w niej znajdzie, po

W SMAK
Zimowa pomidorowa z ryżem i bazylią 126

Pomidory sprzedawane w sklepach pod koniec października raczej nie nadają się już na zupę. Zwykle dostępne są owoce odmian, do których wprowadzone zostały geny rin (opóźnionego

W SMAK
Makaron rigatoni z delikatnym łososiem w śmietanie 203

To proste danie można przygotować w niecałe pół godziny, więc świetnie sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, na przykład podczas wizyty niespodziewanych, głodnych gości. Ja użyłem makaronu

W SMAK
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 195

To moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem

W SMAK