Cooking” latem. Cały skład nie pasował mi do panującej wtedy za oknem aury (słońce, ciepło itd), ale stwierdziłam, że jest to świetny przepis na zimę i okres świąteczny. Do przygotowania 3 słoiczków dżemu potrzebujemy: – 1 kg marchewki (najlepiej bio) – 1 dużą pomarańczę (najlepiej bio) – mielony cynamon, mielone goździki – cukier żelujący 2:1 Marchew obrać
Szybko Tanio SmacznieSzybki sycący deser z kaszy jaglanej, która robi zawrotną karierę również w mojej kuchni. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie świątecznej wersji z dodatkiem przyprawy piernikowej, orzechów i skórki pomarańczowej Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 100 g kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu) – 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej – odrobinę likieru pomarańczowego (w wersji dla dorosłych) – odrobina skórki pomarańczowej
Szybko Tanio SmacznieCandy apples to wynalazek Williama W. Kolba'a z USA, który na początku XX wieku, podczas pracy nad świątecznymi cukierkami, zanurzył jabłka w karmelu i ułożył je na wystawie swojego sklepu. Te jabłka bardzo szybko stały się ogromnym hitem :) A ja dziś zaczerpnęłam przepis i informacje z niezawodnej strony Moje Wypieki :) Candy apples to przepyszne, dorodne owoce
Słodko-Słony Świat Ilonydżemem ale również kremem budyniowym. Piernik od wielu lat gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment . W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki
Kolorowa kuchnia ElkiJeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax
Codziennik KuchennyPyszna i szybka w wykonaniu rolada o jesienno-świątecznym smaku. Czyli moja niekończąca się miłość do maku trwa! Mak w tym kremie to również ciekawy element pod względem doznań… delikatnie strzela Ciasto nie jest typowym ciastem biszkoptowym dlatego nie wymaga wcześniejszego ubijania białek. To znacznie skraca czas wykonywania. Jego konsystencja jest za to bardziej zbita i mniej się kruszy
MohiellaBardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań Można dodać do kawy,deserów i lodów. Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300 ml wody • 300 g cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżki przyprawy do pierników • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej • 10 sztuk goździków lub 1 łyżeczka mielonych • 1 łyżka kakao Sposób przygotowania 1. • Do wody
W królestwie smaków Beatywydaniu. Słone i miękkie kawałki śledzia pod kremowym sosem z chrupiącą cebulą to eksplozja smaku i tekstury w jednym kęsie. Do zrobienia w kilka minut! Będzie ciekawą odmianą na świątecznym stole i z pewnością zdobędzie kubeczki smakowe gości. Jeśli lubicie te ryby i ciekawe połączenia, to jest to przepis dla Was! Ogromnie polecam! :) Śledź w curry Potrzebujesz: 2 płaty śledzia
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest dość nietypowy, bo zamiast mąki dodajemy rozdrobnione pierniczki. Daje to bardzo fajny efekt, ciasto dzięki temu jest oryginalne. Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiele godzin, co powoduje odparowanie wody z owoców, powidła gęstnieją, nabierają bardzo intensywnego, skoncentrowanego smaku, słodyczy i ciemnego bordowego lub brązowego koloru. Moje powidła zrobiłam z myślą o świątecznych wypiekach, dlatego dodałam do nich przyprawy korzenne, dzięki którym stały się magicznie aromatyczne. Gotowe powidła można wykorzystać też do przygotowania wytrawnego śliwkowego sosu BBQ, a przepis na sos znajdziecie
Smakowity Blog KulinarnyBezglutenowe, proste i przepyszne Tiramisu w świątecznej odsłonie. Klasyka w najlepszym wydaniu. SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mocnej czarnej kawy 50 ml amaretto lub brendy ok. 150 g biszkoptów Savoiardi Nutri Free kakao do posypania czekoladowe gwiazdki do ozdoby Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem. Stopniowo dodawaj serek cały czas miksując
Kuchnia bezglutenowaTrufle piernikowe z powidłami śliwkowymi Składniki: Piernik świąteczny – to co zostało ;) Powidła śliwkowe – 3-4 łyżki (w zależności od ilości piernika) Orzechy włoskie zmielone – ½ szklanki Orzechy włoskie posiekane – 4 łyżki Skórka pomarańczowa – 2 łyżki Gorzka czekolada – ½ tabliczki Wykonanie: Pozostałości piernika miksujemy lub drobno kruszymy. Dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i powidła śliwkowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Kuchnia Bon Appetitprzychodzi jesień to pozycja obowiązkowa w naszym domu. Mój Kochany przytaszczył dzisiaj z ryneczku skrzynkę węgierek i zażyczył sobie knedle, z całej reszty wysmażymy powidła, żeby było czym smarować świąteczne pierniki. Starych sadów coraz mniej, śliwki bez oprysków na wagę złota, świat się zmienia i to wcale nie w dobrym kierunku, chciałabym mieć znów kilka lat i biegać boso
Apetyczna babeczkasiemieniem lniany. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią (około 15 minut). Takie paszteciki mogą być idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu czy przekąską sylwestrową. Podane na gorąco z czerwonym barszczykiem z pewnością posmakują nie jednej osobie. Smacznego :-) paszteciki
Aromatyczne Podróże