specjalnego... Zapraszam Was na szybki, prosty i przyjemny konkurs, w którym wystarczy opowiedzieć swoja zimową kulinarną historię. Zapewne każdy z Was ma swoje sprawdzone przepisy na Święta . Być może są to przepisy przekazywane u Was od pokoleń, które teraz Wy odziedziczyliście? A może to Wasze autorskie pomysły, z którymi wiąże się jakaś ciekawa historia? Jeśli(...)zaś nagrody funduje Russell Hobbs. Konkurs trwa do 20.12.2015r. Waszym zadaniem konkursowym jest dokończenie historii (koniecznie z podaniem przepisu!) : „Jakie jest Twoje najsmaczniejsze wspomnienie związane z świętami?” Swoje odpowiedzi możecie zamieszczać w tej aplikacji. Autorzy najbardziej kreatywnych historii zostaną nagrodzeni wyjątkowymi nagrodami! Nagroda główna: 1 x Mulicooker Nagrody dodatkowe: 4 x Młynki
Z miłości do słodkościaromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami nęci okrutnie... Wczoraj zrobiliśmy dzieciakom niespodziankę i pojechaliśmy do kina na "Dobrego dinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad, kolacja a dla chętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis
Dzieje kuchennej Wiewióry. Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz.. Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu
Pyry na Gazsądzicie o tym, by w Święta zaserwować rodzinie czy gościom taki nietypowy deser lodowy? Pewnie myślicie sobie "Lody? Zimą?" A dlaczego nie? :) Myślę, że w szczególności dzieci będą zachwycone. Ja połączyłam je z korzennymi ciastkami, kremem chałwowym oraz krówkowo - orzechowym(...)Chocolate Brownie nadają niepowtarzalnego smaku i są pięknym wykończenie deseru. Możecie je znaleźć w nowym, świątecznym opakowaniu. Mnie niestety to się nie udało, ale im bliżej Świąt, tym z pewnością będą one bardziej dostępne. pojemność : 900ml
Z miłości do słodkościgłośna radość: "Mamo, mamo, jesce chooika... jesce serdusko...", a potem "pysneee, chce jescee...". Dlatego już dziś zapraszam Was na przepis na miękkie pierniczki domowe. Idealne na Święta i co dzień. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu. Spróbujcie. Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g miękkiego masła 3/4 łyżeczki kakao (do ciast) 1/4 szklanki płynnego
Słodkie okruszkibogatsza o cztery mikołajkowe postaci, trzy urocze, maleńkie aniołki na choinkę i ręcznie robione, bożonarodzeniowe kartki. Mimo usilnych starań i szczerych zapewnień okazało się, że w tym roku Święta ponownie spędzimy w Danii... Nieco zawiedziona, pogodziłam się z sytuacją. Podobno nie można mieć wszystkiego ... Naszą nieobecność będą musiały wypełnić kartki, wybrałam więc najpiękniejsze, jakie udało mi się znaleźć(...)wersji bezglutenowej, ale oczywiście mieszankę mąk możecie zastąpić po prostu mąką pszenną. Gwarantuję, że jeśli upieczecie je teraz, puszki uzupełniać będziecie musieli jeszcze przynajmniej kilka razy przed Świętami! Bezglutenowe ciastka czekoladowe z cynamonem Składniki: (na 45 sztuk) 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki gryczanej 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzerybę -sposoby przyrządzania ryb W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.: -przystawki -zupy -dania główne -święta -grill -owoce morza Znajdziemy w niej m.in przepis na pyszną rybną tortillę, bądź kołaczki rybne według przepisu Doroty Wellman (co to kołaczki dowiecie się
Marta Gotujepiątego rozdziału - 80 pysznych i zupełnie nowych przepisów, które nigdzie wcześniej nie były publikowane! Przepisy w ksiażce też są odpowiednio podzielone - mamy przystawki, zupy, dania główne, dania na święta, na grilla i owoce morza! W książce każdy znajdzie coś dla siebie - przepis na dorsza w cieście piwnym, pyszne drożdżowe kołaczki rybne, domowa tortilla z pikantną pieczoną flądrą
Plate of Joyjedyny wieczór smakują one najlepiej! :) Zebrałam kilka moich pomysłów, jakie potrawy można by przygotować na święta. W większości są to potrawy raczej na pierwszy lub drugi dzień świąt, na uroczystą kolację lub obiad. Znajdziecie też trochę słodkości. Każde zdjęcie to link przekierowujący Was do przepisu. Zapraszam! ;) Obiad Sałatki
Czerwona Porzeczkapierniczki piekę zawsze na święta Bożego Narodzenia,są bardzo smaczne,po kilku dniach są już miękkie .Można je upiec zaledwie kilka dni przed świętami.Zawsze piekę ich dużą ilość bo mam do nich dużą słabość. Składniki : 1 kilogram mąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody
Bajeczna Kuchniapiekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili ;) ale też, żeby Was drodzy Czytelnicy na Święta zainspirować ;) dodatek chili w wypiekach ostatnimi czasy bardzo mi się podoba, spróbowałam więc i tu :) i zachwycona w dalszej kolejności smażyłam przepyszne TE pankejki , którymi już Was częstowałam
Kolorowy PrzepisownikŚwięta się zbliżają(...)więc zapraszam na pierniczki. Nie te tradycyjne, a z drożdżami. Są równie smaczne, choć trzeba przyznać, że najlepsze pierniki to te prawdziwe, długodojrzewające, robione kilka tygodni przed świętami ;) Pierniczki drożdżowe są puszyste, mięciutkie, najlepsze w pierwszym i drugim dniu po upieczeniu. Dodatkowo można je przełożyć dżemem (ja pominęłam ten krok)Polecam! Składniki: (na dwie blaszki pierniczków
Nastoletnie Wypiekanieciepło i do owoców morza. Po prostu palce lizać. Kolorem doskonale wpasuje się również w klimat świąt Wielkanocnych.Perełka na stole. Perełka na stole w kązde święta. Kremowy winegret z mango wywodzi się z kuchni włoskiej - Salsa di mango piccante. Jest kwaskowy, leciutko słodki, a smak mango zuskuje nowy wymiar dzieki cytrusowej kwaśności. Nie można się powstrzymać
Sztuka gotowania w/g Samirygęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina na Świętego Marcina”, gęś wreszcie też zawitała na nasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta Niepodległości. Na stole króluje u nas gęsina pod postacią pasztetu z gęsi z żurawiną. Lubicie domowy pasztet? My bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBożego Narodzenia, życzę Wam dużo nadziei, refleksji i magicznej atmosfery. Prawdziwych wzruszeń, miłości i szczerych przyjaciół. Melodii kolęd i migoczącej choinki. Zasłużonego odpoczynku. Kojących i wartych zapamiętania Świąt :) Wyszeptane w biegu, zapisane w śniegu, niech się spełnią Wam wszystkie marzenia te dalekie i bliskie
Kuchnia Pani Wiosny