Coraz bliżej weekendu, a co z tym idzie, zaczynamy myśleć o wypiekach, które poczynimy gdy będziemy mieć trochę więcej czasu. Prawda? A może myślicie już o świętach i szukacie świątecznych inspiracji? Nie ważne jaka jest odpowiedź, jeżeli weszliście tu w poszukiwaniu przepisu na pyszny jesienno-zimowy sernik, to jesteście w odpowiednim miejscu. Są dwa rodzaje sernikożerców - Ci którzy uwielbiają puszyste
Słodkie Przyjemnościwiele innych ciekawych wskazówek. Książka posiada świetne zdjęcia ryb, potraw i natury, które przenoszą nas w sielski świat stawów Milickich. Fotografia zdziałała cuda. Książka pojawi się w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum
Niezły MłynekPyszna zupka z karpia z pulpecikami.Bardzo często ją gotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek
Bajeczna KuchniaPaszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej sól
Bajeczna KuchniaJajka faszerowane to bardzo doskonała przekąska na świąteczny stół wielkanocny.Ja bardzo często podaję na różne uroczystości rodzinne. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 500 gram pieczarek majonez sól,pieprz przyprawa maggi olej do smażenia oliwki do dekoracji Sposób przygotowania: Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki,usmażyć na oleju,ostudzić.Jajka przekroić na pół wydrążyć żółtka.Pieczarki i żółtka zmielić
Bajeczna Kuchniapieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. To jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych
Kolorowy Przepisownikpodobną przygodę,testować produkty zarejestrujcie się przez link polecający: https://ekspert.streetcom.pl/pl/secured/user/share-registration/694411aa025a1b5110270290ff246cbf zapoznajcie się jeszcze dokładniej z firmą dr Gerard i ich produktami,naprawdę warto.Pojawiają się również świąteczne propozycje,warto skorzystać http://drgerard.eu/ MOŻE ZNACIE TE PYSZNE CIASTECZKA? JEŚLI TAK,TO KTÓRE NAJBARDZIEJ PRZYPADŁY WAM DO GUSTU
Niespełnione zdolności kulinarnePstrąg pieczony z warzywami to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać na świąteczny lub rodzinny obiad. Wystarczy rybę przyprawić, dodać warzywa i całość upiec w piekarniku. Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku i uwierzcie mi – danie wyszło rewelacyjne. Aby posiłek był jeszcze bardziej syty, upieczone pstrągi podałam z domowymi frytkami. Pycha :) Składniki
UgotowaćJuż niedługo Boże Narodzenie, jedną z moich propozycji na świąteczny stół jest pstrąg w galarecie. Składniki: 2 świeże pstrągi 1 litr wody 4 łyżki octu 2 średniej wielkości marchewki 1/2 szt niezbyt dużego selera 1/2 por część biała sól, pieprz w ziarenkach, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: żelatyna, zielony groszek Sposób wykonania: Do garnka wlałam wodę, dodałam pokrojoną
Darcia w kuchniBowiem jak wszystkim wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego. Tak więc nie rozpisując się już więcej, przytaczam dziadkowe notatki, mając na uwadze, że zbliża się do nas coraz szybciej okres świąteczny w którym przepis ten może być wielce użyteczny. Podane proporcje pozwalają na zapeklowanie 10 kg mięsa ( jeżeli chcemy użyć peklówki do przyprawienia kiełbasy to stosujemy drobniejszą sól i bardziej rozdrabniamy
Miód i pieprzRybę po grecku chyba wszyscy znamy. Króluje na świątecznych stołach i imprezach. Pamiętam jeszcze w domu moja mama robiła i tak przechodzi ten smak z pokolenia na pokolenie. Moje dzieciaki też bardzo ją lubią. Bardzo lubimy również rybę po japońsku , która trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja
O kuchni z uczuciembrownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać i najchętniej wyjadałoby się je prosto z pudełka – teraz w nowym, świątecznym opakowaniu! Ale nie nie nie! Ja mam dziś dla Was przepis na przepysznych deser z ich użyciem! Idealny np. na romantyczną randkę! Połączenie Carte D’or Chocolate Brownie
Ostra na Słodkospokój, proszę o cierpliwość, bo na Wigilię będzie koło plus 1, a w Moskwie podobno minus 40... No cóż, jaka pogoda by nie była, jedno jest pewne - czeka nas świąteczne przesiadywanie za stołem, przyjmowanie gości, bycie gośćmi tu i ówdzie. I jeszcze jedno - jedzenie + ewentualne picie, napitki tudzież inne trunki. Ale dorzucić do zdrowego rozsądku coś na usprawnienie wątroby
Right Behind The KitchenPani Walewska to nasze tradycyjne ciasto świąteczne. Był taki czas, gdy przynajmniej dwa razy w roku Pani Walewska gościła na naszym stole. Potem jej długo nie było, bo ileż można jeść to samo ciasto w każde święta :). Ale teraz z powrotem wraca do łask. Ma ponadczasowy smak, który mimo wszystko się nie nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie