zeszłym tygodniu, ze względu na Święta nie było podsumowania ze zdjęciami. Dlatego dzisiaj będzie ich troszkę więcej. Trochę też zmian nastąpi wkrótce w moim prywatnym życiu i już nie będzie mnie tutaj tak często jak do tej pory, ale mam nadzieję, że Wy nadal będziecie zaglądali. Pogoda za oknem po prostu rewelacyjna, czas na grille, pikniki(...)zdrowy-olej.pl będą nowe, pyszne i zdrowe sałatki Paulinka to mnie zawsze zaskoczy! Dziękuję raz jeszcze <3 To niesamowite jak można kogoś tak znać! Szkoda, że Święta tak szybko zawsze mijają Trzeba już kosić trawniki Cebula, marchewka i pietruszka już w ziemi, w sobotę dosialiśmy buraczki i koperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy
Magiczne Życie MartyDzień Świętego Patryka to tradycyjne święto obchodzone 17 marca w Irlandii. Dlaczego właśnie tam? Św. Patryk jest ich patronem. A dlaczego wszystko musi być zielone? :-) Zielony kolor jest ich narodowym kolorem, nawiązuje do zielonych, trawiastych łąk, które możemy tam spotkać. Głównym motywem, prócz koloru jest również koniczynka. Podobno Św. Patryk wykorzystał ją, aby wytłumaczyć Irlandczykom czym jest Trójca Święta(...)Bogu. Jak widzicie na zdjęciach - zrobiłam trawiasto zielone babeczki, a na każdej z nich widzicie tęczę, która też się pojawia wśród świątecznych motywów. Babeczki polecam nie tylko na to święto, również jest to bardzo dobry sposób na... przemycenie szpinaku, jeśli go ktoś nie lubi! Przepis znalazłam u Gosi z Trochę innej cukierni . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćwarsztatów były nadchodzące święta. Kurt pokazał nam potrawy z wykorzystaniem produktów Makro Cash&Carry, które dodają potrawą magicznego, świątecznego smaku, m.in. cynamon, goździki itp. Mówiąc krótko: święta według Kurta. Tempo gotowania było zawrotne. Ubrana, na dodatek, w uniform prawdziwego kucharza, rzeczywiście się tak czułam. Ledwo zdążyłam z jednym, a już trzeba było myśleć
W kuchni Karmel-itkigdzie? Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc! Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla, tak w te święta obowiązują serniki, babki i mazurki. Jednak zdarza się, że w natłoku obowiązków, po prostu coś wypada z głowy, o czymś kompletnie zapominamy. Tak było w moim przypadku, więc ratowałam(...)mazurka, bez problemu zdąży go zrobić, z rana ozdobić, po czym zaserwować i zaskoczyć gości. **** Tym samym pragnę życzyć Wam dużo ciepła, uśmiechu i radości w te święta. Niech Zmartwychwstały Chrystus zagości w Waszych sercach, w Waszych domach. I oczywiście, samym przyjemnych doznań smakowych podczas Wielkiej Nocy, jak i przez cały najbliższy rok! Wesołęgo Alleluja! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiRybę faszerowaną robiłam zawsze na święta moja Babcia. Przyznam(...)było to moje ulubione danie gdy byłam dzieckiem, przekonywałam się do niej całe lata. Dziś robię ją rzadko, ale bardzo mi smakuje, przypomina też rodzinny dom i święta z tymi, których już nie ma... Zawsze zastanawiała mnie nazwa - dlaczego ryba faszerowana skoro niczego się nie faszeruje ? Właściwie to jest sam farsz, którym można by wypełnić coś a tutaj
Smaczna PyzaZbierałam się do ich przygotowywania od dłuższego czasu. Wreszcie ostatnie Święta Wielkanocne zdopingowały mnie do ich przetestowania. Stwierdzam, że można je serwować nie tylko od święta! Jajka marynowane w buraczkach Miałam ułatwione zadanie, bo z zimowych zapasów sięgnęłam po słoiczek z buraczkami , zamarynowanymi jesienną porą octem winnym. Teraz wystarczyło tylko wyjąć buraki z zalewy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatamtym roku na święta było moje pierwsze spotkanie z tym ciastem. Moja wersja jest prosta no i bardzo słodka ale raz na jakiś czas, czyli na święta można sobie pozwolić:) składniki: 250 mąki pszennej 100 g cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao 50-100 g gorzkiej
Monia miesza i gotujeKażdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po Święta. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z młodości (tzn. z okresu kiedy byłam nastolatką(...)którym można znaleźć rozmaite słodkie cudeńka. Robię go już od kilku lat. Co ciekawsze, nieważne ile go przygotuję i tak zawsze zostanie pusta blaszka. Mój A. nawet, co Święta pyta się, czy będzie jego ulubiony serniczek. Ten przepis to już tradycja, po prostu nie może go zabraknąć. Ja zawsze przyrządzam go z truskawkową galaretką i mrożonymi truskawkami
Fabryka pomysłówJajeczne sałatki bardzo kojarzą mi się ze świętami. Moją ulubioną bez której nie wyobrażam sobie świąt jest sałatka pieczarkowa ! Lecz dzisiaj - mała odmiana - sałatka mimoza ! Przygotowana z dużą ilością jajek, ułożona warstwowo - znakomicie sprawdzi się zarówno na wigilii, jak w dalsze dni świat, a także w każdy inny nieświąteczny dzień. Składniki: 6 jajek 100 g żółtego sera
Taste Therapyswoim smakiem i zapachem przypominają nam o nadchodzących świętach. Ich przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale na szczęście możemy, a nawet powinniśmy je zrobić kilka lub kilkanaście dni przed świętami. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnepotrzebne składniki do ich przygotowania. Sprawdź swoje szafki, spiżarkę aby upewnić się czego ci jeszcze brakuje. Zrób zakupy kilka dni wcześniej (szał świątecznych zakupów jest tym większy im bliżej Świąt) 3. Przygotuj część potraw wcześniej i zamroź. Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę. Jeżeli możesz to przygotuj część potraw wcześniej i zamroź np. pierogi, uszka, gołąbki. 4. Zaangażuj domowników(...)jest nieoceniona! Skorzystaj z pomocy bliskich, na pewno dla każdego znajdzie się jakieś ciekawe i pożyteczne zajęcie :) 5. Zaplanuj budżet Duże wydatki to kolejny poważny problem pojawiający się podczas Świąt. Często nie mamy kontroli nad wydawanymi pieniędzmi, w efekcie sięgamy po karty kredytowe. Dlatego warto z wyprzedzeniem zaplanować swoje wydatki i określić swoje możliwości finansowe. 6. Baw się dobrze
Tradycyjna Kuchniakruche. Nie wiem czy zmiękną przed świętami bo wszystkie zostały zjedzone zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Nie szkodzi, pewnie będę piekła pierniki jeszcze nie raz przed tymi Świętami. Uwielbiam pieczenie pierniczków w gronie najbliższych, to najpiękniejszy czas. Składniki: 500 gram mąki + odrobina do podsypania skórka otarta z dwóch pomarańczy 2 duże jajka szklanka cukru pudru
Mango Papajaostia – opłatek pastore – pasterz presepe – szopka Re Magi – Trzej Królowie regalo – prezent renna – renifer San Nicolò – Święty Mikołaj stella di Betlemme – gwiazda betlejemska Buon Natale – Wesołych Świąt
Bon Ton Italiajedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej
Kuchnia PaulettesFacebooku i udostępnicie post konkursowy. Czas trwania konkursu: 3.12.2016r. - 17.12.2016r. Wyniki postaramy się podać jak najprędzej, aby przesyłki dotarły do Was przed świętami. Zwycięzców poinformujemy drogą mailową. Nagrody: Miejsce #1 - przepiśnik "Moje przepisy i pomysły" autorstwa Doroty Świątkowskiej - zestaw produktów Dr Oetker - rękawica kuchenna - suszone jabłka w kostce - suszone(...)kostce - suszone jabłka w plastrach Skład zestawów może ulec zmianie- powiększyć się, oczywiście :) Zachęcamy do wzięcia udziału, nagrody są naprawdę fajne, na pewno przydadzą się podczas przygotowań do Świąt. Czekamy na Wasze zgłoszenia
two broke sisters