przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:113/209)

MUFFINKI BARANKI 114

idą przygotowania Świąteczne? U mnie już widać pierwsze efekty. Na pierwszy ogień poszły słodkości, które mam nadzieję urozmaicą mój wielkanocny stół. Trzeba poświęcić na ich przygotowanie chwilę czau, ale warto. Zresztą sami oceńcie. Muffinki robimy według ulubionego przepisu. Moja wersja na dziś to: pomarańczowo- bakaliowe muffinki barankowe :) Można w nich znaleźć skórkę pomarańczową i cedratu, morele suszone, rodzynki, żurawinę

Kuchnia w opałach
BARSZCZ KISZONY 123

macie taką świąteczną potrawę, bez której nie mogli byście się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz

Kuchnia w opałach
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z OLEJEM RZEPAKOWYM, WIŚNIÓWKĄ I ŻURAWINĄ 122

Dzisiaj zapraszam na polędwiczki wieprzowe w świątecznej odsłonie. Bardzo lubię ten rodzaj mięsa, z uwagi na jego delikatność i kruchość. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga zbyt wielu zabiegów, aby wyczarować pyszne danie. Polędwiczki usmażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest podstawowym produktem w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej

Kuchnia w opałach
CUKIER WANILIOWY 101

dodawać do potraw coś, co w pierwszym stadium miało dużo wspólnego z krowim plackiem. Bleeeeee... Zdecydowanie polecam przygotowanie domowego cukru z naturalnym aromatem wanilii. Tym bardziej, że sezon na świąteczne wypieki za pasem :) SKŁADNIKI: 1 szkl drobnego cukru 2 laski wanilii słoiczek A jak to zrobić: Cukier wsypać do słoiczka. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać nasiona, które

Kuchnia w opałach
KORZENNE MANDARYNKI 131

wiem jak Wy, ale ja już należę do tych szczęśliwców, którzy mają już większość świątecznych porządków z głowy. No bo w końcu okna pomyte, firanki czyściutkie, koty powymiatane zostały tylko dwa Szarusia i Lusia, ale one mają pełne prawa domowników ;) Teraz jest ten czas, gdy zacznie pomału pachnieć goździkami, cynamonem, pomarańczami i innymi cudownymi aromatami w mojej kuchni. Uwielbiam

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA - MARCEPANOWE GWIAZDKI 138

Świąteczne wypieki czas zacząć :) W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki. Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche. Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu 1 żółtko

Kuchnia w opałach
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 115

sukcesie popękanych ciasteczek cytrynowych przyszła pora na ich wersję mocno czekoladową. Nuta pomarańczy i cynamonu to mój świąteczny dodatek. Jeśli ciągle się zastanawiacie, co jeszcze upiec na Boże Narodzenie to serdecznie polecam właśnie te ciastka. Ja zrobiłam ich więcej i razem z pierniczkami, zapakuję je pięknie i obdaruję nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową 3 jajka

Kuchnia w opałach
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA Z CHRZANEM 142

świątecznych specjałach, nadchodzi czas w którym zaczynamy myśleć o sylwestrowych przekąskach. Mniej lub bardziej entuzjastycznie podchodzimy do tematu, wszak nasze żołądki nie wróciły jeszcze do formy po trzy dniowej uczcie :) Dlatego na moim sylwestrowym stole, w dużej mierze zagoszczą niewielkie przekąski. SKŁADNIKI: 150 g wędzonego łososia 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula dymka razem ze szczypiorkiem 6 pieczarek konserwowych pieprz

Kuchnia w opałach
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 271

ponieważ daniem zachwycała się cała moja – dosyć wybredna kulinarnie – rodzina. Od dzisiaj to jest mój ulubiony sposób na przygotowanie kaczki. Polecam też przepis na ważną kolację, na świąteczny obiad, zawsze wtedy gdy chcemy zjeść coś pysznego. Aby odświeżyć pamięć obejrzałam film dostępnego na kanale Szkolasmakow.pl, w którym szef kuchni restauracji Kresowiak wyjaśnia jak przygotować pieczoną kaczkę w sosie

OstryKęs
Muffinki jabłkowo - marchewkowe z bezowym bałwankiem 189

Choć do Gwiazdki zostało jeszcze kilka tygodni, a aura na zewnątrz jest stanowczo jesienna... udzieliło mi się szaleństwo sklepowych witryn, które już od dłuższego czasu wręcz kipią od świątecznych dekoracji :-) W ten oto sposób do mojej kuchni zawitała śnieżna zima i powstały korzenne, jabłkowo - marchewkowe muffinki z uroczymi bezowymi bałwankami. Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne

maniapieczenia
Miodowo - korzenne ciasteczka bez glutenu 233

Urocze ciasteczka w formie stempelków ze świątecznymi motywami, upieczone ze zdrowej mąki gryczanej z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw i miodu. Mąka gryczana nie zawiera glutenu i nadaje ciasteczkom piękny pierniczkowy kolor a dodatek mielonego imbiru przyjemnie poszczypuje w język :-) Polecam nie tylko tym, którzy nie tolerują glutenu, bo ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne! Składniki

maniapieczenia
Makowiec babuni 235

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem 234

Chciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, czy też do niedzielnej kawy :) Ciasto wymaga co prawda sporo wysiłku przy łuskaniu orzechów, jednakże zdecydowanie warto to zrobić dl a tego niepowtarzalnego smaku. Ciasto zaskakuje smakiem jak i samą strukturą, ciężko się

Kuchnia Pełna Pasji
Polędwiczki w sosie kurkowym 228

świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie Was w inny wymiar, przypomnie Wam zapach lasu, a także letnie i jesienne wędrówki do lasu. Danie to doskonale sprawdzi się np. na niedzielny szykowny obiad;-) Składniki: 350g polędwicy wieprzowej, 250g kurek, 1 cebula, garść

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania