przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:82/765)

Choinka makowa z ciasta francuskiego 107

podam Wam przepisu na masę makową, także skorzystajcie ze swoich własnych przepisów lub też wykorzystajcie gotową masę z puszki. Przepis jest prosty, a efekt bardzo ciekawy :). Polecam na Święta! Dla kogo: dla zapracowanych dla chcących w łatwy sposób osiągnąć efekt WOW dla makomaniaków Składniki: 150g masy makowej (gotowej lub domowej) 1 białko ciasto francuskie (2 płaty

Mania Wypiekania
Najlepsze pierniczki świąteczne! 880

Trudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć.  Sam bardzo lubię pierniczki, ale ich przygotowanie zawsze było dla mnie wyzwaniem, długo szukałem przepisu, który będzie naprawdę idealny. W końcu udało mi się ułożyć taki przepis, pierniczki wg. niego są cudowne, bardzo korzenne, jest(...)dobrze odczuwalny smak miodu, kształt po upieczeniu prawie się nie zmienia, ich powierzchnia wychodzi bardzo gładka, czyli nie widać żadnych pękniętych rysów. Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :)  Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis:  Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków

Kuchnia Łukasza
Piernik Benedykta 147

samego zapachu warto upiec, a potem rozkoszować się jego smakiem. Dzisiaj mam dla Was piernik Benedykta z przepisu Siostry Anastazji. Może i wy skusicie się i upieczecie na święta rewelacyjny piernik. Szybki w przygotowaniu. Polecam również przepis na blyskawiczny piernik Żródło Ciasta Siostry Anastazji Składniki 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu

O kuchni z uczuciem
Piernik na maślance 197

gotowanej z cukrem..pomysł na taki  piernik znalazłam  tutaj ..Podczas pieczenia zapach unosił się po całej kuchni..po prostu czuć już święta..oj ,ale do świąt jeszcze daleko i piernik na pewno jeszcze będzie i to inny.. 250 g mąki  100 g masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 szkl. maślanki 2 jajka

Moje domowe kucharzenie
Sernik imbirowo-piernikowy 206

roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła(...)pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.    Sernik polewamy sosem na talerzykach. Podajemy.  Wesołych Świąt

Wanilia i Kardamon
NOMINACJA LIEBSTER 88

ucho to Adele - Hello i Ewa Farna - Tu. 5. Każdy ma jakiegoś bzika, a jaki jest Twój? Uwielbiam robić zdjęcia. 6. Najprzyjemniejsze wspomnienie związane z świętami? Najprzyjemniejsze święta to takie, kiedy wszyscy byli obecni przy świątecznym stole. Nie ważne czy były prezenty czy nie. Ważne, że były osoby, które kochamy. 7. Twój typ spędzenia perfekcyjnego niedzielnego poranka

Kuchnia Paulettes
Pierniczki babci Stasi 127

rodziną, by każdy mógł wnieść coś od siebie, pamiętajmy by przygotowania zacząć na długo przed pierwszą gwiazdką..... to buduje atmosferę rodzinnego ciepła Wigilii Bożego Narodzenia. Idą święta idą ... Składniki: 1 kg.mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 1 paczka przypraw

Z notatnika
Popękane ciasteczka piernikowe 395

Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu(...)smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami, kiedy to mamy ciut więcej luzu i spokojnie wyjąć już na świąteczny stół 😋 Już po jednym kęsie skradną Wasze serce, jestem pewna!  Około 40 sztuk: * gorzka czekolada

Kraina Miodem Płynąca
Domowa masa makowa 156

święta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można ją kupić prawie w każdym sklepie, ale jak wie każdy, ta ze sklepu smakuje okropnie... dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby zrobić masę makową w domu. W odróżnieniu od sklepowej smakuje i pachnie(...)dodatkową pół szklanki miodu (miód wcześniej podgrzałem w rondelku). Domowa masa makowa gotowa! Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Możemy ją zrobić przed 3-4 tygodni do świąt i przechowywać w zamrażalniku. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @KuchniaLukasza

Kuchnia Łukasza
Bigos po cygańsku 229

podniebienie. Robi się go ekspresowo i już następnego dnia smakuje rewelacyjnie. Dodatek koncentratu pomidorowego sprawia że ten bigos jest wyjątkowy. Naprawdę warto go spróbować. Oczywiście nie tylko na święta ale i w ciągu roku również.     Bigos po cygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g  podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki

W kuchennej krainie
Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej 175

pierwszy ten piernik robiłam 4 lata temu i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że od tamtej pory w każde Święta(...)pieścił moje podniebienie. I w tym roku nie będzie inaczej!😋 Piernik ten- w odróżnieniu od staropolskiego nie musi leżakować minimum 5 tygodni, wystarczy upiec go spokojnie 10 dni przed Świętami i w całości odłożyć zawinięty w folię, a 3-5 dni przed podaniem nadziać marcepanem oraz powidłami i polać polewą (to moja propozycja podania). Ponadto w 100% jest

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 611

przygotować na Święta Bożego Narodzenia i może właśnie Wam ten przepis się przyda - mam taką nadzieję :) Choć ja takie przemyślenia robię dopiero na około 2 tygodnie przed Świętami, to już wiem, że na pewno w tym roku też przygotuję pierniczki nadziewane z tego przepisu i to z dużej porcji. Może uda się je sfotografować w czekoladzie zanim

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z kapustą i grzybami 208

Pachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz

Zasmakuj Kuchni
Tarta makowa z gwiazdkami 148

Świąteczna tarta makowa ozdobiona kruchymi gwiazdkami to kolejna propozycja na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Prezentuje się zjawiskowo! Do świąt pozostał niecały miesiąc, więc zachęcam do śledzenia bloga. Będzie jeszcze mnóstwo innych pysznych inspiracji ;).     Składniki:   Ciasto kruche: 75 g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 125 g maki pszennej Masa makowa

Nastoletnie Wypiekanie
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 148

posmakował, że ledwo zdążyłam połowę zapakować i zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i  keks. Składniki na 3 foremki aluminiowe: • 600 g karkówki • 2 nogi kurczaka • 300 g wątróbki

To co kocham

Proponowane wyszukiwania