jeść ? Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe i chronią przed przedwczesnym starzeniem, nie tylko skóry, ale i całego organizmu, dodatkowo w przeciwieństwie do większości leśnych grzybów zawierają bardzo duże ilości soli mineralnych i witamin, są również źródłem łatwo przyswajalnego białka co jest bardzo ważne zwłaszcza u osób, które nie jedzą mięsa. Naukowcy odkryli w boczniakach dwie(...)łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) - pieprz, sól - przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy) Śmietana ryżowa : - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą
zdrowa vege kuchniaWitajcie :) Wegański gulasz ! Co Wy na to ? Lubimy takie misz-masze z warzyw. Dzisiaj prosty w formie, ale za to wyśmienity w smaku. Wystarczy kilka prostych
vegetanieformy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry.Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. (W przypadku suszonych grzybów trzeba je najpierw namoczyć na przynajmniej 2 godziny.) Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę podsmażyć lekko na maśle. (Kawałeczek masła zostawić do wysmarowania formy(...)śmietanką, solą i pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem.Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera.Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue.Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagrzybów mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 180g zielonego tagliatelle 150g młodego szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 75ml słodkiej śmietany 18% 4 łyżki oliwy sól 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy(...)pieprz i gałkę muszkatołową. Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną
Kulinarna PokusaMarynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki(...)Wodę zagotowujemy z octem i solą. Jajka układamy w naczyniu , układamy wszystkie przyprawy, zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy na min dobę, po tym czasie obieramy, podajemy same lub z ulubionym sosem. Np chrzanowym
Z Majeczką w kuchniwtenczas kultowi fast , powstało miejsce pielęgnujące dopiero co budzący się do życia slow food . I był to doskonały ruch, bo kolejne lokale serwujące domowe burgery powstawały niczym grzyby po deszczu. Sukces Sztrass Burgera polegał przede wszystkim na jednej rzeczy — wspieraniu lokalnych dostawców i kreowaniu smaków od podstaw. Chwytliwa nazwa, nawiązująca do znanej osobowości telewizyjnej i dobre jedzenie przyciągnęły(...)miejscu, co sugerują napisy na tablicach. Jednak nadszedł czas na zmiany! W ubiegłą sobotę każdy z nas miał okazję przeprowadzić szczegółową ocenę organoleptyczną nowych burgerów. Począwszy od oceny wszystkich sosów (oczywiście domowej roboty!) po spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango
Food Squarefarszem pieczarkowo - pomidorowym, a sos zrobiłam na pietruszce korzeniowej. Podczas gotowania rolad wywar nabrał subtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek do dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki w kawałkach , bądź maślano - kremowe purée ziemniaczane . Nie zapomnijcie też o surówce(...)robota kuchennego i delikatnie zmiksuj - wystarczą dosłownie dwa krótkie impulsy - składniki mają zostać tylko nieznacznie rozdrobnione, nie ma wyjść papka (patrz: zdjęcie poniżej) Cebulka na patelni. Dodane grzyby. Grzyby podsmażone z cebulką. Nieznacznie rozdrobione grzybki z cebulką, przełóż pieczarki z powrotem na patelnię, dodaj przetarte pomidory, czosnek i szczyptę cukru lub stewi (więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne) dodaj
Szybko Szybkowarflamiche, które prezentowaliśmy w poprzednim wpisie, stanowi jeden z przebojów kuchni francuskiej i można zakupić ją u lokalnych karczmarzy. Przygotowanie „po burgundzku” oznacza wykorzystanie charakterystycznych składników – wina, cebulek perłowych, grzybów, a często także boczku/słoniny oraz bouquet garni (bukietu przypraw – głównie z udziałem pietruszki, liścia laurowego, tymianku oraz innych ziół). Zostawiliśmy sporo z tradycyjnych receptur, ale jak zwykle podkręciliśmy(...)jedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka warstw smaku i kilka ciekawych tekstur – jędrne warzywa, rozpływającą się w ustach wołowinę i aromatyczny winny sos. Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 813 kcal
Nerds KitchenNazywam to danie bidą z PRL-u, ale obiektywnie rzecz biorac, bardzo je lubię. Dobra jakościowo mortadela, a taką mam w osiedlowym sklepie wędliniarskim, po odpowiednim
Gosia gotujemięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w ” prawdziwym ” strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ).Obrane cebule kroimy w piórka.Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół.Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ” rozgrzewamy tłuszcz(...)wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło.Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu.Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy.Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.Gotowe
Ostra na SłodkoJeśli po sezonie ktoś wam wciska oscypki, bryndzę i bundz owczy, to wyślijcie go na drzewo i życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży(...)wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą . Post Zupa bryndzowa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenłyżka 0,50 zł jajko – 1 szt. 0,40 zł sól, pieprz, chili 0,10 zł Razem 5,60zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. NAMACZANIE GRZYBÓW (1 min + 15 min czekania) Grzyby płuczemy, wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą. Odstawiamy na 30 min, aby się namoczyły. Po tym czasie odlewamy wodę i ściskamy je w ręce, aby odsączyć resztki płynu(...)średnie kawałki (wszystko powinno mieć miarę równą wielkość). Odsączony miąższ bakłażana i grzyby siekamy. 4. SMAŻENIE (10 min) Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy posiekane podgrzybki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2-3 min, często mieszając. Doprawiamy je lekko solą oraz pieprzem. Gdy grzyby się zarumienią, przekładamy je do miski. Na patelnię dorzucamy nieco więcej tłuszczu, wkładamy cebulę
Nerds Kitchenmiałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki bitki wołowe: zrazy wołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele angielskie pieprz liście laurowe opcjonalnie kostka knorr mięso wołowe trochę oleju Mięso umyłam i pokroiłam w poprzek włokiem na kotlety ok 1 cm grubości. Następnie(...)ogniu dusimy (niestety nie miałam kratki aby na niej położyć mięso i strasznie przylegało do dna garnka). Moje mięsko dusiło się 3h, a nie wszystkie kawałki były mięciutki. Gdy sos dość znacznie się zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy
Brzuszki ŁakomczuszkiBrzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny(...)Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym
królestwo garówPoliczki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok. Ja postanowiłam to zmienić! Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych
Ostra na Słodko