przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:92/209)

Kapusta z grochem 220

kolejna kapusta, która jest u nas na świątecznym stole . My ją wszyscy bardzo lubimy i tak jak kapustę z pieczarkami podaję ją na ciepło. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 300 g grochu połówki Zasmażka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Do smaku sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Groch ugotować al dente uważając

Ala piecze i gotuje
Zdrowe ciasto z jabłkami 212

Ciasto z jabłkami w świątecznym klimacie i do tego fit? Nic prostszego. Dziś przepis na żytnie ciasto z jabłkami i płatkami migdałowymi. Ciasto bardzo lekkie, aromatyczne a co najważniejsze szybkie i łatwe w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 2 duże jabłka 1 łyżka cynamonu 75 g masła 50 g miodu 100g cukru trzcinowego 75 ml mleka 2 jajka 150 g mąki

Kulinarna Patilogia
Schab pieczony z cynamonem i kardamonem 198

Pyszny, soczysty schab idealny na świąteczny stół. Rozpływa się w ustach, do tego pieczone jabłka z cynamonem i kardamonem. Ahhh spróbujcie - będziecie mieć idealną wędlinę na nadchodzące Święta i nie tylko. Składniki: - 1 kg schabu - 2-3 duże jabłka - 1 czubata łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka płaska kardamonu - sól, pieprz - olej Schab zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć i osuszyć

CookYourself
Włoskie świętowanie Bożego Narodzenia w 7 punktach 261

costò l’avermi amato ! Ah, quanto ti costò l’avermi amato ! 7. Świeto Trzech Króli (Objawienie Pańskie – Epifania del Signore). We Włoszech dzień zamykający główny okres świąteczny. W nocy wiedźma Befana pozostawia dzieciom prezenty, a w ciągu dnia po raz kolejny rodziny zasiadają do suto zastawionego stołu. Buon Natale a Tutti

Bon Ton Italia
CIASTECZKA POMARAŃCZOWE 187

smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku z pomarańczy(najlepiej własnoręcznie wyciśniętego) oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia,że ciastka nabierają świątecznego klimatu i smaku. Składniki:   2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 25 dag masła 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy

Niespełnione zdolności kulinarne
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 194

Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę. Będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 250 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 35 g drożdży świeżych 1 jajko całe + 1 żółtko 1 łyżeczka soli

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Śledzie - rożne propozycje przyrządzenia 196

Wigilijnym i świątecznym stole na pewno nie zabraknie śledzi. To taka nasza narodowa przekąska. Odmian przygotowania śledzi, czy sałatek śledziowych jest mnóstwo. W dzisiejszym poście proponuję kilka, które zamieszczałam na moim blogu

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka na choinkę 163

wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 40 minut do lodówki. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy tak, aby ciasto było bardzo cienkie. Wykrajamy za pomocą foremek świąteczne kształty. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Strojenie to już tylko kwestia naszej wyobraźni ☺ My użyliśmy gotowych pisaków cukrowych Dr Oetker, dostępnych niemal w każdym sklepie

Ania i Marcin gotują
Torcik orzechowo-kawowy 212

Święta nie może zabraknąć orzechowych smaków. Torcik orzechowo-kawowy będzie idealny na świąteczny stół – robi się go bardzo prosto, nie wymaga nasączenia i wybornie smakuje. Krem z serka mascarpone i kawy jest bardzo subtelny. Orzechy włoskie należą do moich ulubionych, kawę uwielbiam, więc smak tortu wyjątkowo przypadł mi do gustu. Torcik orzechowo-kawowy: 200 g mąki pszennej

Poezja smaku
Śledź w śmietanie 247

okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów. Składniki: 2 płaty marynowane 180 g śmietany 18% gęstej 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula ćwiartka jabłka kwaśnego 1-2 łyżki wody z ogórków 1 łyżeczka

Ala piecze i gotuje
Babka kokosowa 251

Przepyszna babka kokosowa oprószona cukrem pudrem przypominającym bożonarodzeniowy śnieg. :-) Pusz ysta i lekka jak piórko, długo zachowuje świeżość. Kokosowy posmak jest delikatny, ale wyczuwalny. Jakoś tak pasuje mi do świątecznego klimatu, lubię kiedy Boże Narodzenie pachnie kokosem. ;-) 250g masła w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki

Szefowa kuchni
Karp w galarecie 200

Moją ulubioną potrawą świąteczną - oprócz piernika - jest karp w galarecie. Pewnie każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na jego przygotowanie. Ja dzielę się swoim. Może komuś się przyda :) Składniki: 1 karp 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 1/2 małego selera 1/4 pora kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe  sól, pieprz, vegeta 6 łyżeczek żelatyny

My simple kitchen
Sernik czekoladowo korzenny 250

sernik jest wilgotny, czekoladowy, pachnący korzennymi przyprawami z dodatkiem bitej śmietany. To moja propozycja na zastąpienie tradycyjnego sernika na świątecznym stole. Z pewnością zaskoczycie gości. Składniki: Spód: 250 g herbatników korzennych 120 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń czekoladowy 150 ml kremówki 30% 150 g czekolady gorzkiej 1 płaska łyżka

Ala piecze i gotuje
Ciasto na świąteczne pierniczki cz.1. 459

sklepach już od 2 listopada ruszyło szaleństwo świąteczne. U mnie na blogu dopiero dziś przepis na cudownie pachnące i smakujące pierniczki. Ciasto powinno leżakować ok. 6-7 tyg, a do świąt zostało już tylko ok. 5, więc dość mało mam czasu ;-( Mam nadzieję, że wyjdzie i będę mogła przed Świętami pochwalić się moimi wypiekami. Powiem szczerze pierwszy raz robię ciasto

Ana Mari's world
Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki 609

Świąteczna propozycja na cudowną pieczeń! Łopatka wieprzowa jest miękka, soczysta, delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Mięso wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że nabiera wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym jest bardzo delikatne. Idealna propozycja na święta lub niedzielny obiad. Czytaj więcej

Ana Mari's world