podczas adwentu większość z nas stara się w piątki pościć. A co wtedy jemy? A no ryby właśnie . Właśnie dlatego polecam szczególnie na piątkowy, ale też codzienny, a nawet świąteczny obiad czy kolację. Składniki: 370g fileta z pstrąga łososiowego kilka średnich ugotowanych ziemniaków 1/2 brokuła pieprz cytrynowy świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa sól Beszamel: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki
Kolorowy PrzepisownikWitajcie w pierwszą grudniową środę. Mam nadzieję, ze grudzień przywitał Was lepszą pogodą niż mnie;) Teraz pewnie wszyscy szukają już przepisów świątecznych i mało kto myśli o zestawach jedzenia na wynos, ale jestem pewna, że większość z Was nadal chodzi do pracy czy szkoły, a tam przecież trzeba coś jeść ;) Zapraszam na dzisiejszy zestaw :) Śniadanie : Sałatka ziemniaczana z dodatkiem
Codzienne Gotowanieprzepis jest już u nas tradycją. Korzysta z niego i babcia, i mama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki
W kuchni bez szafekdalszym wegańskim gotowaniem. Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super
Plate of Joydrzew, na chodniki ciągle zasłane grubą warstwą podmokłych liści, na ludzi w zimowych płaszczach (choć rozpiętych); od razu wracamy do listopadowej rzeczywistości. Dzisiaj jeszcze na moment porzucę mój niemal świąteczny nastrój, żeby pokazać Wam ciasto, które przygotowałam już jakiś czas temu. Zapragnęłam ciasta marchewkowego; wiadomo, to najlepsze, co nas może spotkać w pochmurny, jesienny dzień. Zaostrzyłam je imbirem, nadałam czaru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu). Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem
Dzieje kuchennej Wiewiórysię je w czwarty czwartek listopada. Najczęściej wtedy właśnie odwiedzają się krewni z daleka, przylatują członkowie rodzin z innych stanów. To jedyne gwarantowane 4 dni wolnego w roku! Szykowanie świątecznych potraw to rytuał na miarę polskiej Wigili i większość oczekuje na ten moment z utęsknieniem. Główny posiłek to wczesny obiad, około godziny 16. Potrawy na świętecznym, aerykańskim stole ewoluuja
Jem więc Jestempodobno jeden z lepszych jaki jedli. Całość uwieńczona pistacjami, które w ogóle sprawiają, iż pasztet staje się bardzo wykwintnym daniem. Może i u Was w tym roku, na Świątecznym stole, zagości taki właśnie pasztet? Składniki (na tzw. "keksówkę"): 250 gram białej fasoli "Piękny Jaś" z puszki lub suchej, wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 pomidory malinowe
Mango PapajaCoraz bliżej weekendu, a co z tym idzie, zaczynamy myśleć o wypiekach, które poczynimy gdy będziemy mieć trochę więcej czasu. Prawda? A może myślicie już o świętach i szukacie świątecznych inspiracji? Nie ważne jaka jest odpowiedź, jeżeli weszliście tu w poszukiwaniu przepisu na pyszny jesienno-zimowy sernik, to jesteście w odpowiednim miejscu. Są dwa rodzaje sernikożerców - Ci którzy uwielbiają puszyste
Słodkie Przyjemnościwiele innych ciekawych wskazówek. Książka posiada świetne zdjęcia ryb, potraw i natury, które przenoszą nas w sielski świat stawów Milickich. Fotografia zdziałała cuda. Książka pojawi się w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum
Niezły MłynekPyszna zupka z karpia z pulpecikami.Bardzo często ją gotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek
Bajeczna KuchniaPaszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej sól
Bajeczna KuchniaJajka faszerowane to bardzo doskonała przekąska na świąteczny stół wielkanocny.Ja bardzo często podaję na różne uroczystości rodzinne. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 500 gram pieczarek majonez sól,pieprz przyprawa maggi olej do smażenia oliwki do dekoracji Sposób przygotowania: Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki,usmażyć na oleju,ostudzić.Jajka przekroić na pół wydrążyć żółtka.Pieczarki i żółtka zmielić
Bajeczna Kuchniapieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. To jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych
Kolorowy Przepisownikpodobną przygodę,testować produkty zarejestrujcie się przez link polecający: https://ekspert.streetcom.pl/pl/secured/user/share-registration/694411aa025a1b5110270290ff246cbf zapoznajcie się jeszcze dokładniej z firmą dr Gerard i ich produktami,naprawdę warto.Pojawiają się również świąteczne propozycje,warto skorzystać http://drgerard.eu/ MOŻE ZNACIE TE PYSZNE CIASTECZKA? JEŚLI TAK,TO KTÓRE NAJBARDZIEJ PRZYPADŁY WAM DO GUSTU
Niespełnione zdolności kulinarne