Babka jest mojego pomysłu i wszystkim smakowała. Jest prosta w wykonaniu i idealna do popołudniowej herbatki (może zielonej?:)). Wilgotna z ciekawym aromatem zielonej herbaty. Polecam nie tylko na święta, ale też na co dzień. Dla kogo: dla fanów zielonej herbaty dla kochających babki dla mających na zbyciu mandarynki Składniki na ciasto: 100g cukru 200g masła 2 łyżeczki
Mania Wypiekaniatymi świętami na faszerowane jajka. Awokado, duża ilość rzeżuchy i fioletowe ziemniaki to strzał w dziesiątkę. Ładne kolory i niesamowity smak dania spowodują, iż będą to smaczne święta. Jeśli chodzi o fioletowe ziemniaki to można zastąpić je standardowymi lub batatem. Jednak uważam, że ich fioletowa barwa wygląda ciekawie na tle pozostałych składników. Fioletowe ziemniaki kupiłam w Makro
Mango PapajaŚwięta wielkanocne bez jajek? Chyba nikt(...)sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś! Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Składniki: 200 ml letniej wody 15 g drożdży 350 g mąkipszennej 30 g otrębów pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka
Podróż w kulinariaMazurek orzechowy to wypiek, który możecie przygotować na nadchodzące święta. Dwa kruche blaty przełożyłam powidłami śliwkowymi, a wierzch udekorowałam polewą orzechową prawie taką(...)samą, jak w miodowniku . Mazurek orzechowy nie tylko doskonale się prezentuje, ale też pozwoli Wam uniknąć pieczenia na ostatni moment, bo może być przygotowany na 2-3 dni przed świętami. Nie będziecie też musieli "męczyć się" z jego dekoracją, gdyż warstwa orzechowa jest wystarczająco strojna. Mazurek można przygotować w dowolnym kształcie, jednak w formie jajka na pewno będzie wyglądać
Smakołyki Berenikiupiec na Święta. W końcu to już za 2 tygodnie! Pewnie macie swoje tradycyjne dania, bez których ani Wy ani Wasi bliscy nie wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze
Smakołyki AsiWielkanocnych. Wczoraj udało mi się po pracy późnym i wieczorem skoczyć na błyskawiczne zakupy do Tigera, ależ ten sklep zawsze zaskakuje! Kupiłam kilka gadżetów do fotografii na Święta. I to wszystkie w moim ukochanym stylu, pasujące do mojej szarej skandynawskiej kuchni. Nie mogę się doczekać już kilku dni wolnych i atmosfery przedświątecznej. Myślę, że uda mi się
SMYKWKUCHNIJuż tylko dwa tygodnie dzielą nas od świąt:)Uwielbiam te święta, magia świec, zapach keksu, ozdoby złociste, zapach choinki....mmmm...ale się rozmarzyłam...dzisiaj razem z moją córeczką piekłyśmy pierniczki:)Wyszły pyszneeee! Pierniczki te nie muszą leżakować...a przepis jej autorstwa mojej mamy z moją modyfikacją;) ok. 1kg mąki 30 dkg cukru 10 dkg masła lub margaryny
Moje Słodkie PiekiełkoKrwawa Mary. Pomyślałam więc, że takie połączenie będzie idealne dla Polaków na te święta. Nie tylko wódka jest naszym narodowym alkoholem, ale i jej spożycie podczas świąt jest zdecydowanie tradycją. Dlaczego więc nie podać jej w daniu, które doda temu bezsmakowemu „napojowi” innych tradycjnych Polskich smaków. Smak chrzanu, pomidorów, selera… Z krewetkami może przydać
Jem więc JestemWielkanocne na blogu i postaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się na nim kilka tematycznych przepisów. Zaczynamy od baby, ciasta które obok mazurka, jest znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych. Nasza dzisiejsza baba jest z kremowym serkiem i moim ulubionym mlekiem w proszku Bardzo prosta do wykonania co ważne, nawet jak troszkę zeschnie można posmarować ją masłem
Ania i Marcin gotująpapierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta Link do filmiku
FitKotŚwięta już za nami...ale powspominać przedświąteczne wydarzenia warto. W Świętach kryje się jakaś magia, dla jednych oczywista, dla innych utajona. Magię odkrywają i magią tą żyją beztroskie dzieciaczki. To w ich towarzystwie powracamy do naszych najpiękniejszych wspomnień, tych z dawien dawna, tych bardzo odległych, przechowywanych w zakamarkach pamięci. Odkrywamy na nowo, co jest najważniejsze, za czym
kolorowotorcikowociasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet w Danii, bez tego cuda się nie obejdą. Bardzo chciałam też upiec makowiec, ale już niestety nie zdążyłam. C. nigdy nie jadł prawdziwego, polskiego makowca; może więc(...)wierzchu ułożyć żurawiny, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić w piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Wiem, że już po Świętach, ale taki sernik idealnie sprawdzi się w styczniu, gdy puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych, ale jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodówce zalegała mi niespożytkowana przez Święta kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł(...)bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych
Kolorowy PrzepisownikCiasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu
Czerwień i błękit