Pyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl(...)cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 % 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej ) 1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej. 2. Mak mielony przekładamy
Gotowanie...to proste !przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.Kruche zawijaski(...)mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód (jeśli miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić)- składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto- ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia (40x40cm), przykryć folią spożywczą, rozwałkować na grubość kilku milimetrów, na placek o wymiarach mniej więcej 24x34cm, nie podsypywać mąką- rozwałkowany placek włożyć
Smakołyki Berenikiktórego skład wchodzi tylko nierafinowany cukier trzcinowy i płatki róż, oraz wodę różaną i oczywiście pierwsze co musiałam zrobić to upiec ciasteczka różane. Wykorzystałam swój podstawowy przepis na ciasteczka kruche, bo tak jak pisałam Wam wcześniej, można cuda wianki robić z tym przepisem. przepis podstawowy na 40 sztuk: 350 g mąki pszennej, ale nawet 200 g z tego może(...)używać zamiast toniku, polecam, robię tak od kilku dobrych miesięcy Przygotowanie: postępowanie dokładnie takie jak w podstawowym przepisie, w skrócie zblenduj banana, cukier i olej, dodaj resztę składników, zagnieć ciasto, schłodź w lodówce, po czy wykrawaj ciastka. Ja wycisnęłam wzorek w każdym ciachu i w dziurkę wcisnęłam cukier różany, ale W możecie po prostu je posypać i lekko wcisnąć
greenscarfrogale marcińskie , jednak teraz postanowiłam lekko zmodyfikować recepturę. Do masy makowej nie dodałam miodu, jajek ani masła. Pomimo tego, nadzienie z białego maku świetnie współgra z lekko kruchym, miękkim i maślanym ciastem. Poniższe rogale przygotowałam na bazie suszonych drożdży. Ciasto najlepiej wyrobić dzień przed pieczeniem rogali, ponieważ surowe ciasto musi "poleżakować" w lodówce. Składniki: ciasto 5 i 1/4 szklanki mąki
Ugotowaćgładką strukturą, możecie połączyć go z wieloma składnikami, ja postawiłam na charakterystyczne smaki takie jak szpinak czy czosnek. Ciasto na wieniec przygotowałam z mąki orkiszowej i owsianej. Ciasto ma strukturę drożdżowo- kruchą, i piękny złoty kolor. Wieniec przepięknie się prezentuje i obłędnie smakuje! Serdecznie zapraszam i polecam! ORKISZOWO- OWSIANY WIENIEC ZE SZPINAKIEM I TOFU SKŁADNIKI: - 250 g mąki owsianej(...)duże jajko ekologiczne - 5 g soli NADZIENIE: -BIO tofu naturalne marki POLSOJA - 1/2 paczki mrożonego szpinaku - 3 ząbki czosnku - sól - oliwa z oliwek - śmietanka lub jogurt WYKONANIE: CIASTO: - mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek. - do kubeczka wlej wodę dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj, wlej do dołeczka z mąki w misce - rozpuszczone drożdże wymieszaj z mąką
SMYKWKUCHNIorzechami Najlepsze Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone(...)wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z ciasta wykrawamy kwiatki, w każdym kwiatku robimy na środku wgłębienie, do którego wkładamy konfiturę z borówek. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut. Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami podajemy do kawy lub herbaty. The post Kruche ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobrazkiem rogalików. Obok obrazka można się domyślić, że znajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne. Składniki: Ciasto: 250 g mąki (ja użyłam tortowej), 4 łyżki cukru - 50g, 125g miękkiej margaryny, 1 jajo, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4g, Nadzienie: 18 kostek białej czekolady
W kuchni u Monikijednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie. Składniki na około 120 ciasteczek: na ciasto: 350 g mąki + do podsypywania
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem
Mia Cucina Sofietakremem więc ciasto 3bit również jest na liście bestselerów. W tym cieście jest kremowa masa budyniowa, lekka bita śmietana, słodki kajmak, a całość przełamuje lekko słony smak kruchych krakersów. Próbowałam robić to ciasto na zwykłych herbatnikach , ale to już nie to samo. Zdecydowanie krakersy pasują tu dużo lepiej. Ciasto 3 Bit po prostu rozpływa się w ustach . Jest słodkie
Smaczna PyzaTruskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku... Ciasto: ok. 300 g mąki
Czerwień i błękitwaniliowy tutaj ) 80 g cukru pudru 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki zmiksować - tak by wyszła jednolita masa (lub zagnieść ciasto tak jak na zwykłe kruche - ręcznie). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy (kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć równomiernie ciasto. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160ºC (tak, by się
Mania WypiekaniaPyszny sernik, który upiekłam z okazji urodzin mojej cioci. Miękki, wilgotny a przy tym delikatnie cytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z
Mango Papajałatwo i pysznie! Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje. Ciasto francuskie jest bardzo kruche po upieczeniu, dlatego do krojenia potrzebowałam ostrego noża - miałam taki (na zdjęciu z przygotowań widać kawałek ostrza, szkoda, że nie cały), bo jakiś czas temu wygrałam komplet(...)było komu porządnie naostrzyć (do czasu wygrania tego kompletu, bo była tam też fantastyczna ostrzałka, którą bardzo się zainteresował i sukcesywnie ostrzy pozostałe noże;)). Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 500 g piersi z indyka 3 plastry sera śmietankowego z papryką kilka świeżych liści szpinaku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pierś z indyka rozcinamy w taki
Kolorowy PrzepisownikWobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :) Do wykonania makowca użyłam
Trzeci talerz