Jajka faszerowane to danie bez którego Święta Wielkanocne u nas nie istnieją! Na świąteczne śniadanie podajemy jajka faszerowane na różne sposoby. A chrzan i jajka to główny bohater wielkanocnego stołu. Zobaczcie przepis na koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą i sosem chrzanowym. Możemy również w tym przepisie połączyć te dwa składniki, tworząc pyszne faszerowane jajka z kremem chrzanowym? Jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi? Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana :) Składniki: kurczak (około 1,2 kg) 3 marchewki 2 pietruszki por kawałek selera cebula kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren
Symfonia smakowaświęcelnik ma ponad 700 lat. Jak sama nazwa wskazuje piecze się go w piątek, by w sobotę mógł trafić do wielkanocnego koszyczka, i potem jako poświęcona potrawa na niedzielne świąteczne śniadanie. A to i inne wielkanocne śląskie potrawy możecie znaleźć w najnowszym wydaniu śląskiego magazynu blogerów Maszkety . Źródło. ' Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubię mocno przesłodzonych mazurków, dlatego też stworzyłam wersję mniej słodką z masą kawowo- budyniową. Warto przygotować ten mazurek, gdyż może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, Masa kawowa: 1 szklanka mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki
Tradycyjna kuchnia KasiFaszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe
Pink EnvelopePrzepis na babkę, jak i formę do niej dostałam od mojej Teściowej. Babka gotowana zawsze bywała u nich na świątecznym stole. U nas nie zawsze, ale niekiedy bywa. Kiedyś przygotowywałam ją na mące pszennej, pomimo iż w oryginalnym przepisie była pszenna i ziemniaczana, (ja nie daję mąki ziemniaczanej, gdyż uważam, że babka z jej udziałem jest bardziej sucha). Teraz dostosowałam
Smaczne Zdrowepomysłu co przygotować na wielkanocne śniadanie, nich przygotuje kruche koszyczki z farszem jajecznym. Są łatwe do przygotowania i będą efektownie prezentować się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu
Tradycyjna kuchnia Kasikoncentratowi z buraka- nadziane delikatną w smaku i prostą pastą z tuńczyka, chociaż tradycyjnie podane- tylko z majonezem- też smakują wybornie :) Tak piękne jajka na pewno będą ozdobą Waszego świątecznego stołu, tylko pamiętajcie, że należy je przygotować dzień wcześniej, inaczej burak nie zabarwi tak pięknie środka, a im dłużej jajka przetrzymywane będą w zalewie, tym ciemniejszej nabiorą barwy. Inspiracją był
Kraina Miodem PłynącaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Za nami niedziela palmowa, która rozpoczęła Wielki Tydzień. Nic więc dziwnego, że zaczynacie szukać świątecznych propozycji. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na serniki, babki czy makowce . Dziś do tej listy dodam znakomitą i aromatyczną babkę pomarańczową. Bez masła i z małą ilością mąki. Do tego wszystkiego bardzo prostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu
Słodkie Przyjemnościkurzych i dlatego zachęcam do ich konsumpcji. Jedyny mankament to niestety cena. Są drogie, ale warto co jakiś czas się na nie skusić. Może podacie je w okresie świątecznym w takiej wersji? Małe, smaczne i efektowne. :) Składniki: 16 jajek przepiórczych Zalewa 100 ml koncentratu buraczanego 80 ml octu winnego 100 ml wody 4 kulki ziela angielskiego 2 małe listki
Ala piecze i gotujeWielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje
Kulinarne przygody Gatitydomowego zakwasu to koszt mniejszy niż złotówka, warto więc przygotowywać go samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego
Moje QulinariaDziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu
Tradycyjna kuchnia Kasiryba po grecku ;) Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa, ale na pewno nie z kuchni greckiej. Ryba przyrządzana w ten sposób najczęściej pojawia się w Polsce na świątecznym stole, chociaż dla mnie kwalifikuje się jako potrawa całoroczna. Może być podawana na ciepło lub na zimno. U nas jest specjalnością mojego Męża, który podkręca smak papryczką chilli i pikantnym
Pełny talerz