mazurek czeka tydzień na święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed świętami pewnie bym nie zdążyła, bo nie samymi mazurkami żyje człowiek, a moje ciasta czekają sobie zamrożone. Nic im nie będzie – najpierw zamroziłam na tacy
To co kochamkocham. com Niech ten świąteczny czas odmieni wszystkich nas. Niech pokój i spokój nam w sercach zawita. Niech pośpiech przy stole nie gości. Niech tegoroczne święta będą pełne radości. Niech razem z opłatkiem uśmiechem się każdy podzieli, byśmy w ten czas świąteczny byli prawdziwie weseli! Gosia i Sławek. Wraz z życzeniami
To co kochamPowoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki(...)zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest numer 2 na mojej liście ulubionych pierników. Numerem 1 jest
Zakątek rozkoszy kulinarnychczas robić pierniczki na Święta. Pyszne pachnące cynamonem, rozgrzewające i kuszące .Czas na leżakowanie, a potem dekorowanie. Składniki: 600 g mąki typ 500 200 g ksylitolu 200 g miodu 1 kostka masła 3 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki mleka cynamon 2 łyżeczki błonnik kakaowy 3 łyżki 2 łyżeczki zmielonych goździków ( w młynku miele) 1 łyżeczka(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 7-10 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu przekładam na kratkę do ostygnięcia i zamykam szczelnie w pojemniku plastikowym. Parę dni przed świętami będzie dekorowanie. Ps. Ciasto wałkujemy na 3 mmm ponieważ jest na sodzie więc i tak urosną nasze gwiazdki . Biorę udział w Akcji ciasto na Niedzielę "Pierniczki
Różowa kuchniakręciłam nosem i decydowałam się jednak na herbatę. Komu bowiem spieszno do dorosłości, skoro smakuje tak dziwnie...? Przez długie lata kawy nie pijałam. Ot tak, od wielkiego święta; czasem ją we mnie wręcz wmuszano. Herbat za to miałam w domu bez liku, i to nimi poiłam swoich gości. Gdy na studiach znajomi przed sesją wspomagali się hektolitrami czarnego(...)kawie dodatkowej słodyczy i chrupiących niespodzianek, które zatopiły się w lekkiej jak puch pianie z mleka. Wyszło naprawdę pysznie i jestem pewna, że taką kawkę będę popijała aż do Świąt. A Wy? Pamiętacie jeszcze Inkę...? Inka z palonymi migdałami Składniki: (na 1 porcję) 2 łyżeczki Inki klasycznej 200 ml wrzątku 1 łyżka amaretto 65 ml mleka 3 palone migdały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta świętami, ale trzeba zjeść coś lżejszego :) Uwielbiam takie kolory na talerzu. Do tego domowy chleb, zbożowa kawa i śniadanie takie, że hoho :) Składniki: 2 jajka 4 kostki mrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 pomidorki koktajlowe 1 szalotka 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz ziołowy 1 kromka domowego chleba pełnoziarnistego
Szczęśliwa kuchnianowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa
Kolorowa kuchnia Elkizdecydowanie za wcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę
Kuchnia w opałachŚwięta za pasem to już tylko praktycznie miesiąc został, więc próbuje nowy specjał zrobić na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.Mięsko warzywa i wino,dobre nawet bardzo dobre mogę powiedzieć.Mięsko śmiało można zjeść z chlebkiem . Składniki: łopatka wieprzowa 1.1/2 kg majeranek 2 garście sól i pieprz do natarcia mięsa czosnek 6 ząbków( starty
Różowa kuchniaŚwięta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania(...)naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd zostałam weganką nie było
greenscarfdobry piernik jest wart grzechu o każdej porze roku ;) I powiem Wam ,że warto testować nowe przepisy by być pewnym ,że to co upieczemy na Święta będzie najlepsze ;) Ten piernik mnie zachwycił . Na jakimś innym blogu przeczytałam ,że jest suchy i zbity Nic z tych rzeczy . Jest puszysty , mięciutki , wilgotny, aromatyczny
Malinowa Kawiarenkadomu takie wypieki należą do najbardziej lubianych i są też nieodłącznym elementem świąt, ale teraz postanowiłam je upiec trochę wcześniej (co oczywiście nie oznacza, że na święta ich nie będzie :)). Małe ciasteczka od serca, z domowymi konfiturami, czyli z dbałością o każdy ich element :) Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej
FitKotKochani to jeszcze nie Święta lecz małe przygotowania do świąt.Tak, właśnie tak ten keks zagości na moim stole.Ciasto pełne bakalii które wytrzymuje parę dni i nie wysycha :) Składniki: 250 g mąki pszennej 180 g cukru cukier waniliowy 16 g Celiko 5 jajek 250 g masła ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta proszku do pieczenia Celiko
Różowa kuchniaDopiero początek listopada, a ja już czynię przedświąteczne treningi kulinarne. Czekają mnie święta z dala od rodzinnego domu, więc na mamusine pierogi, krokiety, makowce, itp. nie mogę liczyć. Całe przygotowania spoczywają na moich barkach, co tak naprawdę sprawia mi wielką przyjemność. Już zaplanowałam, że "gwiazdą" wigilijnego stołu będą krokiety. Gdy tylko plan pojawił się w głowie, po kilku(...)godzinach próbne krokiety przedświąteczne były gotowe do konsumpcji. Wyszły pyszne, ich przygotowanie nie sprawiło mi większych trudności, nie zajęło wiele czasu, więc na 100 % moja rodzina i goście podczas świąt będą się zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki: Naleśniki z TEGO przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula
Jeść, by żyć w zdrowiusię karnawał i masa imprez, Nowy Rok a z nim nowe wyzwania i postanowienia. Zróbmy sobie przyjemność i dajmy sobie odrobinę luksusu na co dzień, nie tylko od święta. A może ktoś chce wygrać taki poradnik? Księgarnia Tania Książka zorganizowała konkurs, który trwa do 6 stycznia 2016 roku. Do wygrania trzy poradniki ,, Jak wyglądać olśniewająco". Serdecznie
Dieta moja pasja