przepisy na sos z grzybów - 500 przepisów (strona:29/34)

Duszona karkówka z pieczarkami 176

Czy nie macie czasem ochoty  na taki tradycyjny  niedzielny  obiad jak u mamy? Niestety nas też w końcu naszło... Padło na duszoną karkówkę

IzaGotuje
Gołąbki z kaszą i mięsem 193

jednak pozostanę przy jej walorach kulinarnych. Potrawą, z którą najbardziej jest kojarzona, poza bigosem, są gołąbki. Najczęściej przygotowywane z farszem mięsno-ryżowym, ale nie brakuje też wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (przepis) . Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono(...)woda w naczyniu żaroodpornym zacznie delikatnie bulgotać, jednocześnie w tym momencie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy gołąbki z piekarnika możemy na bazie zalewy przygotować sos. Odlewamy 4 chochelki płynu do garnka, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego i gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy nią sos. Gotujemy kilka minut mieszając. Gołąbki podajemy polane

Smakowity Blog Kulinarny
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 189

Wielka Księga Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność(...)zdjęcia w książkach kulinarnych. Dlatego książka nie dostanie ode mnie 10 punktów, tylko 8. Jest jeszcze kilka przepisów, które zamierzam wykorzystać. Gdy robiłam kotleciki, zrobiłam też sos na bazie przepisu na sos szczypiorkowy. Z braku koperku dodałam koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze

Anioszek w kuchni
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 191

przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam je we świątecznym jadłospisie . Rodzina z entuzjazmem zajada się wtedy jabłkowymi specjałami , oczywiście oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych typu barszczyk, karp smażony czy pierogi z grzybami. Z jabłkiem w ręku w kuchni nigdy nie pobłądzę, a domownicy jabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie - nigdy mnie nie zawiodła :) Mając to wszystko(...)którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone jest też

Grunt to przepis!
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 170

smakowo. Jednak Wy użyjcie warzyw, które najbardziej lubicie w zupach, jeśli nie lubicie dużej ilości ziół to dajcie tyle, ile będzie Wam pasować. Ja dodatkowo dałam łyżkę sproszkowanych grzybów, ponieważ wspaniale podkreślają smak, jednak są tylko delikatnie wyczuwalne. W większości przepisów pojawia się wino. Ja je pomijam, ponieważ nie znoszę smaku wina w zupach, tak bywa. Kto chce, może(...)łyżeczki, w zależności jaką moc chcemy otrzymać. Wywar również wykorzystujemy, absolutnie go nie wylewamy. Przelewamy go do woreczków do lodu i mrozimy. Również możemy wykorzystać go do dosmaczania potraw, sosów czy zup. Domowa pasta bulionowa może być przechowywana w lodówce kilka tygodni, niektórzy twierdzą, że nawet kilka miesięcy. Zapraszam serdecznie. Inspirujcie się i pochwalcie się, jak Wam wyszła domowa kostka

Naturalna Kuchnia
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 199

trudniejsza, że w poszczególnych regionach Grecji znane są pod różnymi nazwami. Niektóre osoby rozpoznają właściwe rośliny po wyglądzie, choć mogą nie znać ich nazwy. Jak w Polsce ze zbieraniem grzybów - lepiej nie zbierać horty nie mając odpowiedniej wiedzy, lub nie będąc w towarzystwie kogoś doświadczonego – niektóre jadalne rośliny mogą być bardzo podobne do gatunków trujących. Inne można spożywać(...)sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa Yokisoba 274

           Cześć! :) Pamięta mnie ktoś jeszcze? Ja siebie już nie pamiętam. Siebie z ostatniego wpisu na tym blogu. Nie będę wchodzić

Kuchnia Prezydentowej
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 512

Jeśli czasami macie ochotę na lżejszą wersje tradycyjnych potraw, ten przepis jest dla Was :) Na horyzoncie wiosna, temperatura za oknem rośnie i już nie potrzebujemy

SzczyptaSmaQ
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 144

alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym Tyrolu(...)jest dobrze zrównoważone i ma sporo ciała. Jest bardzo smaczne już dziś a i długie lata przed nim. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, drobiu, kaczki , bażanta, dziczyzny oraz grzybów. Cantina Caldaro - Pfarrhof Pinot Nero Riserva DOC 2010. Wino pochodzi z winnicy Montan/Montagna w samym sercu krainy Pinot Nero. Działka o powierzchni 1,1 ha położona jest na wysokości

królestwo garów
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 335

potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych dodatków, począwszy od owoców morza, surowych ryb, wodorostów nori, a skończywszy na warzywach i grzybach mun. Odmian sushi jest bardzo wiele i każda z nich nosi swoją nazwę. Poniżej znajduje się przepis na tradycyjne "sushi - futo-maki", czyli stosunkowo większą formę sushi-maków składającą się(...)imbir  który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.- wasabi czyli popularny japoński, ostry chrzan- sos sojowy- inne sosy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej np. sos chili słodki (przepis), ostrygowy, rybnyMoje posty

Słodka Strona
Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski 170

Zacznijmy od samej Firmy Roleski, jeden z liderów na rynku tzw. przypraw mokrych. Firma specjalizuje się w produkcji sosów, keczupów,koncentratów, musztard, dressingów i majonezu...Wśród dość pokaźnej gamy produktów Firma Roleski zawiera produkty bezglutenowe, nie ma większego problemu z zakupem produktów tej firmy, są one ogólnodostępne nie wiem jak to wygląda w Polsce natomiast w Warszawie nie spotkałam(...)alergię, podwyższenie ciśnienia, migrenę, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha  * benzoesan sodu: W sposób naturalne benzoesan sodu występuje w wielu owocach: borówkach, jagodach, żurawinach, a także w goździkach, cynamonie, grzybach, a nawet w produktach mlecznych (pojawia się wskutek fermentacji mlekowej).  Benzoesany ogółem stosuje się jako konserwanty żywności - w celu zapobiegania rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów: drożdży i bakterii. Nie szkodzi bakteriom

NaKońcuJęzyka
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 148

pożywnego jedzenia. To stanowi podstawę zdrowego odżywiania się, a co za tym idzie - zdrowia. Przechowywanie produktów żywnościowych ma ogromne znaczenie. Aby nie dopuścić do psucia się żywności, rozmnażania się grzybów i drobnoustrojów ważny jest sposób jej przechowywania. Zbyt długie "wietrzenie", czyli otwieranie lodówki, przyczynia się do wzrostu temperatury i wzrostu wilgoci w jej wnętrzu. Tak zaczyna się psucie. Dlatego(...)wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają

AZgotuj!
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 316

Coq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja

karmelowy
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 272

Dzisiaj coś dla zwolenników „swojskich” smaków. Będzie karkówka, piwo, papryka, pieczarki oraz dobrze wszystkim znane przyprawy. Jednak dobór składników i przypraw wg przepisu poniżej skutkuje tyleż

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania