święta :) Pierniczki trzeba trzymać w zamkniętych szczelnie metalowych puszkach. Ten przepis nie wymaga aby ciasto leżakowało, więc można upiec pierniczki choćby dziś, a najpóźniej na dwa tygodnie przed świętami :) Świąteczne pierniczki 7-8 dużych puszek 1,5 kg mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 750 g miodu o łagodnym smaku 150 g masła 6 jajek 6,5 łyżki przyprawy
Posadzone i zjedzonewychodzi delikatny, wilgotny i nie zdominowany wątróbką. Taki jak lubimy najbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy! Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka
Posadzone i zjedzoneschabu właśnie z kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń ze schabu z kością porcja
Posadzone i zjedzoneNajlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym piszę na końcu wpisu), a później upiec w piekarniku. Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy
Posadzone i zjedzoneWitajcie :) Mam nadzieję, że wszyscy już ochłonęliście po świątecznym objadaniu się i jesteście gotowi na nowy przepis. Dzisiaj będziemy przygotowywać sałatkę Cezar. Jest prosta i smaczna. Można ją przygotować na osobnych talerzach lub gdy organizujemy większą imprezę podać w dużym pojemniku. Zaczynamy :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkagóry. Za pomocą szerokiego noża równomiernie rozsmarowałam ją na wierzchu sernika. Gotowy sernik wstawiłam do lodówki. Wspaniały sernik, godny żeby znaleźć się na świątecznym stole. Zapisuję go jako kolejny sernik w MENU: SERNIKI . Możecie tam zajrzeć i wybrać taki, jaki najbardziej Wam odpowiada. Życzę trafnego wyboru i życzę SMACZNEGO! Krys Inspiracja: Przepis znalazłam
Kuchnia u Krysipuder. Kiedy konsystencja lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta ale elastyczna, zabrałam się z lukrowanie pozostałych pierniczków. Kiedy lukier na pierniczkach wysechł, mogłam się cieszyć sporą kolekcją świątecznych pierniczków. Zdaję sobie sprawę, że efekt dekorowania moich pierniczków nie jest najwyższej jakości, ale bardzo się cieszę, że sama to zrobiłam, że podoba się mojej rodzinie
Kuchnia u KrysiJeśli lubicie mięso z drobiu a chcecie trochę urozmaicić smak Waszej potrawy, to polecam takie rozwiązanie. Jest smacznie i ładnie się prezentuje. Z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Jeśli się zdecydujecie i zrobicie takie podudzia, to zadowolicie nie tylko Was samych ale zachwycicie również swoich gości. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u KrysiStaram się, aby każdy z moich gości czuł się wyjątkowo, dlatego moje świąteczne menu jest adresowane do każdego gościa indywidualnie. Dziwnie to zabrzmiało, prawda? Ale dziwne nie jest. U mnie dwie osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w ogóle mięsa. Są tacy, którzy nie jedzą ciasta i tacy, którzy nie lubią intensywnie przyprawionych mięs. Jedni wolą żurek
Kuchnia u Krysiświątecznym stole powinno być nie tylko smacznie, ale również kolorowo. Zrobiłam jeszcze jeden mazurek. Tym razem na kruchym, podpieczonym spodzie. Poprzedni mazurek cygański już znacie. Jeśli nie dokonaliście jeszcze wyboru jaki mazurek będzie na Waszym stole, mam propozycję, zróbcie łatwy i również smaczny mazurek kajmakowy. Do zrobienia masy kajmakowej można użyć cukierków krówek, albo skondensowane mleko w puszce
Kuchnia u Krysizagrodowych można znaleźć na stronie: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/o-marce/ Potrawy z kurczakiem Delikatne, białe mięso, lekkie, zdrowe i do tego dobrze przyrządzone z pewnością będzie atutem niejednego przyjęcia czy choćby świątecznego obiadu. Ważne jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy
Tradycyjna Kuchniaansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} A może jakiś lekki detoks po świątecznym obżarstwie? Zielony, zdrowy, pyszny! Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 1 pęczek pietruszki 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny 1 szklanka wody Wykonanie: Gruszki obieramy i kroimy
Quinoa Raz!daje o sobie zapomnieć. Jest po prostu.. do zjedzenia! 😉 Oto Pan Tort.. Chwilowo nie ma imienia, może ktoś podpowie? 🙂 Roboczo nazwałam go TuliPAN. Poznajcie się : […] Artykuł Świąteczny tort z Advoccatem pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaWyczekiwane od tygodni święta właśnie nadechodzą, a wraz z nimi finał mojej akcji EXTRAVielkanoc. Przez ostatnie trzy tygodnie starałam się pokazać Wam, jak można uatrakcyjnić świąteczny stół, stawiając na nim coś innego niż dotychczas, zarazem nie rezygnując z wyjątkowych, wielkanocnych smaków. Wszystkie zebrane przepisy możecie przejrzeć, klikając w banerek obok. Na deser przygotowałam coś wyjątkowego: […] Artykuł Chlebowe lale pochodzi
Wiszniówkadań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). W naszym kraju gęsinę jemy […] Artykuł Gęsie udka pieczone w piwie – pomysł na świąteczny obiad pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka