przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:94/209)

Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem 185

podczas adwentu większość z nas stara się w piątki pościć. A co wtedy jemy? A no ryby właśnie . Właśnie dlatego polecam szczególnie na piątkowy, ale też codzienny, a nawet świąteczny obiad czy kolację. Składniki: 370g fileta z pstrąga łososiowego kilka średnich ugotowanych ziemniaków 1/2 brokuła pieprz cytrynowy świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa sól Beszamel: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki

Kolorowy Przepisownik
Jedzonko do pracy #47 187

Witajcie w pierwszą grudniową środę. Mam nadzieję, ze grudzień przywitał Was lepszą pogodą niż mnie;) Teraz pewnie wszyscy szukają już przepisów świątecznych i mało kto myśli o zestawach jedzenia na wynos, ale jestem pewna, że większość z Was nadal chodzi do pracy czy szkoły, a tam przecież trzeba coś jeść ;) Zapraszam na dzisiejszy zestaw :)  Śniadanie : Sałatka ziemniaczana z dodatkiem

Codzienne Gotowanie
Rodzinne pierniczki (dojrzewające dzień) 208

przepis jest już u nas tradycją. Korzysta z niego i babcia, i mama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki

W kuchni bez szafek
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 287

dalszym wegańskim gotowaniem. Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super

Plate of Joy
Wyjątkowe ciasto marchewkowe. Ze śliwkami 188

drzew, na chodniki ciągle zasłane grubą warstwą podmokłych liści, na ludzi w zimowych płaszczach (choć rozpiętych); od razu wracamy do listopadowej rzeczywistości. Dzisiaj jeszcze na moment porzucę mój niemal świąteczny nastrój, żeby pokazać Wam ciasto, które przygotowałam już jakiś czas temu. Zapragnęłam ciasta marchewkowego; wiadomo, to najlepsze, co nas może spotkać w pochmurny, jesienny dzień. Zaostrzyłam je imbirem, nadałam czaru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale drozdzowe z orzechami czyli nieNiedzielne Sniadanie odc.73 174

niedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu).  Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 306

się je w czwarty czwartek listopada. Najczęściej wtedy właśnie odwiedzają się krewni z daleka, przylatują członkowie rodzin z innych stanów. To jedyne gwarantowane 4 dni wolnego w roku! Szykowanie świątecznych potraw to rytuał na miarę polskiej Wigili i większość oczekuje na ten moment z utęsknieniem. Główny posiłek to wczesny obiad, około godziny 16. Potrawy na świętecznym, aerykańskim stole ewoluuja

Jem więc Jestem
Pasztet z fasoli z pieczonymi pomidorami, paprykami i bakłażanem 130

podobno jeden z lepszych jaki jedli. Całość uwieńczona pistacjami, które w ogóle sprawiają, iż pasztet staje się bardzo wykwintnym daniem. Może i  u Was w tym roku, na Świątecznym stole, zagości taki właśnie pasztet? Składniki (na tzw. "keksówkę"): 250 gram białej fasoli "Piękny Jaś" z puszki lub suchej, wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 pomidory malinowe

Mango Papaja
Sernik z żurawiną 236

Coraz bliżej weekendu, a co z tym idzie, zaczynamy myśleć o wypiekach, które poczynimy gdy będziemy mieć trochę więcej czasu. Prawda? A może myślicie już o świętach i szukacie świątecznych inspiracji? Nie ważne jaka jest odpowiedź, jeżeli weszliście tu w poszukiwaniu przepisu na pyszny jesienno-zimowy sernik, to jesteście w odpowiednim miejscu. Są dwa rodzaje sernikożerców - Ci którzy uwielbiają puszyste

Słodkie Przyjemności
Ryby są super 152

wiele innych ciekawych wskazówek.  Książka posiada świetne zdjęcia ryb, potraw i natury, które przenoszą nas w sielski świat stawów Milickich. Fotografia zdziałała cuda. Książka pojawi się w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum

Niezły Młynek
Zupa rybna 178

Pyszna zupka z karpia z pulpecikami.Bardzo często ją gotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu  3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz  vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek

Bajeczna Kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami 155

Paszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej  sól

Bajeczna Kuchnia
Jajka faszerowane pieczarkami 190

Jajka faszerowane to bardzo doskonała przekąska na świąteczny stół wielkanocny.Ja bardzo często podaję na różne uroczystości rodzinne. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 500 gram pieczarek majonez sól,pieprz przyprawa maggi olej do smażenia oliwki do dekoracji Sposób przygotowania: Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki,usmażyć na oleju,ostudzić.Jajka przekroić na pół wydrążyć żółtka.Pieczarki i żółtka zmielić

Bajeczna Kuchnia
Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) 383

pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. To jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych

Kolorowy Przepisownik
SŁODKA KAMPANIA DR GERARD 154

podobną przygodę,testować produkty zarejestrujcie się przez link polecający: https://ekspert.streetcom.pl/pl/secured/user/share-registration/694411aa025a1b5110270290ff246cbf  zapoznajcie się jeszcze dokładniej z firmą dr Gerard i ich produktami,naprawdę warto.Pojawiają się również świąteczne propozycje,warto skorzystać http://drgerard.eu/ MOŻE ZNACIE TE PYSZNE CIASTECZKA? JEŚLI TAK,TO KTÓRE NAJBARDZIEJ PRZYPADŁY WAM DO GUSTU

Niespełnione zdolności kulinarne