każdego roku i w tym, moją świąteczną działką z zakresu przygotowań w kuchni stanowiły ciasta. W tym roku zmieniłam przepis na sernik. Zanim w ogóle przystąpiłam do jego przygotowywania, ułożyłam sobie w głowie plan. "Naszkicowałam" spodziewane składniki i proporcje, zastanawiałam się nad sposobem podania i dekoracją. Sernik miał mieć piękne, równe trzy warstwy, ale nie do końca się to udało
Życie zamknięte w smakuDzisiaj prezentuję z pieczone piersi z gęsi z sosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna bajka. Składniki: Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze ) Sól pieprz Garść suszonej żurawiny Żurawina ze słoika ( konfitura
Smaki EwyPropozycja na śniadanie lub na kolację, a może stanie się też inspiracją świąteczną. Nie znam osoby która nie lubi jajek, bo jajka są po prostu pyszne. Dzisiaj proponuję faszerowane. Ale będzie jajeczna rozpusta! Już się cieszę! Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk w sosie własnym rozdrobniony 1 puszka 15 zielonych oliwek 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu Pieprz
Smaki EwyCiasteczka które nie tylko są fajnie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Mogą być ozdobą na świątecznym stole, słodkim upominkiem a na pewno słodką przekąską dla każdego małego jak i tego większego łasucha. To już wypróbowany kolejny fantastyczny przepis z tej strony. Składniki: 180 gram zimnego masła 200 gram cukru pudru 350 gram mąki pszennej 1 duże jajko
Słodka Kraina WypiekówCiasto, które łączy w sobie smak sernika i piernika jednocześnie, wilgotne, nie za słodkie a do tego smak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach. Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak. Przepis znalazłam tutaj. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki
Słodka Kraina WypiekówMoja propozycja na świątecznego śledzia po włosku. Włoskie dodatki pasują do naszego przyjaciela z Bałtyku. 300 gram solonego śledzia 100 ml białego octu winnego suszone pomidory w zalewie z oliwy oliwa z oliwek ok 100 ml puszka czarnych oliwek suszona bazylia Śledzie namocz w wodzie na ok 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe
AZgotuj!był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka wody szczypta soli 100-120 gram masła 1 łyżeczka cukru szklanka mąki 4 jaja Wodę, sól, masło
AZgotuj!swój wyjątkowy smak, zawdzięcza lekko pomidorowej "nucie". Polecam ją bardzo gorąco wszystkim wybrednym osobą , którzy poszukują aromatycznych i bogatych w smak zup. Jest to idealne rozwiązanie na świąteczny obiad. Składniki: - filet z dorsza - filet z okonia - cebula - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki chili w proszku - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 puszka pomidorów - 2 marchewki - pietruszka - seler
Pan i Pani Smith w kuchniDelikatny, mięciutki biszkopt przełożony pysznym, karmelowym kremem, a wszystko to obsypane chrupiącym krokantem. Numer jeden wśród tegorocznych, świątecznych wypieków. Bardzo polecam! Składniki na kostkę karmelową: na formę o wymiarach 24x28 cm BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka słodkiego kakao (dla dzieci) Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowanieIdealny na świąteczny barszcz z uszkami. Składniki 1 kg buraków 1,2 l wody 1 łyżeczka cukru 4 ząbki czosnku liść laurowy 4 łyżki kminku kilka ziaren ziela angielskiego 125 ml kwasu z ogórków kiszonych Przygotowanie Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane
R'n'G Kitchengościć na stole przy różnych okazjach. Idealny na ciepło jako danie obiadowe, ostudzony i pokrojony w cienkie plastry sprawdza się jako przekąska na imprezie a także elegancki dodatek do świątecznego menu. My pieczemy schab nie tylko od święta, cienkie plasterki dobrze zastępują kupną wędlinę. Wersja z morelą jest mniej znana niż wersja ze śliwką. Na pewno jest godna polecenia. :-) około
Szefowa kuchniodstawiamy żeby dojrzewał. A kiedy przyjdzie zima delektujemy się! To co, może przyłączycie się i nastawicie też swoją nalewkę rumowo-owocową? Tradycyjnie rumtopf serwuje się w Boże Narodzenie, w świąteczny czas, bo doskonale rozgrzewa i poprawia humor a także przypomina słoneczne, letnie dni. Na zimowych imprezach doskonale sprawdza się poncz herbaciany - do niego też najlepszy jest właśnie rum. ROZWIŃ
Smaczna Pyzazobaczyłam od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Są urocze. Mogą posłużyć za dekorację nawet na świąteczny stół :). Mój mąż stwierdził, że w sumie taką choinkę można wziąć w całości, włożyć do szklanki, zalać mlekiem i śniadanie gotowe :). Dla kogo: dla dzieci dla tych, którzy chcą wykonać coś słodkiego z dziećmi dla mających zepsuty piekarnik Składniki: pół szklanki masła
Mania Wypiekaniauśmiechem. Witam wszystkich po krótkiej świątecznej przerwie najlepszymi życzeniami noworocznymi (które również sobie nabożnie składam, gdyż zeszły rok nie był dla mnie najkorzystniejszy, niestety...) oraz kontrowersyjną sałatką. Powszechnie jest nazywana sałatką z zupek chińskich, jednak moim zdaniem
Kuchnia PrezydentowejWiem że Święta już za nami, ale w tym wirze świątecznych zakupów i gotowania zabrakło mi czasu na umieszczenie przepisów na stronie. Tym razem łazanki które są moim ulubionym daniem. Trochę są czasochłonne ale za to smakują wyśmienicie. Składniki: - 1 biała kapusta (ok. 2kg) - 40 dkg pieczarek - 2 cebule czerwone - 2 łyżki masła - 2 paczki makaronu łazanki - sól i pieprz
Kuchenne Wariacje