Fenkuł, nazywany też koprem włoskim, był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zastosowane w kuchni znajdują tworzone u nasady pędów białe "bulwy". Można jadać je
W SMAKPolędwiczka to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Jest tak delikatna, że do jej przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem
W SMAKPrzez dłuższy czas zastanawiałem się, co zrobić z brokułem gałązkowym, który udało mi się kupić. Nie chciałem przyrządzać go jak zwykłego brokuła, więc wykorzystałem jako składnik
W SMAK13 zł za 5 kg papryki. Jak można się oprzeć? ;) Składniki (na spory garnek): kilka średniej wielkości cukinii kilka papryk (użyłem czerwonych, ale możesz dodać różnokolorowe
W SMAKMięso królika jest bogate w białko - zawiera go o ponad jedną piątą więcej niż inne gatunki. Na dodatek 90 proc. białka z mięsa królika jest przyswajalne
W SMAKCieszmy się ostatnimi ciepłymi, słonecznymi dniami tego lata. Za kilka tygodni przyjdzie pora na lody czekoladowe i karmelowe - sorbety nie będą smakować aż tak rozkosznie. Składniki
W SMAKWszyscy znają risotto, ale nie każdy wie, że równie pyszne danie można zrobić z naszej rodzimej kaszy - pęczaku. Pęczak to krupa jęczmienna - ziarno w całości, jedynie
W SMAKDynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana dość rzadko, ale można ją spotkać. Smakiem różni się nieco od dyni zwyczajnej. Mi najbardziej smakuje
W SMAKTo kolejne danie, które daje się przyrządzić w pół godziny, a nawet w 20 minut. Łosoś piecze się bardzo szybko, a pieczenia nie należy przedłużać, by
W SMAKCzarny ryż jest kleistą odmianą tego zboża, o charakterystycznym orzechowym posmaku. Po ugotowaniu ziarna zmieniają barwę z czarnej na ciemnofioletową. Spowodowane jest to wysoką zawartością antocyjanów
W SMAKDynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji
W SMAKGalette to inaczej tarta rustykalna. Robi się ją z kruchego ciasta, ale do jej pieczenia nie używa się formy. To, co się w niej znajdzie, po
W SMAKPomidory sprzedawane w sklepach pod koniec października raczej nie nadają się już na zupę. Zwykle dostępne są owoce odmian, do których wprowadzone zostały geny rin (opóźnionego
W SMAKTo proste danie można przygotować w niecałe pół godziny, więc świetnie sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, na przykład podczas wizyty niespodziewanych, głodnych gości. Ja użyłem makaronu
W SMAKTo moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem
W SMAK