kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:387/735)

Malinowa chmurka 254

Ciasto, które uwodzi smakiem. Idealne połączenie smaków: kwaskowate maliny,  kruchy spód, słodka i chrupiąca beza, lekki krem z kremówki i mascarpone. A całość dopełniają płatki migdałowe. Musicie spróbować! Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające. Idealne na lato. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Malinowa chmurka Składniki na blaszkę Na kruchy spód: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka(...)miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę, miksując po każdym dodaniu. W formie po pieczeniu układamy kruchy spód. Na spód wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na galaretce rozsmarowujemy krem, na krem wykładamy delikatnie bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. SMACZNEGO! Do miksowania kremówki polecamy praktyczny dzbanek z pokrywką dostępny w sklepie

Smak mojej kuchni
Sernik z rabarbarem 142

Kruchy sernik i wilgotny rabarbar....bajka w ustach ....czas rabarbarowy, więc grzech nie skorzystać !Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć spód blaszki.  Składniki na masę serową: 80 dag sera białego  5 jaj  3 białka 1 szklanka cukru

Apetyczna babeczka
wyjątkowa "tarta od serca" z jabłkami z budyniem czekoladowym... 149

minut resztę ciasta rozwałkować cienko i powycinać foremką serduszka na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim

W Mojej Kuchni Lubię
Orzechowa pokusa 385

Kolejne ciasto, któremu po prostu nie mona się oprzeć Zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Bo czy może być coś lepszego od delikatnych, kruchych placków przełożonych  lekko kwaskowatymi jabłkami i zwieńczonymi karmelizowanymi orzechami? Mówię Wam kompozycja idealna, zwłaszcza te orzechy. Spróbujcie koniecznie.    Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Ciasto: 2 3/4 szkl

Cynamonowe szczęście
Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami 150

Pyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka

VioletoweKucharzenie
Kapuśniaczki w cieście francuskim 131

Kapuśniaczki to znakomity dodatek do barszczu, ale nie tylko...jako samodzielna przystawka również smakują wyśmienicie. Ciasto do kapuśniaczków możemy zrobić kruche, drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze

kulinarne odsłony pati
Krucha szarlotka 150

Witam. Dziś zapraszam Was na pyszną kruchą szarlotkę. To mój ulubiony przepis na tego typu ciasto!Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki1,5 szklanki cukru5 żółtek200 g margaryny/masłacukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżki śmietanyJabłka:2 kg jabłek1 cukier waniliowy1 łyżka bułki tartej1 łyżka cynamonuSposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę

Kuchnia domowa Ani
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 219

gotowych do podania rozetek.  Po pierwszym łapczywym degustowaniu pomyślałam, że ten smak i  taka forma serwowania rozetek lodowych to idealny pomysł na zrobienie lodowych tartaletek. Kruche korpusy z maślanego ciasta można w dobrych warunkach przechowywać nawet do 10 dni, gotowe do serwowania lody Lemon Pie czekają w zamrażarce, więc gdy tylko pojawią się niespodziewani goście lub zwyczajnie przyjdzie(...)godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Nakłuć sp od y wid elcem i piec przez ok. 10 minut (lub do momentu aż będą rumiane) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.  Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.  Podanie: Upieczone kruche spody tartaletek nadziewać indywidualnymi porcjami rozetek lodów Lemon Pie. Podawać

KUCHARNIA
Oponki z ciasta francuskiego 149

zaś studzenie to tylko 5 minut. A przyjemność jedzenia, to niestety chwila, chyba że umiemy pohamować apetyt i zostawić sobie kilka sztuk oponek na później 😉 Oponki z ciasta francuskiego są idealne, kruche, miękkie, puszyste, a ich słodkość zależy od ilości cukru pudru jaki wykorzystacie! Zrobiłam te oponki z bardzo prozaicznego powodu, jestem na diecie, a Piotrkowi zachciało się coś słodkiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z kremem czekoladowym 160

prawie wytrawnego smaku. Przed nałożeniem kremu na tartę, można wysypać na nią ulubione, rozdrobnione (lub nie) orzechy lub kawałki owoców. Ja dla kontrastu , dodałam pokrojony owoc kiwi. Potrzebujemy:   Kruchy spód tarty 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka 20 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 180 g śmietany 30 lub 36 % 100ml mleka(...)jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%)       Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy formę o średnicy 24-26 cm. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy około 25 min w temp

WYSPA SZCZĘSLIWA
Tarte tatin z boczniakami 139

Idealna propozycja za lekką kolację lub przystawkę- tarte tain to nic innego jak odwrócona tarta, czyli na dno formy idzie nadzienie, które przykrywa się płatem ciasta francuskiego czy też kruchego. Miałam ochotę na boczniaki, które jakoś częściej goszczą u mnie w sezonie jesienno- zimowym, ta forma ich serwowania jest dla mnie idealna. Składniki na formę o średnicy

greenscarf
Sernik wiedeński 121

pytać o sernik wiedeński w kawiarniach, bo po prostu oni nie znają tego ciasta. Bo to taki polski wynalazek :) Sernik wiedeński charakteryzuje tym, że nie ma kruchego spodu, a w samym cieście serowym jest sporo bakalii. Na wiedeńskiej starówce można za to zamówić  Topfenstrudel w formie strucli serowej podawanej na ciepło i takie ciasto wypróbowaliśmy - bardzo dobre. Typowym austriackim

Kuchnia domowa Ani
Spód do tarty na słodko – przepis podstawowy. 138

stopniach ok. 20-35 minut w zależności od piekarnika – do lekkiego zarumienienia. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami – dzięki temu będzie bardziej kruche. Podczas rozwałkowywania należy uniemożliwić ciastu przyklejenie się do powierzchni lub do wałka – dlatego w tym celu można użyć odrobinę mąki do oprószenia stolnicy lub deski albo rozwałkować je na papierze

rozgotowana
Ciemny spód do tarty na słodko. 184

piekarnika – trzeba bardziej uważać podczas pieczenia aby ciasto nie przypaliło się na brzegach. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami – dzięki temu będzie bardziej kruche. Podczas rozwałkowywania należy uniemożliwić ciastu przyklejenie się do powierzchni lub do wałka – dlatego w tym celu można użyć odrobinę mąki do oprószenia stolnicy lub deski albo rozwałkować je na papierze do pieczenia

rozgotowana
Spód do tarty wytrawnej „na słono” 119

stopniach ok. 20-35 minut w zależności od piekarnika – do lekkiego zarumienienia. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami – dzięki temu będzie bardziej kruche. Podczas rozwałkowywania należy uniemożliwić ciastu przyklejenie się do powierzchni lub do wałka – dlatego w tym celu można użyć odrobinę mąki do oprószenia stolnicy lub deski albo rozwałkować je na papierze

rozgotowana