kilka kropli dobrego olejku migdałowego i stopniowo mieszając dolewam kremówkę, do uzyskania odpowiednio gęstej i gładkiej konsystencji. Ja smaruję moje strucle lukrem i posypuję rozdrobnionymi migdałami i makiem. W świątecznej odsłonie, z podwójnej porcji składników, dwie większe strucle: Smacznego
Smaczne Zdrowemieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe. Można ją modyfikować, zmniejszając ilość poszczególnych dodatków lub zmieniająć ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj z jej przygotowaniem! Składniki: 200 g mielonego maku 180 - 200 ml mleka 200 ml miodu - 3 łyżki 100 g rodzynków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mielonych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mikołajki. Nadchodzi czas prezentów, świątecznego zamętu i magicznej atmosfery, którą z wiekiem, najbardziej odczuwam wchodząc do bogato ozdobionych centrów handlowych... Od zawsze jednak cechował mnie sentymentalizm więc powoli i moje mieszkanie zmieniam w migoczącą lampkami krainę. Zaczynam też myśleć o tym, co dzięki mnie pojawi się w tym roku pod choinką. Dawanie to najmilsza część tego zimowego okresu! W związku
Gawron w rosoleWami moimi wrażeniami ze spotkania z marką Galeo, które odbyło się pod koniec listopada w Warszawie. Na warsztatach nie tylko gotowaliśmy, ale również robiliśmy pachnące przyprawami ozdoby świąteczne i malowaliśmy piaskiem. Zapraszam 😊. Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo Pod koniec listopada miałam przyjemność uczestniczyć w pierwszej tego roku Wigilii 😉. W warszawskim studiu kulinarnym Cook
Kulinarne przygody Gatityzdrowe dla naszego serca i układu trawiennego. Burak stał się modnym warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań
PichceniomaniaTakie świąteczne kuleczki rybne z karpia śmiało możecie przygotować na Święta. Na moim stole znajdzie się dla nich miejsce na pewno. ok 25 kuleczek Składniki: kuleczki 1 kg fileta z karpia 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 jajka pół pęczka pietruszki posiekanej 1 czerstwa bułka namoczona w mleku ok 3-4 łyżek bułki tartej
Niezły MłynekFarna - Tu. 5. Każdy ma jakiegoś bzika, a jaki jest Twój? Uwielbiam robić zdjęcia. 6. Najprzyjemniejsze wspomnienie związane z świętami? Najprzyjemniejsze święta to takie, kiedy wszyscy byli obecni przy świątecznym stole. Nie ważne czy były prezenty czy nie. Ważne, że były osoby, które kochamy. 7. Twój typ spędzenia perfekcyjnego niedzielnego poranka? Mój perfekcyjny niedzielny poranek to taki, kiedy jeszcze śpię
Kuchnia Pauletteslepszego niż delikatne i rozgrzewające cappuccino o świątecznych aromatach ! Zapach cynamonu, anyżu, imbiru, to wszystko co kojarzy się ze zbliżającymi się świętami. Kawa prosta w przygotowaniu, więc może ją zrobić każdy, kto tylko ma chęci, by trochę potem się po delektować pod kocykiem, z dobrą książką np. kucharską :) lub w każdy inny sposób. I ta pyszna pianka...od której chce
Kuchnia Paulettesmróz – u nas na działce ogrzewania brak. Z pewnością w grudniu będziemy korzystać z tego przepisu. Idą święta – wędzone szynki na pewno pojawią się na naszym świątecznym stole. Listopad to też okres, kiedy zbieramy ostatnie papryczki chili rosnące na ogródku. Wówczas przystępujemy do produkcji ostrego sosu chili. Popularność tego przepisu zawsze nas cieszy, bo miksturę i proporcję opracowywaliśmy
Jakugotujesz.plkoniec listopada odbyły się – już trzecie – warsztaty świąteczne ze Śliwką Kalifornijską. Relację z poprzedniego roku znajdziecie TU. Tym razem organizatorzy za temat przewodni wybrali jadalne prezenty. Zapowiadało się świetne spotkanie, bo za część kulinarną miał odpowiadać szef Krzysztof Rabek (Odette), a za część dekoracyjno-fotograficzną duet z Kwiaty&Miut, czyli Łukasz Marcinkowski i Radosław Berent
Pasja Smakurozmowa wnuczka z babcią przez Skype, "Babciu ja dla Ciebie robię kartkę świąteczną, Antosiu a ja przygotowałam przepyszne pierniczki, zobacz już czekają na Ciebie.... mamuś zrobimy też?? ", więc przepis babci Stasi już w notatniku, a w przyszłym tygodniu będziemy wcielać go w życie. Piękny, ciepły, rodzinny czas świąt przed nami, czas o który należy dbać całą rodziną, by każdy mógł
Z notatnikaDzisiaj będzie mniej świątecznie, ale za to prosto i bardzo smacznie ;) Fajny pomysł na bezmięsny obiad, czyli idealny na piątek, ale pewnie sprawdzi się też jakoś śniadanie. Leniwe z twarogiem i dodatkiem mąki kokosowej. Próbowałam kiedyś wersji czysto kokosowej, ale okazała się zbyt delikatna i ciasto szybko się rozgotowało. Teraz dodaję zawsze mąkę orkiszową i wychodzą smaczne. Mocno twarogowe, czyli
FitKotJuż upiekłyśmy pierwsz ą część świątecznych ciasteczek. Wiele z nich trafi ł o do kalendarza adwentowego Emmy, reszta ciasteczek czeka na święta, ale wątpię, czy doczeka choćby Mikołajek;) Nasze ulubione ciasteczka z pomarańczą, bardzo aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Smacznego! **** Abbiamo già preparato la prima tranche di biscottini natalizi. Una parte è già
La grande e la piccola cuocaDelikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :) Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com SKŁADNIKI: (na trzy blachy) 180 g zimnego masła 180 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii duża szczypta soli dekoracja: czerwone
Pyry na Gazdrzewa i termometr wskazujący raptem kilka kresek powyżej zera, na myśl przychodzi późna jesień. Ale przecież jeszcze nie grudzień! I choć pod nosem już od paru tygodni nucę świąteczne melodie, krasnale porozstawiałam już po całym domu i powoli zaczynam się zastanawiać, jak dużą choinkę uda nam się wnieść do salonu (uwielbiam to słowo; sprawia, że czuję się taka dystyngowana
Pożeraczka, czyli raz adobrze